Cea mai «bună» pedeapsă! Există aşa ceva?

1 68599 original jpg jpeg

Din când în când, orice copil face câte o prostioară. Întrebarea care te frământă este să-l pedepseşti sau nu? Oare cum ar trebui să procedezi corect atunci când cel mic trebuie disciplinat?

«Pătrăţelul roşu»

Chiar dacă te doare sufletul să-l ignori pe micuţul rebel,pedepsele sunt o metodă de a-l disciplina. Dificultatea majoră este alegerea modalităţilor în care o faci. Dacă este vorba despre un preşcolar,trebuie să te asiguri că înţelege întru totul motivele pentru care este pedepsit. De aceea,este important să discuţi şi să-i explici motivele supărării tale. Apoi,alege un loc al casei,unde îl pui să stea câteva minute,fără să-l bagi în seamă.

Şi pentru ca pedeapsa să dea rezultate,cumpără un covoraş mic roşu,pune-l undeva în casă şi,ori de câte ori cel mic este neascultător,trimite-l la locul de pedeapsă. După expirarea timpului,discută cu el şi fă-l să înţeleagă că,de câte ori va trece peste cuvântul tău,va primi aceeaşi pedeapsă,petrecând din ce în ce mai mult timp pe „pătrăţelul roşu“.

Limitează-i activităţile preferate

Şcolarii sunt greu de stăpânit,mai ales pentru că petrec mult timp împreună cu alţi copii,iar comportamentul lor poate fi uşor influenţabil.  De aceea,este bine să iei atitudine când vrea mereu să i se facă pe plac şi nu te mai înţelegi deloc cu el.

simeon stalpnicul png

Care-i cea mai potrivită pedeapsă? În primul rând,interdicţia temporară de a se bucura de lucrurile care-i fac plăcere,până când copilul tău îşi va da seama că ceea ce promiţi chiar faci. Are un joc preferat pe care-l joacă zi de zi pe calculator sau nu lipseşte din faţa televizorului la ora când se difuzează desenele lui preferate? Ei bine,limitarea activităţilor favorite poate fi pedeapsa care-l va face să înţeleagă că ori face ce i se cere,ori suportă consecinţele.

Fii autoritară!

Copiii mai mari pun probleme mai complicate. Câte unul chiuleşte de la şcoală,petrece mult timp într-un anturaj nepotrivit şi,pe deasupra,mai şi minte. Un astfel de comportament nu trebuie ignorat. Dacă nu-l sancţionezi la timp,te vei confrunta cu multe probleme. Va trece peste cuvântul tău fără să stea pe gânduri şi,când îl vei certa,nu va avea mustrări de conştiinţă.

Toate astea pentru că nu te-ai impus atunci când era cazul sau doar l-ai ameninţat,dar niciodată n-ai pus în practică pedepsele. Aşadar,în cazul unui adolescent rebel,fii fermă şi treci la acţiune. Stabileşte regulile şi sancţiunile în funcţie de gravitatea situaţiei.

Pentru un adolescent e destul de dureros să-l laşi şi câteva ore fără telefonul mobil,să-i restricţionezi accesul la internet,să nu-i mai dai bani de buzunar sau să nu-i mai permiţi un timp să iasă cu prietenii. Însă,aşa îşi va da seama că nu te mai laşi uşor manipulată şi că,pentru binele lui,e timpul să fie responsabil şi onest.

3 lucruri pe care să nu le faci

1 Violenţa fizică nu este o soluţie. Bătaia nu-l va determina pe cel mic să se comporte exemplar,din contră îl va face să se închidă în el şi se va feri de părinţi cât de mult va putea,de teamă să nu fie bătut din nou.

2 Nu-i vorbi urât.Dacă te răsteşti la el şi-i spui vorbe urâte,nu vei obţine ceea ce-ţi doreşti. Din contră,îţi vei traumatiza copilul şi vei creşte şansele ca el să devină o persoană anxioasă.

3 Înainte de a-l pedepsi,explică-i ce a greşit.Nu-l trimite la colţ spunându-i doar că se poartă urât sau că nu te ascultă. Vorbeşte-i despre greşelile pe care le-a făcut şi care sunt consecinţele pe care va trebui să le suporte,dacă se va comporta aşa în mod constant. Cu cât comunici mai mult cu el,cu atât îţi vei uşura munca de părinte.