Cele mai frecvente probleme ale mamelor singure

1 64693 original jpg jpeg

Oricare ar fi motivul pentru care te afli în rolul de mamă singură, să creşti singură un copil se poate dovedi mai greu decât ţi-ai imaginat.

Adaptarea la noua situaţie poate dura mult timp şi poate fi însoţită de stări emoţionale deloc uşor de  depăşit. Vorbim în continuare despre cele mai frecvente situaţii dificile pe care le întâmpină mamele singure şi despre posibile soluţii.

Perioada divorţului sau despărţirii.Intervalul de timp după decizia de a te separa de partener va fi marcată de emoţii negative intense precum teama,îndoiala,îngrijorarea,singurătatea emoţională,care te pot destabiliza. Este important să ţii minte că toate aceste stări emoţionale vor trece în cele din urmă şi că este bine să ceri ajutorul celor apropiaţi. De asemenea,te vor ajuta poveştile asemănătoare ale altor femei,vei învăţa din poveştile lor strategii de adaptare la noua situaţie şi vei dobândi convingerea că nu este imposibil să fii fericită şi împlinită.

Probleme legate de relaţia cu copilul.Acesta va avea nevoie la rândul lui să se adapteze la noua situaţie şi să înţeleagă corect motivele pentru care celălalt părinte lipseşte sau nu este prezent tot timpul în viaţa sa. Problemele legate de şcoală,vinovăţia,nerespectarea regulilor,furia,tristeţea şi revolta sunt manifestări frecvente ale copiilor în perioada după divorţ sau despărţire. Aşadar,încearcă să nu reacţionezi exagerat daca apar probleme de acest fel in relaţia cu copilul şi asigură-te că răspunzi la toate întrebările copilului legate de acest aspect.

Promovarea,găsirea unui job mai bun,păstrarea serviciului actual sau reorientarea profesională devin subiecte mai importante pentru mamele singure,mai ales dacă sunt nevoite să susţină doar ele financiar familia. Rămâi la curent cu cele mai noi oferte de pe piaţa muncii şi nu ignora importanţa programelor de formare profesională. În plus,este important să îţi creezi o reţea socială care să te ajute să progresezi profesional. Participă la evenimente dedicate dezvoltării profesionale,transmite cunoscuţilor tăi că eşti în căutarea unui job mai bun şi că eşti calificată pentru el.

„Dar,acum am înţeles că dacă lupţi pentru a face cariera,lupţi nu numai pentru tine,ci mai ales pentru vremurile pe care nu ţi-ai dori să le trăieşti vreodată. Pentru  a le oferi copiilor tăi siguranţa zilei de mâine... Niciodată nu este prea târziu!”

Deseori este greu oricum pentru mame să îşi rezerve timp pentru ele,aşa că pentru mamele singure,provocarea va fi de două ori mai dificilă. Ca de obicei,este bine să ceri ajutorul celor din jur:bunici,prieteni,alte rude,atunci când simţi nevoia de a petrece timpul având grijă de tine. De asemenea,dacă programul copilului tău va fi bine organizat,şi tu vei putea să îţi organizezi timpul mai bine.

Când cauţi un partener de viaţă,cauţi şi un tată pentru copilul tău,aşa că acesta trebuie să fie acceptat de către copil. Nu te lăsa descurajată de acest aspect şi nu renunţa la incercările de a găsi o persoană potrivită pentru tine. Discută deschis cu copilul tău despre acest aspect,pregătindu-l pentru momentul în care îl va cunoaşte pe noul tău partener.

Cu siguranţă,acestea nu sunt singurele probleme cu care se confruntă o mamă singură,ci doar cele mai frecvent discutate. Daca ai trecut sau treci prin aceasta situaţie,te aşteptăm să ne povesteşti despre experienţa şi soluţiile găsite de tine. 

Ţie ce ţi se pare cel mai greu ca mamă singură?

Mai multe sfaturi pentru părinţi poţi citi pe www.suntparinte.ro.