Copiii şi alergiile alimentare

1 78023 original jpg jpeg

Multe alergii alimentare apar în primii ani de viaţă, ele putând fi provocate de orice produs mâncat. Copiii se confruntă cel mai des cu alergie la laptele de vacă, ouă, arahide, peşte, fructe şi carne. Ele pot cauza reacţii alergice, care pot determina manifestări cutanate, respiratorii, gastrointestinale.

Probabil că ai observat de multe ori că cel mic refuză să mănânce anumite produse. Potrivit ”Food Allergy Research and Education”, 1 din 13 copii sunt alergici la un aliment, iar mai mult de 40% experimentează reacţii severe.

Problema apare când părinţii nu ştiu dacă copilul lor este sau nu este alergic la acel produs alimentar. De aceea este important ca părinţii, la fel şi profesorii sau bonele, şi oricine altcineva din familie să ştie care sunt simptomele unei alergii alimentare.

Iată care sunt alimentele la care foarte mulţi copii sunt alergici!

Când un copil este alergic la un produs alimentar, sistemul imunitar este cel care reacţionează, producând anticorpi ca şi cum el ar fi un virus care invadează organismul. Reacţia sistemului imunitar este produsă de simptomele alergiei. Printre alimentele care provoacă alergie se numără:

-    alune şi nuci (inclusiv migdale, caju, fistic)

-    laptele de vacă

-    ouă

-    peşte şi fructe de mare

-    soia

-    cereale integrale

Simptomele alergiilor alimentare

O reacţie alergică afectează sistemul respirator, tractul intestinal, inima şi pielea. Simptomele pot să apară la câteva minute după consumul produsului sau la câteva ore. Cele mai frecvente sunt:

-    congestie

-    tuse

-    diareeameţeală

-    sensibilitate la lumină

-    mâncărime în jurul gurii şi urechilor

-    greaţă

-    pete roşii

-    mâncărime

-    respiraţie îngreunată

-    durere de stomac

-    strănut

-    gust amar în gură

-    umflarea buzelor, limbii sau/şi a feţei

-    vomă

Acestea sunt principalele simptome ale alergiei alimentare. Dacă le observi la copilul tău după ce mănâncă un anumit produs alimentar, este important să iei măsuri. Poţi să ceri părerea unui specialist.