Copilul tău e obsedat de reclame TV? Cum să-l dezveţi
Mamele tinere – dar adesea şi cele cu experienţă – îşi lasă bebeluşii cu orele în faţa televizorului, în speranţa că micuţii vor sta astfel mai cuminţi. Cu timpul însă, obiceiul influenţează negativ dezvoltarea copilului.
Televizorul nu e bonă
Mămici,ba chiar şi bunici au observat că bebeluşii sunt fascinaţi de reclamele TV. Ba chiar uită să facă mofturi la masă,dacă li se dă să pape cu televizorul deschis! În timp,însă,obiceiul se dovedeşte dăunător:în loc să socializeze,în loc să se joace cu alţii copiide vârsta lui,să coloreze sau să „meşterească” alături de tati,prichindeii preferă să stea cu ochii lipiţi de ecran,devenind dependenţi de stimularea neurologicăprodusă de imaginile televizate.
Spoturi greu de digerat
Pediatrii recomandă ca,până-n 2 ani,copiii să nu se uite la televizor. Şi nu neapărat pentru că pot vedea imagini nepotrivite cu vârsta lor,ci pentru că stimularea pe care imaginea TV o produce poate fi dăunătoare. Toate culorile strălucitoare,intermitente,sunetul tare şi ritmul alert în care se succed imaginile determină o stimulare pe care creierul micuţilor o gestionează cu dificultate.
Agitaţie şi tulburări de somn
Sunt părinţi care nu mănâncă decât în faţa televizorului aprins,împreună cu copiii. Şi lasă să se perinde pe ecran orice fel de imagini,spunându-şi să oricum copilaşul este prea mic şi nu înţelege. Fals! Şi,de cele mai multe ori,micuţii îşi formează o percepţie haotică şi incoerentă asupra lumii înconjurătoare,fapt care explică în parte agitaţia unora dintre ei,tulburările de somn şi chiar de apetit.
Soluţii practice
Pune televizorul în altă cameră decât cea în care vă petreceţi majoritatea timpului. Nu lăsa televizorul deschis toată ziua. Organizează diverse activităţi pentru a umple timpul pe care micuţul tău îl petrecea până acum în faţa micului ecran. Ca să nu mai simtă lipsa imaginilor televizate,joacă-te cu el,distraţi-vă împreună... sau pune o casetă cu desene animate.