Copilul tău vitreg nu te suportă – ce faci?

1 77256 original jpg jpeg

Acomodarea într-o familie care are în componenţă copii proveniţi din căsătoriile anterioare poate dura între 2 şi 4 ani, conform Asociaţiei Americane de Psihologie. Atunci când în ecuaţie intră şi un copil, situaţia poate deveni extrem de tensionată.

Tatăl joacă un rol-cheie

Tatăl joacă un rol cheie în relaţia pe care o vei avea cu copilul vitreg. În cele mai multe cazuri, copiii văd în mama vitregă un intrus sau motivul pentru care părinţii lui nu se mai împacă. Tatăl este cel care trebuie să-i explice că noua căsnicie nu va schimba cu nimic în relaţia dintre părinte-copil şi că va fi mereu alături de el, dar că nu-i va tolera un comportament inadecvat.

Fă-l să se simtă în siguranţă

Copiii mai mici, de obicei sub 10 ani, pot să se simtă abandonaţi de unul sau de ambii părinţiCei mici pot avea impresia că intră într-o competiţie cu părintele vitreg. Din acest motiv, timpul petrecut cu aceştia trebuie să fie mai mare, pentru ca ei să se simtă în siguranţă în noua familie.

Respectă-i sentimentele

După vârsta de 10 ani, comportamentul copiilor se schimbă, mai ales dacă se confruntă cu situaţii şi sentimente noi. Faptul că trebuie să se acomodeze într-o altă familie, în care pot avea şi fraţi vitregi, nu va face decât să tensioneze situaţia. Princhindeii se simt copleşiţi şi simt că au suferit o pierdere iremediabilă. Ia în calcul faptul că nu ei şi-au dorit o nouă familie, ci voi, părinţii, aşadar dă-le timp să se acomodeze. În acelaşi timp, respectă-le mama biologică. Încearcă să nu faci comparaţii între voi, nu o vorbi de rău şi nu te comporta ca şi cum ai vrea să-i iei locul.  

Desfăşuraţi activităţi împreună

Chiar dacă ai impresia că ultimul lucru pe care copilul vitreg l-ar vrea ar fi să petreceţi timp împreună, nu ocoli astfel de ocazii. Pentru început, puteţi avea activităţi care să implice toţi membrii familiei şi la care să vină însoţit de un prieten. Aşa se va simţi mai în largul său şi nu va mai fi la fel de reticent la propunerile tale. Poţi afla care sunt pasiunile sale, ce-i place să facă în timpul liber şi astfel poţi organiza o ieşire în care să vă cunoaşteţi mai bine. După câteva astfel de întâniri, puteţi ieşi doar voi doi. Nu-i impune unde anume să mergeţi, ci lasă-l pe el să aleagă. În tot acest timp ascultă-l, chiar dacă nu va fi foarte comunicativ sau deschis.

Fii corectă!

Evită să fii subiectivă sau să-ţi favorizezi copilul biologic atunci când între cei mici izbucneşte o ceartă. Chiar dacă primul impuls va fi să-i iei apărarea propriului copil, dă-le amândurora şansa de a explica ce s-a întâmplat  şi abia mai apoi trage o concluzie. Dacă copilul vitreg a fost de vină, discută şi cu soţul înainte să iei o decizie. Dacă ieşi în oraş cu copiii, cumpără exact aceleaşi lucruri pentru toţi şi nu ezita să-i întrebi ce-şi doresc. Astfel, cei mici vor vedea că părerea lor contează şi că le respecţi deciziile. În caz contrar, rişti să devii tu persoanjul negativ.

Nu ezita să-ţi ceri scuze atunci când greşeşti. Va fi un semn că eşti sinceră şi că-ţi doreşi măcar o relaţie de prietenie cu el.Recente

Samsung sau iPhone Iată ce telefon ți se potrivește mai bine în funcție de nevoile tale de zi cu zi! jpeg
par carut jpg
caine, fructe, cirese jpg
Ochi hazel jpg
shutterstock 418125508 jpg
Piele sanatoasa, fructe jpg
Sapunuri care alunga insectele tantarii  Sursa foto Pixabay jpg
masina de spalat vase jpg
lampi led unghii jpg
cumsedepisteazacanceruloral jpg
shutterstock 1746013364 jpg
exfoliant fata xpertbeauty jpg
Pleci la shopping  5 lucruri pe care sa le alegi cu maxima atentie jpg
shutterstock 1433984846 jpg
7 moduri mai putin stiute prin care iti protejezi rinichii  Sursa foto shutterstock 1922026235 jpg
Tort de ciocolata cu cirese  Sursa foto shutterstock 1459193222 jpg
femeie care nu slăbește  sursa   Shutterstock jpg
casa bântuită  foto   Shutterstock jpg
Pui souvlaki  Sursa foto shutterstock 1145156660 jpg
rochii elegante jpg