Cum dezvolţi imaginaţia copiilor
Imaginaţia înseamnă capacitatea de asociere a ideilor şi percepţiilor, adică acea sclipire care îl va face pe copilul tău să se transforme într-un adult care va şti să depăşească orice problemă. Îi poţi transmite bucuria de a crea, de a fi inventiv din primii ani de viaţă, prin nenumărate metode.
Poveşti şi… iar poveşti
Nu doar să i le citeşti din cărţile frumos ilustrate,ci şi inventaţi câte o mică povestioară. Este o modalitate foarte distractivă de a dezvolta imaginaţia copilului tău,mai ales că va trebui să alegeţi personajele şi să vă gândiţi la o temă.
Iar atunci când îi citeşti,lasă-l să pună întrebări. După ce-i dai răspunsul,îi poţi pune şi tu o întrebare. Totodată,a doua zi,roagă-l să îţi spună ce a reţinut din istorioară. Este un bun exerciţiu ca să-i stimulezi memoria.
Cât mai multe culori
Cretă colorată,carioci,creioane colorate,plastilină:sunt „ingredientele” obligatorii,ca să-i dezvolţi creativitatea. Cu ajutorul lor va desena,va colora sau va modela diferite figurine.
Chiar dacă nu face picturi care să concureze cu cele ale marilor artişti,încurajează-l. Spune-i că eşti mândră de desenele lui. Poţi să-i propui ca în locul picturii în acuarelă,să realizeze un colaj din frunze,din nasturi ori din boabe de orez.
Implică-l în activităţi de „oameni mari”
Îi dezvolţi creativitatea şi dacă-l implici în activităţile tale zilnice. Lasă-l să te ajute să sortezi hainele,înainte să le pui în maşina se spălat. Îl poţi lua şi la cumpărături:alegeţi împreună legumele,fructele. Şi gătitul este o activitate care-i va stimula imaginaţia.
Jocuri de memorie
Jocurilecu puzzle sau cuburi sunt potrivite pentru copiiimai mari. Acestea le dau ocazia să observe detaliile,să caute soluţii,pentru a-şi atinge scopul. La fel de eficiente sunt şi jocurile de,perspicacitate şi logică. Un exemplu în acest sens sunt cele în care trebuie să găsească diferenţele dintre două imagini aparent identice.
Ghidează-te şi după pasiuni
De exemplu,dacă ai un copil căruia-i plac avioanele sau dacă-şi doreşte să devină pilot,propune-i să desenaţi un avion sau să facă un avion din hârtie. Dacă ai o fetiţă care visează să devină cântăreaţă,puteţi compune un cântecel.
Copiii care au o imaginaţie sporită:
-sunt mai fericiţi
-se descurcă mai bine la şcoală
-se pot juca foart bine şi singuri,nu doar în compania altor copii sau a membrilor familiei
-se integrează mai uşor în grupuri
-sunt mai puţin predispuşi la acese de furie
Mai citeşte şi:
Adevărat şi fals despre alimentaţia copiior
Cafeaua în perioada sarcinii creşte riscul de leucemie la copil