Cum îţi înveţi copilul să fie generos
Nu contează cât de bine ţi-ai crescut copilul; dorinţa de a împărţi cu alţii ce are nu va face parte din „repertoriul“ lui social decât după vârsta de trei ani. Generozitatea nu este uşor de înţeles, mai ales că la această vârstă copilul se vrea în centrul atenţiei, indiferent de circumstanţe, iar răbdarea îi lipseşte cu desăvârşire.
Îţi doreşti ca prichindelul tău să vrea să împartă jucăriile cu ceilalţi,să nu mai fie egoist şi să-l faci să se gândească şi la alţii,nu doar la el? Asta presupune timp şi energie,dar şi un exemplu bun din partea ta.
Pregăteşte-l să împartă cu ceilalţi
Este o lecţie care se învaţă de timpuriu şi pentru care este nevoie de anumite reguli. Cum la această vârstă totul se leagă de jucării,cel mic va fi pus în postura de a-şi împrumuta „minunăţiile“ altor copii. Nu-l forţa să facă acest lucru,pentru că-i va fi greu să înţeleagă „de ce“. întreabă-l care sunt obiectele la care ţine cel mai mult şi de care vrea să se bucure de unul singur,şi care sunt cele „de pus la comun“. În acest fel îl înveţi să fie şi responsabil,dar să acorde o şansă şi celorlalţi. Un astfel de schimb îl va antrena şi pe el.
Exprimă-ţi punctul de vedere
O mustrare fermă,dar nu foarte dură îl va obişnui cu ideea că e bine să dăruieşti. Spune-i că nu agreezi felul în care păstrează toate bomboanele doar pentru el şi că (în cazul unui frate) trebuie să înveţe să ofere. Nu-l pedepsiprea dur şi laudă-l când face ceva constructiv,de unul singur.
Citeşte şi:
De la ce vârstă îi dai copilului telefon mobil?
Cum îţi înveţi copilul să mănânce sănătos
Fii exemplu pentru el
Ca să înţeleagă mai bine cum stau lucrurile şi pentru a-i arăta că există familii sărace care nu au nici strictul necesar,este bine să-l iei cu tine atunci când,în preajma Sărbătorilor,vrei să duci haine la casele de copii sau alimente bătrânilor din adăposturi. Lasă-l să vadă şi această latură şi spune-i că este de datoria tuturor să-i ajute pe cei nevoiaşi.
Dă-i posibilitatea să ia decizii
Spune-i că an de an veţi strânge acele lucruri pe care nimeni nu le mai foloseşte la voi în casă,pentru a le împărţi cu cei aflaţi în nevoie. În loc să decizi tu pentru el şi să-l întristezi sau să-l faci să se încăpăţâneze mai tare,roagă-l pe el să facă o selecţie.
Ulterior,stabiliţi împreună ce lucruri să oferiţi. Ca recompensă,eventual,îi poţi spune că Moşul va fi darnic cu el,la fel cum şi el a fost cu acei copilaşi orfani. Nu-i promite însă prea multe! Încerci să-l înveţi cum să facă bine,nu îl mituieşti!