Cum să le vorbeşti copiilor mici despre sexualitate

1 68831 original jpg jpeg

Primele întrebări despre sexualitate sunt destabilizante pentru cei mai mulţi părinţi. Dacă ţi s-a întâmplat să dai bir cu fugiţii la cele dintâi semne de interes pentru acest subiect din partea ştrengarului tău, pune-te în locul lui data viitoare când te întreabă „Cum se nasc bebeluşii?“! E mai simplu să găseşti răspunsuri dacă te raportezi la lumea lui. Mai multe ponturi găseşti în cele ce urmează!

Află care e curiozitatea lui reală

Înainte de a te grăbi să-i răspunzi,fii sigură că ştii la ce se gândeşte cel mic. Când un copil vrea să ştie de unde vine,e posibil să vrea să ştie cum apar pe lume bebeluşii,dar la fel de bine poate să fie curios în ce oraş sau maternitate s-a născut el.

Răspunsurile scurte,mai potrivite pentru copiii mici

Când întreabă ceva,princhindeii nu vor prea multe explicaţii. Oricum,dacă nu sunt mulţumiţi de răspuns,adaugă alte şi alte întrebări la care se aşteaptă tot la răspunsuri concise. Spre deosebire de un copil de patru ani,unul de 12 va avea nevoie de un răspuns complet prin care să înţeleagă procesul naşterii unui pui de om.

Sinceritatea îţi asigură încrederea lui în tine

Este important să-i răspunzi copilului cu onestitate şi la nivelul lui. Gândeşte-te ce ţi-ar plăcea ţie să ţi se răspundă. Sigur ai vrea să ştii adevărul şi nu o poveste. Oricum,în timp,el va afla cum stau lucrurile în realitate şi rişti să-şi piardă încrederea în tine ori să se ferească să te mai întrebe ceva privind sexualitatea şi nu numai. De asemenea,pentru a evita vreo confuzie,chiar dacă piciul are doar cinci ani,foloseşte termenii corecţi pentru părţile sexuale ale corpului.

Adoptă atitudinea naturală

Pentru cel mic este normal şi simplu să întrebe despre sexualitate,deci şi tu ar trebui să abordezi cu naturaleţe subiectul deschis de el. Prin evitarea unui răspuns,prin amânarea lui pentru o vârstă la care va înţelege mai bine sau prin pasarea lui către altcineva îl vei face să se simtă prost sau chiar ruşinat că s-a gândit la aşa ceva. Copilulare nevoie să obţină răspunsuri acum şi aici,pentru a realiza că există şi că este important pentru tine,pentru a afla mai multe despre el şi lume.

La ce să te aştepţi în funcţie de vârstă

În jurul vârstei de un an şi jumătatecopiii încep să devină conştienţi de sexualitatea lor şi,aşa cum petreceau ceva timp cercetându-şi mânuţele,la această vârstă îşi cunosc mai bine propriul corp. Iată un prim prilej de „discuţie“ despre sexualitate! Mulţi părinţi sunt tentaţi să-i refuze copilului lor explorările. De fapt,acum este momentul să-i spui că este băiat sau fetiţă şi să-i explici în cuvinte simple şi corecte care este diferenţa dintre ei. Inventarea unor nume diverse pentru părţile intime şi oprirea de la autocunoaştere îl fac pe copil să creadă că este vorba despre ceva rău sau de ruşine.

Pe la vârsta de 3-4 ani te poţi aştepta la întrebări de felul:„De ce băieţii fac pipi în picioare?“,„Cum se nasc bebeluşii?“,„Ce este sexul?“,„Unde am fost înainte de a sta în burtica lui mami?“,„Cum am ieşit din burta ei?“,„De ce fetiţele n-au penis?“. E dificil să găseşti un răspuns,mai ales dacă eşti luat prin surprindere,ca părinte. E indicat să începi prin a întreba la rândul tău:„Tu ce crezi?“. Aşa afli ce ştie copilul deja. Unii copii cred că bebeluşii sunt aduşi de barză sau lăsaţi la uşă,alţii sunt de părere că vin „din burta mamei“. Pentru a fi cât mai aproape de realitate,i-ai putea spune că este un loc special în corpul mămicii în care bebeluşul creşte. Urmăreşte-i reacţiile şi asigură-te că a obţinut răspunsul căutat,fiind gata să-i repeţi dacă e nevoie.

Reţine!

Micile voastre discuţii despre sexualitate sunt o ocazie bună să-i spui că nuditatea nu este acceptată în public şi că este permis să-i fie atinse zonele intime de către anumite persoane cum sunt medicii sau asistentele în timpul controalelor medicale.

Între 5 şi 7 aniva fi mai interesat de relaţiile dintre sexe şi de relaţia dintre sexualitate şi naşterea copiilor,iar pe la 8-9 ani va vrea să afle mai multe despre dragoste,căsătorie,despre cum mami şi tati s-au cunoscut şi îndrăgostit. Nu-i timp pierdut să discutaţi pe îndelete despre tot ce-l interesează despre sexualitate,indiferent de etapă,pentru că aşa îi transmiţi valorile tale şi-i dai încredere că la tine va găsi mereu ceea ce-i stinge setea de cunoaştere.