De ce copiii mici uită uşor

1 73342 original jpg jpeg

Dacă faci un efort şi îţi cauţi cele mai vechi amintiri, vei constata că toate datează jurul vârstei de 3 ani. Asta nu înseamnă că nu ai memorie bună. Cum se explică aşa-numita amnezie infantilă?

De ce uită copiii mici

Bebeluşii au capacitatea de a stoca amintiri,la fel ca un adult. Abia se ţin pe picioare,dar au deja mica lor arhivă de culori,mirosuri,figuri. Mecanismele memoriei intră în funcţiune încă din viaţa intrauterină:e momentul când micuţul se familiarizează cu vocea ta,când poate acordurile unei melodii.

Şi după naştere,sugarul continuă să strângă informaţii. Parte din amintirile bebeluşului se şterg rapid;altele,în schimb,rămân înregistrate pe perioade mai lungi. Dar,în timp ce învăţămintele cu valoare cognitivă se fixează solid şi permit progresele psihomotorii ale copilului în primii trei ani de viaţă,alte amintiri din fragedă pruncie se pierd. Cauzele nu au fost descoperite încă.

Teorii peste teorii

Sunt vehiculate mai multe teorii. O ipoteză se leagă momentul apariţiei vorbirii:când puiul de om începe să-şi dezvolte capacitatea de se exprima articulat,asta declanşează un proces de „re-codare” a amintirilor,ceea ce ar duce la pierderea celor mai vechi.

O alta susţine că tocmai absenţa limbajului este cea care duce la pierderea amintirilor:pentru a memora evenimentele,trebuie să fii în stare să le numeşti. Mai este o ipoteză care se sprijină pe argumentul imaturităţii creierului la cei mici. Hipocampul,veritabil arhivar al memoriei,funcţionează dar nu este matur până spre mijlocul copilăriei. Micuţul stochează,reţine apoi uită.

Amnezia infantilă – o fază normală

Ca toţi părinţii,pui mare preţ pe stimularea memoriei celui mic. Îi iei tot soiul de jucării educative. Copilul tău poate fi perfect capabil să înveţe pe de rost alfabetul,la vârste mici- la 2 ani,spre exemplu. Pentru ca,după o lună de pauză în care nu aţi mai făcut repetiţii,să constaţi că micuţul nu mai reţine nicio literă. Amnezia infantilă este o fază normală în dezvoltarea lui. Odată trecută această etapă,vine şi vremea când micuţul va fi în stare să te uimească cu capacitatea lui de a reţine fapte,evenimente,personaje şi de a le folosi în mod original şi creativ.

Citeşte şi:

Semne care arată că e pregătit să devină tată

Infertilitatea poate fi tratatăRecente

bijuterii navajo jpg
Astenie de toamna, foto shutterstock  jpg
Articol   De ce sa alegi o vopsea de par fara amoniac 5 motive jpg
Care sunt ultimele tendințe în materie de covoare pentru anul 2022 cover jpg
rochie albă de mireasă  Sursa foto   Shutterstock jpg
Haine intrate la apă Cum să le refaci  Sursa foto Shutterstock jpg
clickpentrufemei lucrezia carnelos kn6QrWtnAtY unsplash jpg
Cum sa fii confortabila si rafinata in sezonul rece TOP piese vestimentare care NU pot lipsi din garderoba ta! jpg
tipuri de nasturi jpg
Anca Alungulesei silueta jpg
sfaturi parinte copil shutterstock 1318903208 jpg
cateva detalii importante la alegerea vasului de wc  1654350490 jpg
caserole catering din polistiren snick ambalaje jpg
De ce este extrem de important să îți usuci mâinile după spălare, foto shutterstock jpg
Cele mai utile electrocasnice descopera aparatura esentiala pentru o casa moderna jpg
Ce include revizia periodica a masinii si cand ar trebui sa o faci jpg
input jpg
Kiwi, foto shutterstock jpg
Ce băutură caldă şi delicioasă îţi reduce colesterolul   Sursa foto Pixabay jpg
amantă personalități moarte  sursa foto   Shutterstock jpg