De ce copiii mici uită uşor
Dacă faci un efort şi îţi cauţi cele mai vechi amintiri, vei constata că toate datează jurul vârstei de 3 ani. Asta nu înseamnă că nu ai memorie bună. Cum se explică aşa-numita amnezie infantilă?
De ce uită copiii mici
Bebeluşii au capacitatea de a stoca amintiri,la fel ca un adult. Abia se ţin pe picioare,dar au deja mica lor arhivă de culori,mirosuri,figuri. Mecanismele memoriei intră în funcţiune încă din viaţa intrauterină:e momentul când micuţul se familiarizează cu vocea ta,când poate acordurile unei melodii.
Şi după naştere,sugarul continuă să strângă informaţii. Parte din amintirile bebeluşului se şterg rapid;altele,în schimb,rămân înregistrate pe perioade mai lungi. Dar,în timp ce învăţămintele cu valoare cognitivă se fixează solid şi permit progresele psihomotorii ale copilului în primii trei ani de viaţă,alte amintiri din fragedă pruncie se pierd. Cauzele nu au fost descoperite încă.
Teorii peste teorii
Sunt vehiculate mai multe teorii. O ipoteză se leagă momentul apariţiei vorbirii:când puiul de om începe să-şi dezvolte capacitatea de se exprima articulat,asta declanşează un proces de „re-codare” a amintirilor,ceea ce ar duce la pierderea celor mai vechi.
O alta susţine că tocmai absenţa limbajului este cea care duce la pierderea amintirilor:pentru a memora evenimentele,trebuie să fii în stare să le numeşti. Mai este o ipoteză care se sprijină pe argumentul imaturităţii creierului la cei mici. Hipocampul,veritabil arhivar al memoriei,funcţionează dar nu este matur până spre mijlocul copilăriei. Micuţul stochează,reţine apoi uită.
Amnezia infantilă – o fază normală
Ca toţi părinţii,pui mare preţ pe stimularea memoriei celui mic. Îi iei tot soiul de jucării educative. Copilul tău poate fi perfect capabil să înveţe pe de rost alfabetul,la vârste mici- la 2 ani,spre exemplu. Pentru ca,după o lună de pauză în care nu aţi mai făcut repetiţii,să constaţi că micuţul nu mai reţine nicio literă. Amnezia infantilă este o fază normală în dezvoltarea lui. Odată trecută această etapă,vine şi vremea când micuţul va fi în stare să te uimească cu capacitatea lui de a reţine fapte,evenimente,personaje şi de a le folosi în mod original şi creativ.
Citeşte şi: