De ce să ţii cont când copilul tău este răcit

1 70343 original jpg jpeg

Copiii, în speciali cei mici, se îmbolnăvesc mai repede spre deosebire de adulţi, din cauza sistemului imunitar incomplet dezvoltat. Ce este de făcut când cel mic este bolnav? Iată câteva sfaturi utile de care este bine să ţii cont.

Întrucât infecţiile respiratorii virale sunt foarte contagioase,de la primele manifestări de răceală sau gripă copilul bolnav va fi reţinut la domiciliu pentru a nu transmite boala semenilor din colectivitate. Părinţii trebuie să explice copilului,cu tact,răbdare şi pe înţelesul acestuia,cauza bolii şi necesitatea rămânerii la domiciliu. Explicaţiile acordate de către părinţi vor ajuta la acceptarea copilului de a fi izolat temporar de grupul de colegi.Răceală sau gripă?Răceala şi gripaau multe caracteristici comune:ambele sunt produse de virusuri (deci nu necesită tratament cu antibiotice),ambele se manifestă prin tuse,durere în gât,obstrucţie nazală,rinoree (secreţii nazale),ambele necesită izolare la domiciliu. Răceala este mai frecvent produsă de rinovirusuri,în timp ce gripa este produsă de virusurile gripale.

Gripa survine în special în lunile de toamnă/iarnă în timp ce răceala se poate instala în orice perioadă a anului dar este mai frecventă în sezonul rece. Gripa se deosebeşte de răceală prin severitate şi asocierea unor simptome generale:febră înaltă (care durează 3-5 zile),uneori frison,stare generală alterată,oboseală,durere de cap,dureri musculare. Gripa se poate complica cu pneumonie.

„Un copil mic îngrijit la domiciliu dezvoltă 3-5 răceli pe an în timp ce copilul mic care frecventează colectivitatea contractează 6-8 episoade de răceală pe perioada unui an,majoritatea acestor episoade în sezonul rece”,afirmă Prof. Dr. Mircea Nanulescu.

Gripa poate fi prevenită prin vaccinare. Întrucât gripa survine în special în sezonul rece,vaccinul antigripal trebuie administrat toamna.

Pentru tratamentul gripei şi răcelii se folosesc ibuprofenul sau paracetamolul,medicamente care au efecte antitermice (combat febra),antialgice (combat durerea),antiinflamatorii (combat inflamaţia) şi ameliorează starea generală.

Până la adresarea la medic,părinţii pot administra din iniţiativă proprie această medicaţie,medicaţie care se eliberează fara reţetă medicală. Doza de ibuprofen este de 10 mg/Kg/doză,doză care poate fi repetată la nevoie după 8 ore. Doza de paracetamol este de 10-15 mg/Kg/doză,doză care poate fi repetată după 6 ore.

Întrucât răceala şi gripa sunt produse de virusuri,nu este necesară administrarea de

. Antibioticele nu sunt eficiente întro infecţie virală.

„Trebuie combătută conduita unor părinţi care administrează antibiotice de la primele manifestări ale răcelii sau gripei. Trebuie combătut conceptul terapiei în ecuaţie FEBRĂ=ANTIBIOTIC”,subliniază specialistul.

Antibioticul este indicat,la recomandarea medicului,doar în cazul unor complicaţii bacteriene ale răcelii sau gripei,complicaţii de tipul pneumonie sau otită medie acută.

În afara vaccinului antigripal,prevenţia este posibilă printr-o alimentaţie echilibrată,cu un aport zilnic de legume şi fructe (pentru aport vitaminic),locuinţă aerisită şi cu o temperatură adecvată (20-21°C),îmbrăcăminte adaptată temperaturii de afară,activitate fizică în aer liber cel puţin 60 minute/zi,evitarea locurilor aglomerate (săli de spectacol,arene sportive) în perioadele de epidemie.

Este recomandat ca hainele de vară să fie păstrate într-un loc neaccesibil copilului iar ţinuta din sezonul rece să fie potrivită cu temperatura de afară,adecvată activităţilor din programul de peste zi al copilului astfel încât acesta să nu transpire.

Mai multe informaţii şi recomandări în ceea ce priveşte sănătatea,alimentaţia,îngrijirea,siguranţa,psihologia,educaţia şi distracţia copiilor găseşti pe platforma „Modelează copilăria” (www.modeleazacopilaria.ro).