„E riscant să devii părinte mai târziu?”

1 66147 original jpg jpeg

În vremurile pe care le trăim, oamenii au tendinţa să se lase furaţi de visuri precum realizările măreţe în carieră ori o avere consistentă. În plus, cu promisiunile tehnologiilor de ultimă generaţie, pare că nu mai e dificil pentru nimeni să aibă copii la 35 de ani, la 40 sau chiar şi mai târziu.

Despre considerentele pe care este bine să le iei în calcul când te hotărăşti să faci acest pas la o vârstă înaintată vom vorbi în continuare.

Poate că pentru tine,indiferent de vârstă,cel mai important lucru e să ai un copil. Totuşi,atunci când te hotărăşti să îl concepi,gândeşte-te la avantajele şi dezavantajele pe care i le oferi,fiindcă ecuaţia devine mult mai complicată. La prima vedere,avem de-a face cu un adevărat Eldorado al sufletului,căci un copil luminează orice casă. Cu toate astea,e important să ne dăm seama cât de multă împlinire îi putem oferi şi noi copilului,nu doar el nouă.De obicei,copiii sunt amânaţi din diverse motive,mai mult sau mai puţin obiective:dorinţa de a copilări tu însăţi mai mult,frica de responsabilităţi pe termen lung şi foarte lung,aspiraţia de libertate şi de autodezvoltare,probleme de fertilitate,situaţii de viaţă neprevăzute care nu au permis apariţia unui copil – de exemplu,absenţa unui partener până la o vârstă înaintată. Dacă ai ajuns la o stabilitate şi la un nivel de maturitate care ţi se par ideale pentru a avea un copil,şi nu mai eşti la prima tinereţe,este important să iei în calcul o serie de dificultăţi peste care trebuie să treci după ce îţi spui:„Gata,e timpul să am un copil!“Atenţie la problemele de sănătate!

Dacă vârsta unuia ori a ambilor părinţi este înaintată,riscurile asociate sarcinii sunt mult mai mari. Corpul uman începe să piardă din calitate după vârsta de 25-30 de ani. De aceea,copilul adus pe lume mai târziu poate avea probleme de sănătate,o incidenţă mai mare de Sindrom Down ori de întârziere în dezvoltare.

Prăpastia dintre generaţii,un obstacol de netrecut?

Pe măsură ce anii se scurg,diferenţele de opinii,de atitudini vor putea fi din ce în ce mai acute. Părinţii în vârstă sunt mai puţin energici,au o rezistenţă la stres mai mică,iar sculatul de 10 ori pe noapte s-ar

putea să-i răvăşească la început – la fel de mult ca energia debordantă şi neastâmpărul copilului ceva mai mare. Mai mult decât atât,părinţii în vârstă riscă să fie mult mai cerebrali,mai raţionali,mai atenţi şi mai serioşi.

Ai zice că toate acestea sunt calităţi,dar la o analiză mai atentă nu este chiar aşa. Presiunea unei maturizări rapide a copilului poate fi riscantă şi traumatizantă. De asemenea,grija excesivă şi atenţia sporită ar putea face din copil un inadaptat,„motivându-l“ să nu-şi asume niciodată riscuri şi să nu-şi trăiască nicicând viaţa aşa cum ar fi simţit.

Aveţi grijă la sentimentele copiilor!

Ce simt copiii care au părinţi vârstnici? Ce este oare în sufletul lor? Pentru fiecare starea interioară este diferită,dar la majoritatea copiilor cu părinţi vârstnici poate să apară o teamă şi o ruşine de contact public. Glumele răutăcioase ale colegilor pe tema „Au venit bunicii să te ia de la şcoală?“ s-ar putea să-l rănească şi să-i genereze sentimente negative fiului sau fiicei tale. De asemenea,este foarte posibil ca teama că vă va pierde în curând să fie mult mai mare decât a unui copil cu părinţi tineri,în floarea vârstei. Mai mult decât atât,este posibil ca piciul să nu-şi prindă bunicii în viaţă,„scăpând“ un element valoros de educaţie şi de contact cu o altă generaţie şi un alt mod de relaţionare cu ea. În plus,ia în calcul că i-ar putea trece prin minte şi gânduri precum acela că nu vă va avea alături la evenimente majore precum căsătoria sau apariţia nepoţilor.

Bugetul familial,o problemă spinoasă

simeon stalpnicul png

Cu cât suntem mai în vârstă,cu atât siguranţa locurilor de muncă,securitatea veniturilor şi a economiilor sunt puse la grea încercare,inclusiv de fluctuaţiile economice. Sunt mulţi cei care trăiesc mai degrabă de pe o zi pe alta,şi de aceea riscurile asociate unui copil făcut spre bătrâneţe sunt cu atât mai mari. În plus,pregătiţi-vă şi pentru  timpul când resursele financiare se vor epuiza,iar voi veţi trece prin perioade lungi de economisire la sânge.