Eşti obsedată de control?
Se spune că nimeni nu poate controla tot ce se întâmplă în jur, dar fiecare poate controla ceea ce se întâmplă în interiorul său. Dacă nu îţi scapă nimic, dacă îţi place să domini şi să ţii frâiele în orice situaţie, e posibil să suferi de mania controlului.
Cu toţii am întâlnit,măcar o dată în viaţă,o persoană obsedată de control. Sunt acei oameni convinşi că,fără ei,lumea s-ar prăbuşi. Dacă te regăseşti în caracteristicile de mai jos,este bine să ştii cât de mult îţi poate afecta acest obicei viaţa socială.
Ai întotdeauna ultimul cuvânt
Dacă în relaţiile cu ceilalţi ţii morţiş să ai mereu ultimul cuvânt e posibil ca în viitor să rămâi fără prieteni. Nu contează care e tema şi în ce constă disputa, tu îţi vei dori mereu să ai dreptate, fără să dai prea multe explicaţii. Acest lucru i-ar putea îndepărta pe oamenii care ţin la tine. Încearcă să fii flexibilă, să te adaptezi la situaţiile noi şi să asculţi întotdeauna şi de părerile celor de lângă tine. Prezintă-ţi cu calm punctul de vedere şi, dacă ai o soluţie, încearcă să o propui, nu să o impui.
Ai tendinţa de a-i corecta pe ceilalţi
Vrei să arăţi cu orice preţ că eşti net superioară celor din jur şi nu te poţi abţine să nu corectezi pe cineva? Dacă îţi place să critici, însă nu suporţi să fii dojenită, chiar şi atunci când greşeşti, această atitudine este o formă avansată de control. Ar fi bine să fii mai realistă în legătură cu aşteptările pe care le ai de la ceilalţi. În fond, viaţa nu e construită doar în alb şi negru, ci variază în funcţie de experienţe – şi nimeni nu e perfect.
Nu recunoşti când greşeşti
Se spune că orice greşeală recunoscută este pe jumătate iertată. Dacă nu îţi recunoşti vina şi ai tendinţa să crezi că cineva are ceva personal cu tine atunci când îţi atrage atenţia asupra vreunuui fapt sau gest al tău, ar fi bine să ţii cont de acest principiu. El te poate scuti de frustrări şi neplăceri. Dacă accepţi că nu ai întotdeauna dreptate, stima de sine nu îţi va scădea şi vei deveni o persoană mai bună.
Ai aşteptări prea mari
Atunci când încerci să îi supui pe cei din jurul tău şi îi obligi să se conformeze aşteptărilor tale, de cele mai multe ori nerealiste, poţi deschide cu uşurinţă Cutia Pandorei. Poate nu crezi în imperfecţiune şi îţi doreşti o viaţă fără cusur, însă ar trebui să fii mai raţională. Dacă vei continua să trăieşti în propria ta lume, construită după concepţii bine înrădăcinate, oamenii te vor exclude din cercul lor social.
Te enervezi când lucrurile nu merg bine
Dacă reacţionezi agresiv atunci când lucrurile nu merg aşa cum îţi doreşti, e bine să ştii că acest lucru îţi poate cauza probleme de natură psihologică: frustrare, anxietatate, depresie. Trebuie să accepţi că e imposibil să controlezi totul şi că nu poţi instaura un regim dictatorial în viaţa apropiaţilor tăi.
Cum îndepărtezi obsesia
Obsesia controlului nu poate fi înlăturată cu uşurinţă. Depinde foarte mult de dorinţa ta de a te schimba şi de strădania de care dai dovadă. Dacă eşti o persoană sociabilă şi vrei să ai câţi mai mulţi prieteni în jur, atunci nu vei ezita să te schimbi. Scapă de atitudinea agresivă şi încearcă să asculţi mai mult, să înţelegi mai bine. Arată-ţi şi latura vulnerabilă şi nu te ascunde sub masca invincibilă a liderului. Atunci când te vei concentra mai mult pe modul tău de a evolua, încercarea de a-i controla pe ceilalţi va dispărea de la sine. La nevoie, poţi căuta ajutorul unui terapeut.