Greşeli frecvente pe care le fac mamele
Creşterea copilului sau a copiilor este, cu siguranţă, una dintre cele mai mari provocări ale vieţii. Mamele, chiar şi cele mai atente la propriile comportamente faţă de copil, fac greşeli fără să înţeleagă repercusiunile pe care le au acestea asupra copiilor lor.
Creşterea copilului sau a copiilor este,cu siguranţă,una dintre cele mai mari provocări ale vieţii. Mamele,chiar şi cele mai atente la propriile comportamente faţă de copil,fac greşeli fără să înţeleagă repercusiunile pe care le au acestea asupra copiilor lor.
Educaţia copiilor începe din primul moment,de la naştere. Tot atunci se naşte copilul şi părintele şi împreună vor parcurge multe clipe importante pentru amândoi. Dragostea de mamă poate fi uneori sufocantă pentru ei,aşa că iată greşeli frecvente pe care le fac mamele când vine vorba de educaţia copiilor.
Greşeli frecvente pe care le fac mamele – prea multe îmbrăţişări şi laude nu sunt neapărat de ajutor
Mamele îşi văd proprii copii ca fiind cei mai frumoşi,mai deştepţi şi mai minunaţi din lume. Lucru care nu este rău,însă atunci când se exagerează cu laudele faţă de copil,totul poate lua o întorsătură nu neapărat plăcută. Îmbrăţişările şi laudele trebuie să fie cu măsură şi făcute cu cap,nu ar trebui să sufocăm copiii cu dragostea şi încrederea noastră. Copilul va trebui să înţeleagă treptat că viaţa cuprinde atât momente plăcute,cât şi mai puţin plăcute. Şi asta învaţă de foarte mic.
Atunci când este lăudat pentru cel mai mic lucru,nu este criticat niciodată şi orice face sau zice este bun,copilul creşte cu impresia că este cel mai bun dintre toţi. Problema nu este că va percepe asta,problema este că atunci când va fi rănit sau va face ceva greşit faţă de cineva şi va fi tras la răspundere,el nu va ştii cum să reacţioneze. Cel mai adesea se va simţi descurajat,fără încredere în propriile puteri şi va vrea să se izoleze. Aşadar,mamele ar trebui să îşi laude copiii cu discernământ şi să îşi pregătească copilul pentru adevărata viaţă,ci nu pentru o viaţă de basm şi de poveşti.
Greşeli frecvente pe care le fac mamele – lauda mincinoasă şi grija exagerată duc în timp la sentimentul de neputinţă şi inadaptarea copilului
O altă greşeală frecventă este şi lauda mincinoasă,când copilul nu face ceva tocmai frumos,dar este lăudat. Cum este cazul când un copil vine şi spune mamei ce face alt copil sau frăţiorul şi este lăudat pentru acest lucru. Lauda se face pentru a încuraja copilul să ia iniţiativă,să asculte de părinţi şi să prindă încredere în forţele proprii. Dacă nu este folosită cu moderaţie şi corectitudine de mamă,aceasta poate fi dăunătoare.
Dragostea şi grija de mamă sunt lucruri în faţa cărora nimeni nu poate sta. Dar atunci când grija este exagerată,copilul devine moale,prea sensibil şi de cele mai multe ori plângăcios. Deşi prea puţine mame nu îşi lasă copiii să experimenteze cu riscul de a suferi puţin şi copilul,psihologii atenţionează că acei copii crescuţi mult prea precaut,vor deveni adulţi sensibili la orice,fără putere de adaptare,cu sentimentul de neputinţă,care vor fi veşnic furioşi pe mamele lor. Aşa că,oricât de greu le este mamelor ultra-protective,pentru binele copiilor lor,aceştia trebuie lăsaţi să cadă şi să experimenteze fără să dramatizeze orice lucru.
Greşeli frecvente pe care le fac mamele – copiii trebuie responsabilizaţi de la o vârstă cât mai fragedă
O altă greşeală frecventă este să dăm vine pe lucrurile în care copiii se lovesc,din propria lor neatenţie. Copilul va înţelege,cu timpul,că pentru greşelile lui este vina altuia. De aceea,atunci când se loveşte de ceva sau este lovit de cineva,ar trebui învăţat să nu răspundă cu aceeaşi monedă şi nici să creadă că este vina altuia pentru durerea lui. Relaţiile interumane se învaţă de la cele mai fragede vârste. Aşa că,atunci când un copil este lovit,trebuie învăţat să răspundă cu bine,să înveţe să aplaneze conflictele,ci nu să dea vina pe altul sau pe orice lucru.
O altă greşeală pe care o fac mamele frecvent,este atunci când cei mici sunt foarte sinceri,şi zic lucruri pe care le simt. De exemplu,unii copii pot simţi că nu îşi iubesc proprii fraţi sau au antipatii faţă de unii copii sau chiar de unele rude. Mamele reacţionează în aceste momente de sinceritate prin îngrădirea sentimentelor micuţilor. Dar,de fapt,mamele ar trebui să le acorde libertatea de a nu plăcea pe cineva. Relaţia dintre fraţi se învaţă în timp,la fel cum este şi relaţia de prietenie,de aceea nu este neapărat înţelept să reacţionăm negativ la sinceritatea copiilor.