Informaţii utile pentru viitoarele mămici
Mai sunt doar câteva săptămâni până cand îţi vei ţine în braţe bebeluşul? Ei bine, atunci trebuie să ştii câteva lucruri utile, înainte de a naşte, atât pentru tine, cât şi pentru bebeluşul tău.
Cumpărături pentru bebeluş
În ultimele săptămâni de sarcină este bine să mergi la cumpărături şi să-ţi asiguri minimul necesar pentru naştere,cât şi pentru perioada postnatală. Este recomandat să-i cumperi celui mic hăinuţe de mărimea 0-3 luni pe care să le speli şi să le calci,mai ales dacă naşti la o maternitate. De asemenea,copilul tău va avea nevoie de un pătuţ,scutece,prosoape şi multe alte lucruri mărunte,dar folositoare.
Nu trebuie să uiţi nici de scaunul de maşină care este obligatoriu să îl ai la ieşirea din spital. Ai grijă să cumperi scaunul din timp pentru a şti să umbli cu el înainte de ziua cea mare. Rezistă tentaţiei de a-ţi lua bebeluşul în braţe,scoţându-l din scaun,chiar dacă devine agitat în drumul spre casă.
Hrănirea noului născut
Dacă ai să optezi pentru alăptatul la sân trebuie să ştii că ai nevoie de o perioadă de adaptare aşa că nu te descuraja dacă în primele zile vei avea câteva probleme.
Felul în care ţii bebeluşul contează. Aşadar,capul trebuie să fie uşor lăsat pe spate şi nu cu bărbia în piept. În cazul în care apare disconfort în timpul alăptării înseamnă că bebeluşul nu s-a fixat la sân cum trebuie. De aceea este indicat să îi bagi degetul mic în colţul gurii şi să tragi uşor.
Îmbăierea şi spălatul
Este posibil că cel mic să nu fie atât de încântat la contactul cu apa. Aşa că în timpul băiţei susţine-l lateral cât mai aproape de tine pentru a-i transmite un sentiment de siguranţă. Din această poziţie începe prin a-l spăla uşor pe cap,şterge-l,după care udă-l puţin câte puţin pe corp.
Uşurează-ţi viaţa
Organizează-ţi casa din timp pentru a crea un mediu cât mai prietenos. Spre exemplu,un balansoar sau un scaun comod ţi-ar fi foarte folositor pentru alăptatul din timpul nopţii.
Lucrurile din bucătărie sunt şi ele extrem de important. De aceea,este bine să le aşezi într-un loc în care poţi ajunge cu uşurinţă.
Trebuie să decizi dacă bebeluşul va dormi cu tine în pat sau dacă îi vei cumpăra un pătuţ. E important că noul născut să se simtă în siguranţă,dar în acelaşi timp este bine să nu-i creezi o dependenţă faţă de tine. De aceea,este recomandat că cel mic să aibă propriul spaţiu de dormit,iar de pe la 4-5 ani să aibă propria cameră.
Implicarea celor apropiaţi în creşterea copilului
Gândeşte-te la cine ai vrea să apelezi ca să te ajute la îngrijirea celui mic şi ce fel de ajutor ai nevoie:să ai pe cineva care să te ajute la treburile casnice,să îţi dea o mână de ajutor în creşterea copilului,să te susţină moral.
Toate cele trei aspecte sunt importante pentru o mămică şi este important să ştii dinainte de naştere în ce direcţie te vei îndrepta. Creşterea unui copil presupune multă răbdare,iubire şi multă preocupare.
De asemenea,suportul moral al soţului şi al familiei are un rol aparte. După naştere poţi intra într-o depresie uşoară,însă se poate înrăutăţi dacă refuzi să-ţi acorzi şi ţie atenţie. Aşa că încearcă să nu uiţi că mai întâi de toate eşti femeie şi doar de puţin timp eşti şi mamă. Nu îţi îndepărta prietenii şi familia pentru că nu îţi va face bine.