Înscrierea copilului la grădiniţă. Ghid pentru părinţi

1 64011 original jpg jpeg

Înscrierea la grădiniţă a devenit un adevărat factor de stres pentru părinţi, mai ales că fiecare grădiniţă îşi stabileşte propriile intervale de timp pentru înscrierea celor mici.

Oricum,pentru anul 2015-2016,înscrierile la grădiniţă se fac între 11 mai şi 1 august. Aşadar,părinţii care au lăsat înscrierea pe ultima sută de metri,trebuie să se grăbească,mai au doar două zile.

Înscrierea la grădiniţă a devenit un adevărat factor de stres pentru părinţi,mai ales că fiecare grădiniţă îşi stabileşte propriile intervale de timp pentru înscrierea celor mici. Oricum,pentru anul 2015-2016,înscrierile la grădiniţă se fac între 11 mai şi 1 august. Aşadar,părinţii care au lăsat înscrierea pe ultima sută de metri,trebuie să se grăbească,mai au doar două zile.

Înscrierea copilului la grădiniţă – unele grădiniţe pot cere acte în plus faţă de cele prevăzute de lege,nu ezitaţi să întrebaţi direct la unitatea de învăţământ

Ministerul a întocmit o listă cu documentele necesare înscrierii la grădiniţă,conform Regulamentului de organizare şi funcţionare a învăţământului preşcolar,aprobat prin Ordinul nr. 2264/2000. Astfel că,pentru înscrierea la grădiniţă,părinţii trebuie să se prezinte cu următoarele acte:

-          Cerere de înscriere

-          Copia de naştere a copilului

-          Fişa medicală

-          Avizul epidemiologic

-          Adeverinţe de venit de la părinţi sau alte acte doveditoare (pentru grădiniţele cu program prelungit şi săptămânal)

-          Acte pentru dovada îndeplinirii condiţiilor de departajare (dacă este cazul)

Părinţii ar trebui totuşi să se intereseze direct la grădiniţă sau pe site-ul oficial al grădiniţei în legătură cu actele necesare înscrierii,deoarece fiecare unitate de învăţământ preşcolar are propriile reguli şi poate cere şi alte acte.

Înscrierea copilului la grădiniţă – înscrierile după data de 1 august se fac doar în anumite condiţii

Chiar dacă data limită a înscrierii la grădiniţă este 1 august,părinţii vor putea să îşi înscrie copiii şi după această dată,dar doar dacă mai există locuri libere. Locurile libere rămase se vor ocupa în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă,după cum arată anunţul MECS. Astfel,grupa mare,cu copii de 5 ani,grupa mijlocie,cu copii de 4 ani şi grupa mică,cu copii de 2-3 ani.

De asemenea,grădiniţele cu locuri rămase pot ocupa locurile şi pe baza criteriilor generale de departajare,care se folosesc atunci când există prea multe solicitări. De exemplu,existenţa unui frate/soră în aceeaşi unitate,apropierea de domiciliul copilului,părinte/tutore unic întreţinător al familiei,existenţa unui certificat de handicap al copilului.

Înscrierea copilului la grădiniţă – grădiniţele vor afişa informaţii cu privire la locurile ocupate şi cele rămase libere şi vor încheia contract educaţional cu părinţii

Grădiniţele trebuie să afişeze numărul de locuri disponibile în anul şcolar 2015-2016,numărul copiilor reînscrişi,înscrişi zilnic în perioada stabilită şi condiţiile generale de departajare aprobate de fiecare unitate. Părinţii trebuie să ştie că la momentul înscrierii,conform Legii nr. 1/2011,grădiniţele trebuie să încheie cu aceştia un contract educaţional,care include drepturile şi obligaţiile părţilor.

Transferul de la o grădiniţă la alta se va face pe baza cererii părinţilor şi cu avizul celor două unităţi de învăţământ. Scoaterea din evidenţa grădiniţei a unui copil se va face doar în caz de boală infecţioasă cronică,pe baza avizului medical,sau atunci când absentează nejustificat timp de 2 săptămâni consecutiv.

Mai mult,într-un comunicat de presă al ministeruluise precizează:“Perioadele de înscriere şi reînscriere la nivelul fiecărei grădiniţe şi orarul aferent vor fi stabilite de conducerea respectivelor unităţi de învăţământ. Ambele categorii de informaţii vor fi afişate la loc vizibil,în fiecare grădiniţă,pentru a fi cât mai accesibile părinţilor şi publicului interesat. În măsura în care este posibil,informaţiile vor fi publicate şi pe site-urile grădiniţelor (dacă există) şi,eventual,pe site-ul inspectoratului şcolar judeţean”.

Educaţia timpurie este formată din nivelul antepreşcolar şi învăţământul preşcolar. Prima cuprinde creşe,grădiniţe şi centre de zi,iar cel de-al doilea cuprinde copii între 3 şi 6 ani. Executivul a alocat pentru educaţia timpurie un număr de locuri disponibile de 665.000. acest număra a fost stabilit prin Hotărârea Guvernului nr. 211/2015.