Jucăria potrivită la vârsta potrivită

1 52114 original jpg jpeg

Nu de puţine ori ţi s-a întâmplat să te opreşti în faţa unui raft plin de jucării şi să nu ştii ce să-i cumperi copilului. Iată câteva sfaturi care-ţi vor ghida alegerile.

„Copilul râde:Înţelepciunea şi iubirea mea e jocul!“,spunea Lucian Blaga într-una din poeziile sale,exprimând poetic un mare adevăr. Dacă luăm în calcul şi studiile psihologilor,orice copil se dezvoltă psihic,emoţional şi cunoaşte lumea prin joc. Numai că,uneori,părinţii aleg jocuri nepotrivite vârstei celor mici.

Cum şi ce alegi

E indicat să optezi pentru jucăriile care-i pun „la treabă“ pe micuţi,îi determină să găsească soluţii,le dezvoltă creativitatea,îi ajută să socializeze. De asemenea,jucăriile trebuie să fie solide,rezistente,din materiale de calitate. Ocoleşte-le pe cele din plastic,din piese mici,care pot fi înghiţite sau cu muchii tăioase şi vârfuri ascuţite.

Primul an – totul se gustă

În primul an de viaţă,bebeluşul descoperă şi experimentează prin intermediul simţurilor. Aşa că va atinge,va mirosi şi mai ales „va gusta” tot ce-i cade-n mână. Alege jucării care să-l ajute să descopere senzorial lumea în care trăieşte. Jucăriile muzicale cu multe butoane,cărţile speciale cu pagini care foşnesc,jucăriile de pluş care scot diverse sunete,caruselele pentru pătuţ îi permit să-şi dezvolte mobilitatea şi curiozitatea.

12-18 luni – e timpul să facă mişcare

Acum micuţul a învăţat să meargă şi e tentat de orice jucărie care-l provoacă la mişcare,aşa că alege trenuleţe,maşinuţe,animăluţe cu roţi pe care să le împingă sau să le tragă după el. Cărţile cartonate cu animale,maşinuţe,cu butoane şi formele care intră una în alta sunt şi ele recomandate pentru această vârstă.

2-3 ani –vârsta imitaţiei

La vârsta asta,copilului tău îi place să construiască,să reconstituie puzzle-uri,să recunoască formele şi culorile. Are o preferinţă şi pentru jocurile care redau activităţile celor mari:ustensile de grădinărit,seturi de gătit,unelte de reparat etc.  Puiuţii adoră să repare ceva ca tati sau să facă o prăjitură ca mami.

La 4 ani – timpul jocurilor complexe

Acum a venit vremea jocurilor mai elaborate:puzzle-uri mai mari,cărţi cu primele cifre,cu animale domestice sau sălbatice,fişe de colorat sau jocuri de genul „Nu te supăra,frate!”. Şi ca să-şi consume energia,propune-i un minimeci de fotbal sau o plimbare cu bicicleta.

5 şi 6 ani – învaţă să construiască

Acum copilul tău are deja un erou preferat şi îşi face propria colecţie cu jucăria preferată (maşinuţe,păpuşi,personaje din desene animate). E timpul pentru „marile construcţii” cu piese de Lego. Împreună puteţi construi castele,ferme de animale,căsuţe pentru păpuşi sau orice altceva îşi imaginează. Trusele de bricolaj,cărţile cu poveşti şi revistele potrivite vârstei lui îl vor ajuta să descopere lucruri noi şi să urmărească cu pasiune aventurile eroului preferat.Recente

Tu iti asiguri suficienta Vitamina D iarna Sursa imagine Pixabay jpg
animal care doarme sursa  Shutterstock jpg
Paturile ponderate stimuleaza melatonina Sursa imagine shutterstock 751827643 jpg
dinți, zâmbet sursa  shutterstock jpg
ClickPentruFemei (1) (10) jpg
Ce simptome da boala streptococica Sursa imagine shutterstock 2178458807 jpg
vinuri medicinale shutterstock 459282892 jpg
clickpentrufemei jpg
mamă alergică la copil sursa  Shutterstock jpg
planta de gradina iarna jpg
Bebelus care plange jpg
vitamina D jpg
Filme de Craciun de evitat cand esti cu copiii Sursa imagine shutterstock 1868925283 jpg
sampon uscat profesional xpertbeauty jpg
manichiura oja semipermanenta jpg
cadou oferit de femeie jpg
Esti friguros Afla care sunt cele mai bune alimente în sezonul rece Sursa imagine Pixabay jpg
alimente congelate jpg
Ce să faci și ce să nu faci înainte de programarea la medic jpg
shutterstock 1494529091 jpg