Nu-i place mâncarea gătită? Aşa îl convingi!

1 55731 original jpg jpeg

Copilul tău este mofturos când vine vorba de ceea ce-i pui în farfurie, iar tu îţi pierzi răbdarea căutând reţete care să-i placă? Cu mult calm poţi folosi câteva trucuri cu care să-l aduci la masă.

Schimbarea începe cu tine

Copilul este influenţat întotdeauna de ceea ce este în jurul lui. Dacă a fost deja obişnuit cu fast-food sau asta a văzut că mănâncă părinţii lui,obiceiul prost va deveni dependenţă. Nu renunţa să-l convingi de avantajele unor preparate sănătoase. Altfel,îi vei încuraja comportamentul negativ. Data viitoare îţi va fi mult mai greu să îl convingi.

Cum să faci:

Analizează comportamentul tău în familie. Nu-i cere copiluluiceva ce tu nu respecţi. Dacă l-ai încurajat,fără să vrei,să mănânce nesănătos,pentru că îţi era mai comod,tu eşti prima care va trebui să te schimbi.

Dă-i un răgaz!

Dacă refuză să vină la masă când îl chemi,nu dispera. Chiar dacă găseşte mult mai atractiv un joc pe calculator,există modalităţi prin care să-l poţi convinge să se alăture familiei la prânz sau la cină. S-ar putea să înceapă să plângă sau să fie uşor iritat.

Cum să faci:

Primul pas este să-i acorzi un răgaz. Cu 5-10 minute înainte de masă,spune-i copilului că în curând se va face ora cinei,de exemplu. Copiii ar putea fi atât de obosiţi sau „prinşi“ de activităţile lor de joacă,încât poate că nu le va fi foame. Anunţându-l din vreme,îi vei da o şansă să se liniştească înainte şi să programeze o pauză la joc.

Stabileşte o rutină!

De multe ori,mâncarea proastă este consecinţa unei familii în care membrii nu stau mult timp împreună. Crearea unui ritual cu privire la masă poate aduce nu doar disciplină alimentară,ci şi relaţii de familie mai sănătoase.

Copiii se simt mai confortabil dacă există o rutină,aşa că stabileşte ore regulate de masă. Poţi crea,de asemenea,o tradiţie în familie. Fiecare persoană să-şi păstreze aceleaşi locuri şi scaune ori să povestească ceva ce i s-a întâmplat peste zi. Nu-ţi lăsa copilul să se joace la masă cu jucării şi cere-i să stea până când termină toată lumea de mâncat.

Implică-l în bucătărie!

Gătitul nu trebuie să fie o corvoadă,chiar când ştii că ai un copil mofturos. Poate că lui nu-i plac anumite alimente (cum este broccoli,conopida sau morcovul). Stai de vorbă cu el şi vei afla care sunt.

Cum să faci:

Chiar şi un copil de 3 ani îşi poate găsi „rostul“ în bucătărie. Întreabă-l ce-i place,discută cu el meniul zilei şi ingredientele. Poţi începe cu mesele de la sfârşitul săptămânii,pe care puteţi să le pregătiţi împreună.

Sfatul specialistului:Lena Rusti,psiholog,lenarusti@gmail.com

Încearcă să valorizezi mâncarea gătită. Pentru un copil,de exemplu,influenţa grupului de prieteni e importantă. Degeaba îi spui că mâncarea gătită e mai bună,dacă prietenii lui se simt bine consumând mâncare nesănătoasă. Aşa că vezi dacă poţi găsi printre prietenii pe care el îi apreciază copii care au obiceiuri alimentare sănătoase. Nu îi oferi exemplele direct,pentru a-l pune într-o poziţie de inferioritate. Rişti doar să creezi un conflict care să facă mai mult rău.

3e850bbdad76477839233a503f0f0ec8 jpg jpeg

Pedepsele,conflictele şi forţarea copilului să facă lucruri pe care vrem noi să le facă,fără ca el să înţeleagă de ce,nu poate aduce rezultate bune pe termen lung. Încearcă să nu contezi pe asta. Caută căi de a aduce copilul de partea ta în acest proiect,acceptând excepţii care nu devin însă regulă.