O zi fără dulciuri? Se poate!

1 77976 original jpg jpeg

Te priveşte cu ochi mari şi rugători, se lipeşte de tine şi-ţi şopteşte: „Ai ceva bun?“. Nu cunosc bunică sau mamă care să fi rezistat unei asemenea rugăminţi din partea unui copil.

E greu şi pentru un adult să se abţină de la dulciuri, darămite pentru un copil. De îndată ce descoperă gustul celor din comerţ, cel mic îşi face, mental, o hartă precisă a tuturor magazinelor şi chioşcurilor cu zaharicale din zona în care locuieşte. În schimb, îi e mult mai greu să reţină o poezie nouă... Cum se explică pasiunea lui pentru deserturi? Ne spune specialistul în educaţie pentru părinţi, Dina Bento: „Dulcele eliberează în sânge oxitocină, hormonul fericirii. Cu cât mănâncă mai mult dulce, cu atât va cere mai mult“. În plus, şi tu doreşti să-i faci toate poftele. Provocarea e este să-i impui nişte limite.

Însumează cantităţile de zahăr

De curiozitate, încearcă să însumezi cantităţile de zahăr din alimentele pe care micuţul tău le consumă zilnic. Începe prin a citi etichetele produselor pe care le cumperi pentru el – nu doar dulciurile, ci şi pâinea, sucurile, cerealele. Dacă ajungi la concluzia că este într-adevăr prea mult, scoate treptat din alimentaţia copilului produsele exagerat de dulci.

Înlocuieşte prăjitura cu un fruct

Pentru copil, e greu să înţeleagă că zahărul îi face rău. Îi poţi spune că, dacă mănâncă în fiecare zi dulciuri, va pierde din energia de a se juca, că se va îmbolnăvi mai uşor sau că va face carii. Încearcă să înlocuieşti un desert cu altceva, ce-i place: cu un fruct, o îmbrăţişare, o vizită la Orăşelul Copiilor. „Aceste activităţi eliberează în organism aceiaşi hormoni ai fericirii, aferenţi consumului de zahăr“, explică specialistul Dina Bento.

România ocupă locul 2 în Europa la capitolul obezitate infantilă.

Găteşte mai des

Dacă foloseşti semipreparate sau mâncărurile de-a gata, din comerţ, află că acestea conţin zahăr în cantităţi variabile. Dacă la grădiniţă, la şcoală sau când cel mic este în grija altcuiva nu poţi deţine controlul asupra alimentaţiei sale, măcar când este acasă ai grijă să-i oferi deserturi preparate de tine. Le va mânca cu mai mare plăcere şi bucuria va fi şi mai mare dacă gătiţi împreună.

Trucuri pentru dulciuri sănătoase

Câteva ponturi pentru dulciuri sănătoase îţi dă Cristina Dărvăreanu, reprezentant al Cofetăriei Palmiye: „Înlocuieşte untul cu avocado în prăjituri, torturi, budinci, negrese. Foloseşte banane coapte pe post de îndulcitor natural, scortişoară, vanilie, quinoa în brioşe. Quinoa creşte consistenţa şi oferă saţietate. Pentru a controla porţiile, foloseşte forme mici de copt pentru prăjituri. În loc să coci un chec, pune acelaşi aluat în forme de brioşe“.

„Sunt copii care mănâncă zilnic la micul dejun un castron cu cereale cu cel puţin 5 grame de zahăr, la care se adaugă zahărul din desert şi din gustări. Astfel, încheie ziua cu mult peste cele 12 g de zahăr admise în cazul copiilor de 4-8 ani. “

Scoala Parintilor   foto Cristina Nichitus Roncea 65 jpg jpeg