O zi fără dulciuri? Se poate!

1 77976 original jpg jpeg

Te priveşte cu ochi mari şi rugători, se lipeşte de tine şi-ţi şopteşte: „Ai ceva bun?“. Nu cunosc bunică sau mamă care să fi rezistat unei asemenea rugăminţi din partea unui copil.

E greu şi pentru un adult să se abţină de la dulciuri, darămite pentru un copil. De îndată ce descoperă gustul celor din comerţ, cel mic îşi face, mental, o hartă precisă a tuturor magazinelor şi chioşcurilor cu zaharicale din zona în care locuieşte. În schimb, îi e mult mai greu să reţină o poezie nouă... Cum se explică pasiunea lui pentru deserturi? Ne spune specialistul în educaţie pentru părinţi, Dina Bento: „Dulcele eliberează în sânge oxitocină, hormonul fericirii. Cu cât mănâncă mai mult dulce, cu atât va cere mai mult“. În plus, şi tu doreşti să-i faci toate poftele. Provocarea e este să-i impui nişte limite.

Însumează cantităţile de zahăr

De curiozitate, încearcă să însumezi cantităţile de zahăr din alimentele pe care micuţul tău le consumă zilnic. Începe prin a citi etichetele produselor pe care le cumperi pentru el – nu doar dulciurile, ci şi pâinea, sucurile, cerealele. Dacă ajungi la concluzia că este într-adevăr prea mult, scoate treptat din alimentaţia copilului produsele exagerat de dulci.

Înlocuieşte prăjitura cu un fruct

Pentru copil, e greu să înţeleagă că zahărul îi face rău. Îi poţi spune că, dacă mănâncă în fiecare zi dulciuri, va pierde din energia de a se juca, că se va îmbolnăvi mai uşor sau că va face carii. Încearcă să înlocuieşti un desert cu altceva, ce-i place: cu un fruct, o îmbrăţişare, o vizită la Orăşelul Copiilor. „Aceste activităţi eliberează în organism aceiaşi hormoni ai fericirii, aferenţi consumului de zahăr“, explică specialistul Dina Bento.

România ocupă locul 2 în Europa la capitolul obezitate infantilă.

Găteşte mai des

Dacă foloseşti semipreparate sau mâncărurile de-a gata, din comerţ, află că acestea conţin zahăr în cantităţi variabile. Dacă la grădiniţă, la şcoală sau când cel mic este în grija altcuiva nu poţi deţine controlul asupra alimentaţiei sale, măcar când este acasă ai grijă să-i oferi deserturi preparate de tine. Le va mânca cu mai mare plăcere şi bucuria va fi şi mai mare dacă gătiţi împreună.

Trucuri pentru dulciuri sănătoase

Câteva ponturi pentru dulciuri sănătoase îţi dă Cristina Dărvăreanu, reprezentant al Cofetăriei Palmiye: „Înlocuieşte untul cu avocado în prăjituri, torturi, budinci, negrese. Foloseşte banane coapte pe post de îndulcitor natural, scortişoară, vanilie, quinoa în brioşe. Quinoa creşte consistenţa şi oferă saţietate. Pentru a controla porţiile, foloseşte forme mici de copt pentru prăjituri. În loc să coci un chec, pune acelaşi aluat în forme de brioşe“.

„Sunt copii care mănâncă zilnic la micul dejun un castron cu cereale cu cel puţin 5 grame de zahăr, la care se adaugă zahărul din desert şi din gustări. Astfel, încheie ziua cu mult peste cele 12 g de zahăr admise în cazul copiilor de 4-8 ani. “

Scoala Parintilor   foto Cristina Nichitus Roncea 65 jpg jpeg


Recente

femeie la birou  foto   Shutterstock jpg
clickpentrufemei ro jpeg
Tarta cu legume  Sursa foto shutterstock 1980800048 jpg
Decoctul cu mai multe prebiotice decat chefirul  Sursa foto  shutterstock 2153597981 jpg
hygge jpg
meniu restaurant jpg
detergent lichid de vase jpg
nas infundat pe timpul noptii jpg
Tiramisu cu ceai matcha si kiwi  Sursa foto shutterstock 2287226011 jpg
dieta, creier, longevitate jpg
femeie fericita la birou jpg
Exercitiul simplu de Pilates care te ajuta sa slabesti  Sursa foto shutterstock 1922215715 jpg
Cafea cu pulbere de ciuperci medicinale  Sursa foto shutterstock 1453768808 jpg
Mini pizza rapida  Sursa foto shutterstock 351620420 jpg
culorile verii 2024 jpg
crampe musculare jpg
clickpentrufemei ro (8) jpg
3fYsLk00mMlZ009 SY0PoAAC7DQ Bd6KMwgrGLMAOi9X2fWgxhNf Yx5hyQH4tiLK5cc1YbNiIDh73VtLjYRNDRgjf1CJ8XoPA5vluitqBRefoH43N8UU39rMUMD5YfUCpp3r5uDwKY tQNsuI6oSj8
Uite aici top 3 idei de activități pe care le poți face alături de prietena ta cea mai bună într o sâmbătă după amiaza jpg
Top 5 locatii extraordinare de nunta pentru momentul tau de basm jpg