Posibilele cauze pentru care nu rămâi însărcinată
Modalităţile prin care poţi amâna momentul în care să devii mamă sunt binecunoscute. Totuşi, există femei care îşi doresc foarte mult să aibă un copil dar nu reuşesc. Ele apelează la sfaturile specialiştilor pentru a afla posibilele cauze pentru care nu reuşesc să rămână însărcinate.
Iată care sunt factorii care influenţează fertilitatea:
Consumul excesiv de alimente bogate în grăsimi trans
Grăsimile trans sunt unele dintre cele mai nocive - ele se găsesc în pizza, chips-uri, produsele prăjite, margarină - şi pot afecta fertilitatea într-un mod negativ, acesta fiind motivul pentru care ovulaţia nu are loc. Dacă vrei să devii mamă şi ştii că mănânci alimente care conţin grăsimi trans, ar trebui să le eviţi pentru o perioadă.
Faci prea mult sport
Antrenamentul fizic poate avea un impact pozitiv asupra fertilităţii, dar atâta timp cât nu este practicat în mod excesiv. Conform unor studii recente, exerciţiile de lungă durată şi intense pot afecta ciclul şi, implicit, ovulaţia. Este bine că faci sport, dar nu exagera!
Masa musculară este scăzută
Indicele de masă corporală (IMC) mai mic decât cel normal, poate creşte riscul de disfuncţie ovariană, infertilitate şi naştere prematură. Tulburările de alimentaţia pot fi asociate cu un IMC mai mic şi uneori pot afecta în mod negativ menstruaţia şi fertilitatea. Dacă nu reuşeşti să ai un control asupra alimentaţiei, poţi folosi aplicaţii specializate pentru a urmări caloriile şi greutatea, precum şi alte simptome ale sănătăţii.
Partenerul este stresat
Studiile recente arată că fertilitatea partenerului este afectată de stres şi problemele zilnice cu care se confruntă. Nu uita că stresul are un impact negativ asupra sănătăţii!
Nu ai calculat corect perioada de fertilitate
Câteodată este dificil să ţii o socoteală, mai ales dacă menstruaţia este neregulată. Dar tehnologia te poate ajuta. Există aplicaţii care calculează cu exactitate perioda de fertilitate. Foloseşte-te şi tu de ea dacă crezi că este nevoie.