«Prietenul meu este egoist! Ce e de făcut?»

1 58274 original jpg jpeg

Când te dedici întru totul relaţiei în care eşti implicată, nevoia de a primi acelaşi lucru din partea partenerului este perfect normală, însă ce te faci atunci când ai de-a face cu un iubit egoist? Află în cele ce urmează!

A recunoaşte acest lucru este destul de greu,însă o relaţie înseamnă atât să oferi,cât şi să primeşti. Specialiştii susţin că a avea un partener de viaţă egoist nu înseamnă neapărat o relaţie ratată. Fiecare persoană merită o a doua şansa,iar astfel de situaţii pot fi “reparate”,însă implicarea trebuie să existe de ambele părţi.

Este într-adevăr egoist?

Considerăm,adesea,că cei din jurul nostru sunt egoişti pentru că nu suntem de acord cu punctul lor de vedere. Spre exemplu,dacă iubitul tău a lucrat 12 ore într-o zi nu este egoist când spune că vrea să aibă o noapte liniştită,în loc să meargă cu tine la petrecerea prietenei tale. Dacă aveţi discuţii pe astfel de teme,ar trebui să schimbi modul de abordare şi să te gândeşti dacă,într-adevăr,prietenul tău este egoist sau nu.

În cazul în care după o analiză amănunţită a comportamentului tot nu îţi poţi da seama de acest lucru,iată câteva semne clare care dau de gol persoanele egoiste:

  • Prietenul tău vede doar ce este important pentru el şi pune accent pe dorinţele şi nevoile sale.
  • Vede lucrurile doar din punctul lui de vedere şi  simte nevoia de a spune ceea ce îl afectează,fără a te asculta şi pe tine.
  • Spune repede “nu”,fără a ţine cont de argumentele pe care i le aduci.
  • Alege să-şi petreacă o mare parte din timp cu prietenii lui,decât cu tine.
  • Are tendinţa de a cere foarte multe lucruri de la partener,fără a o oferi ceva la schimb.

Care sunt şansele unei astfel de relaţii?

Dacă ai un partener egoist,este bine să fii conştientă încă de la început de faptul că nu poţi schimba personalitatea unei persoane,oricât de mult ai încerca. Din contră,o astfel de abordare a problemei este greşită şi nu vei face nimic altceva decât să înrăutăţeşti situaţia. O relaţia are şanse mai mari de reuşită dacă eşti dispusă să accepţi defectele celuilalt,altfel conflictele de orice natură vor fi la ordinea zilei.

Când vine vorba de egoism,poţi doar să îţi încurajezi partenerul de viaţă să vadă lucrurile şi din punctul de vedere al persoanelor din jur. Uneori,egoismul este o urmare a unor lucruri care s-au întâmplat de-a lungul vieţii persoanei respective. De aceea,specialiştii susţin că o bună comunicare ajută la combaterea egoismului,la fel ca şi înţelegerea şi încrederea pe care i le acorzi partenerului.