România, pe ultimul loc la alăptarea nou-născuţilor

1 67631 original jpg jpeg

România este pe ultimul loc la nivel european în clasamentul răspândirii alăptării la sân ca metodă exclusivă de alimentare a bebeluşilor. Motivul ar fi că în ţara noastră substituenţii de lapte matern sunt promovaţi pe scară largă, fără nicio reglementare.

Potrivit Organizaţiei Salvaţi Copiii,majoritatea statelor dezvoltate au implementat,în ultimele trei decenii,norme stricte privind practicile de marketing ale marilor producători de alimente artificiale pentru bebeluşi. Raportul „Supermâncare pentru bebeluşi”(“Superfood for babies”),publicat anul trecut de Save the Children International,arată că,dacă bebeluşii ar primi colostru (laptele matern din primele 48 de ore după naştere,bogat în anticorpi,vitamine şi minerale) în prima oră de viaţă,sistemul lor imunitar ar fi stimulat instantaneu,iar şansele de supravieţuire li s-ar tripla. Potrivit acestui raport,de vină pentru răspândirea insuficientă a obiceiului alăptării în rândul tinerelor mame este,în mare parte,lobby-ul puternic exercitat de unele companii producătoare de subtituenţi ai laptelui matern. Printre exemplele relevante amintite de autorii studiului se numără cazul Chinei,unde patru mame din zece afirmă că imediat după naştere au primit mostre de lapte praf de la asistenţii sociali. În aceste condiţii,nu este de mirare că,la nivelul Asiei,numărul mamelor care alăptează a scăzut cu 16 procente în doar şase ani,ajungând la 29% la finalul lui 2012.

Citeşte şi:

Ce alimente să consumi în perioada alăptatului

Alăptatul reduce riscul de cancer ovarian

Câte mame alăptează în România

Ponderea alăptării variază,în rândul mamelor din ţara noastră,între 12% şi 20%. Potrivit Organizaţiei Salvaţi Copiii,problema este nu numai numărul mic de copiicare beneficiază de aportul laptelui matern în primele luni de viaţă,ci şi durata tot mai mică pe care se întinde procesul alăptării:în timp ce în urmă cu zece ani durata medie a alăptării exclusive era de aproape patru luni,în ultima perioadă a scăzut la două luni şi jumătate.

„Explicaţiile pentru numărul extrem de mic de mame care îşi alăptează nou-născuţii sunt diverse:pe de o parte,un rol important îl joacă frecvenţa tot mai mare a naşterilor prin cezariană,de peste 35%,pondere dublă faţă de cea înregistrată în urmă cu un deceniu,în condiţiile în care o bună parte din mamele care nasc prin această procedură înregistrează întârzieri ale lactaţiei. Totuşi,principala cauză o reprezintă comoditatea şi lipsa de educaţie sanitară şi nutriţională a mămicilor,ceea ce le transformă în «pradă sigură» pentru marii producători de formule de lapte praf. Trebuie precizat că un studiu al organizaţiei noastre arată că,dacă proaspetele mămici ar alăpta imediat după naştere,830.000 de bebeluşi din întreaga lume ar putea fi salvaţi anual”,declară Gabriela Alexandrescu,preşedintele executiv al Salvaţi Copiii România.