Semnele dificultăţii de învăţare la copil

1 81772 original jpg jpeg

Dificultatea de învăţare apare la o vârstă fragedă şi este adesea ceva cu care copilul trebuie să înveţe să trăiască. La fel şi părinţii. Identificarea problemei devreme este fundamentală, deoarece părinţii sunt cei care trebuie să-l ajute pe copil să-şi îmbunătăţească performanţele şcolare şi stima de sine.

„Specialiştii estimează că de la 6 până la 10% din populaţia de vârsta şcolară are o problemă de învăţare. Aproape 40% din copiii înscrişi în învăţământul special suferă de o deficienţă de învăţare, estimându-se şi o existenţă a 6 milioane de adulţi cu deficienţe de învăţare”, potrivit Learn2b.ro

– greutate în a vorbi, probleme de pronunţie, dificultate în a învăţa cuvinte noi şi numere, imposibilitatea de a urmări anumite indicaţii etc.

– stângăcie, dificultate în a deprinde obiecte, mers neobişnuit, probleme de echilibru, incapacitatea de a învăţa să-şi lege şireturile sau să-şi închidă nasturii etc.

– comportament impulsiv, incapacitatea de a fi atent mai mult de 10 minute, hiperactivitate etc.

Semne legate de comportamentul social: izolare, frustrare, momente de agresivitate, schimbarea bruscă a stării de spirit.

Indicatori ai dificultăţii de învăţare la copiii mai mare:

-    Nu doresc să vorbească despre studiile lor şi să petreacă mult timp în îndeplinirea sarcinilor;

-    Nu prezintă interes la activităţile şcolare;

-    Au un comportament slab sau agresiv la şcoală;

-    Prezintă agresiunea pentru a-şi identifica şi exprima sentimentele;

-    Se confruntă cu dificultate în a adormi sau a mânca.

Copiii cu dificultăţi de învăţare

Copiii cu dificultăţi de învăţare au inteligenţă normală sau aproape normală. Cu toate acestea, le este greu să exprime ceea ce ştiu. Deoarece au probleme în învăţarea anumitor subiecte, se simt adesea frustraţi şi supăraţi.

Aceste emoţii pot avea un impact negativ asupra stimei de sine. De asemenea, ei pot să sufere de depresie, deoarece ştiu ce vor să realizeze, să spună, să scrie sau să facă, dar este cu adevărat dificil pentru ei.

În unele cazuri, copiii cu dificultăţi de învăţare prezintă şi nevoi speciale, cum sunt dislexia, discalculia sau ambele. Acest lucru, fără îndoială, ajută la un diagnostic precis. De asemenea, pot prezenta dificultăţi în a acorda atenţie, dar acest lucru nu înseamnă că au o tulburare de deficit de atenţie.

Răbdarea este cuvântul cheie în astfel de situaţie.

Credit foto: