Sfaturi pentru a face copilul să te asculte
Se aude tot mai des că cei mici sunt din ce în ce mai neascultători cu fiecare generaţie, însă nu multă lume se întreabă de ce nu ascultă copiii. Poate că părinţii nu mai au atâta răbdare, nu mai au timpul necesar sau pur şi simplu sunt depăşiţi de probleme şi nu reuşesc să iasă din ele. De aceea, v-am pregătit câteva sfaturi pentru a face copilul să te asculte.
Cu siguranţă,cea mai mare provocare pe care o are omul este să fie părinte. Părinţii pot confirma acest lucru,căci a fi responsabil cu educaţia şi viitorul unui copil este un lucru extrem de important. Viitorul unei societăţi,a unei ţări depinde de educaţia copiilor,deci părinţi au un rol semnificativ.
Se aude tot mai des că cei mici sunt din ce în ce mai neascultători cu fiecare generaţie,însă nu multă lume se întreabă de ce nu ascultă copiii. Poate că părinţii nu mai au atâta răbdare,nu mai au timpul necesar sau pur şi simplu sunt depăşiţi de probleme şi nu reuşesc să iasă din ele. De aceea,v-am pregătit câteva sfaturi pentru a face copilul să te asculte.
Până la o anumită vârstă copiii sunt extrem de curioşi,nerăbdători şi de multe ori ni se par prea obraznici. Însă,ei procesează tot ce este în jurul lor altfel decât adulţii,iar atunci când te adresezi unui copil,trebuie să îi captezi atenţia şi să te foloseşti de toate noţiunile învăţate de el până la acel moment. Jobul de părinte este unul dintre cele mai palpitante,curajoase şi pline de aventuri,şi nu trebuie să te sperie faptul că există şi momente în care clacăm şi ne epuizăm. Secretul este să-i comunicăm şi copilului acest lucru,el va încerca să îşi ajute părinţii cât poate.
Sfaturi pentru a face copilul să te asculte – contactul vizual este important,dar şi limbajul specific vârstei sale
Pentru a-i atrage atenţia copilului atunci când vrei să te asculte,ai grijă să te privească în ochi,strigă-l pe numele său,vorbeşte-i de la acelaşi nivel şi foloseşte propoziţii scurte şi cuvinte pe înţelesul său. Părinţii care filozofează prea mult în discuţia cu copiii,de cele mai multe ori eşuează,căci copilul are impresia că părintele nu este sigur pe el,nu ştie ce îi cere mai exact,aşa că îl ignoră.
În schimb,dacă îi spui ce are de făcut în propoziţii scurte şi cu cuvinte pe care le înţelege,pe un ton serios,nu neapărat răstit,şansele ca un copil să asculte aşa sunt mult mai mari. Dacă are privirea pierdută şi plictisită,cel mai probabil că nu mai ascultă. Ca să te asiguri dacă a înţeles,îl poţi pune să repete ce i s-a spus.
Pentru a te asculta,copilul are nevoie de o motivaţie,de aceea ei nu reacţionează la ordine,pe care,de altfel,nu le înţeleg. Negaţiile le procesează mai greu,aşa că este bine să foloseşti în loc de “nu mai face cutare lucru”,foloseşte explicaţii “uite aici nu putem face cutare lucru,afară sau în casă,putem”. Când îi ceri copilului să facă ceva roagă-l să facă pentru tine sau pentru alt copil.
Sfaturi pentru a face copilul să te asculte – fi hotărât şi consecvent în acţiuni,aşa îi vei oferi stabilitatea de care are nevoie
Copilul se supune cu drag părintelui când acesta este foarte explicit,hotărât şi ştie cum şi ce să îi ceară copilului său. Copilul ascultă doar atunci când înţelege şi face lucrurile cu drag. Evită să foloseşti prea mult NU,încearcă să introduci în vocabular FĂRĂ. Nu oferi posibilităţi copiilor,căci ei vor exploata acest lucru,mai degrabă foloseşte “Când vei termina de citit,vei putea ieşi afară” decât “Dacă nu termini de citit,nu vei ieşi afară”.
În general,părinţii ar trebui să înţeleagă că un copil nu este un subaltern,ci este o fiinţă ce are nevoie să fie învăţată. Încearcă să-i vorbeşti copilului tău aşa cum îţi doreşti să îţi vorbească alţi oameni. Acest lucru îl va ajuta şi pe el pe viitor,căci el imită tot ce vede la părinţi.
Un alt lucru important este faptul că un copil are nevoie de atenţie,are nevoie să fie el ascultat mai întâi ca să asculte. De aceea,este necesar să îi oferi alternative,“vrei să facem mai întâi baie şi apoi să mâncăm sau invers?” şi tot aşa. De asemenea,în jur de 70% din comunicare înseamnă comunicare non-verbală,adică limbajul trupului. Încearcă să impui ascultare prin asta,deplasează-te acolo unde este el,implică-te în ce face,apoi cere-i şi tu să facă ceva cu tine.
Când îi ceri să facă ceva,spune-i direct ce are de făcut,apoi mulţumeşte-i după ce a făcut ce i-ai cerut. Când face o trăsnaie discutaţi despre ce a făcut împreună,luaţi hotărârea de a fi sau nu pedepsit împreună. Dă-i de înţeles că a greşit,dar că a înţeles ce a făcut şi că data viitoare ştii că nu va mai face. Copilul are nevoie de încredere,de confirmarea faptului că el poate orice. Ameninţările şi ordinile nu sunt cele mai bune variante pentru a face copilul să te asculte,mai degrabă foloseşte motivaţia şi recompensa. Recompensa va fi mereu însoţită de explicaţii.
Sfaturi pentru a face copilul să te asculte – copilul are nevoie să se exprime,să se descarce,abia apoi să asculte
Copilul are şi el factorii săi de stress şi are nevoie să se descarce la fel ca un adult. Acest lucru trebuie respectat. Dacă un copil plânge sau face crize de isterie,trebuie lăsat să se descarce,trebuie să ştie că eşti acolo,că îl înţelegi şi că îl asculţi. Discuţiile şi rugăminţile se fac doar când acesta este calm şi poate auzi ce i se cere. Cu cât este mai mic,cu atât este nevoie ca cerinţele să fie repetate cât mai des. De pe la 3 ani ei înţeleg că trebuie să facă anumite lucruri. Este exact acelaşi lucru cu atunci când îl înveţi cuvinte noi,trebuie să i le repeţi de multe ori până le memorează. Aici este nevoie de răbdare şi consecvenţă din partea adultului.
Atrage-l pe copil în discuţii,întrebându-l ce a făcut în ziua respectivă sau ce a învăţat nou,sau ce trăsnăi i-au mai trecut prin cap. Încurajează-i imaginaţia şi creativitatea lăsându-l să aleagă,dar atunci când ştii că ceva nu este bine pentru el,procedează cu seriozitate şi fermitate. Acest lucru îi va oferi stabilitate emoţională şi îl ajuţi să se dezvolte ca un adult normal şi echilibrat. Nu accepta negocieri când nu este cazul şi nu te înmuia la câteva lacrimi. Mai degrabă schimbă subiectul sau schimbă-i atenţia,copiii uită repede şi se implică cu pasiune în alte acţiuni.