Sfaturi pentru a te înţelege cu socrii
Te pregăteşti sufleteşte pentru weekendurile când vă vedeţi cu socrii? Există întâlniri de familie care sunt extrem de plăcute, în care se râde mult, de care îţi aduci apoi aminte cu drag. Din păcate, sunt tot atâtea dăţi în care reuniunile devin mai mult o obligaţie care nu-ţi provoacă o mare bucurie, în care stai mereu ca pe ghimpi. Pot fi oare aceste întrevederi altfel decât o corvoadă? Ei bine, da!
Stabileşte o punte de legătură
Chiar dacă ai socri mai tradiţionalişti,tot vei găsi mici trucuri care să te ajute să te simţi bine şi să vii în întâmpinarea lor,astfel încât nici tu şi nici soţul tău,dar nici ei să nu staţi crispaţi,în momente de tăcere stânjenitoare.
Poţi începe cu un cadou pe care să-l aduci şi care va stârni discuţii noi,până la un fel de mâncare pe care-l găteşti în premieră. Cu siguranţă nu vei greşi alăturând meniului soacrei încă un fel delicios. Sunt schimbări mici,care la început poate nici nu vor fi percepute,dar tu vei şti că ai adus noutatea la întâlnirile de clan.
De asemenea,nu trebuie să te prinzi în dinamica aceloraşi discuţii plictisitoare şi poţi veni cu ceva nou,cu comentarii pe marginea unui subiect de actualitate,care ştii că nu se va lăsa fără o mică dezbatere. Dacă ai un „cârlig“ bun,poţi fi sigură că-i va prinde şi pe părinţii lui. De aici rămâne doar să întreţii conversaţia.
Priveşte-ţi rudele cu alţi ochi
Nu mai eşti de mult un copil,iar părerile tale pot fi auzite,chiar dacă nu au neapărat un succes nebun. Ţine cont să nu jigneşti şi să nu faci mişcări foarte brutale în schimbarea „reţetei“ tradiţionale a zilelor voastre de duminică. Aşa cum tu simţi că vrei să te distrezi mai mult şi să spargi monotonia,aşa şi socrii,care s-au obişnuit cu un anumit mod de-a fi,trebuie respectaţi şi înţeleşi.
Cel mai probabil dacă vei reuşi să te simţi tu mai bine şi mai relaxată,li se va transmite şi lor. De exemplu,dacă de fiecare dată stăteaţi la masă în acelaşi fel,poate de data asta poţi să-ţi schimbi locul şi să interacţionezi mai mult cu tata-socru decât cu mama partenerului tău de viaţă. Ideea este să nu te cramponezi de aceleaşi obiceiuri,care nu-ţi mai fac plăcere.
Mai răruţ,că-i mai drăguţ...
Iată o zicală interesantă,care ne poate da câteva indicii. Cu alte cuvinte,rezervă-ţi dreptul ca din când în când să găseşti o scuză frumoasă şi să nu participi la câte un prânz de duminică în formulă extinsă. Astfel,te poţi bucura de sfârşitul de săptămână alături de soţ şi de copii şi,în acelaşi timp,să-ţi obişnuieşti socrii cu absenţa voastră ocazională.
Atunci când reuniunea de familie durează mai mult de o zi şi este în alt oraş,atunci află ce poţi să faci cu ai tăi în acea localitate,unde puteţi ieşi,ce puteţi vizita,care sunt locurile cele mai pitoreşti. Dacă vorbim despre satul,comuna sau oraşul în care a copilărit soţul tău,vă puteţi vedea cu prietenii lui de demult. În cazul în care nu mai ştiţi pe nimeni sau amicii s-au răspândit în toate cele patru zări,atunci puteţi pur şi simplu să rememoraţi împreună clipe din copilăria lui.
Pune preţ pe cine contează!
Încearcă să foloseşti amintirile plăcute care te leagă de locul şi de întâlnirile de familie. Chiar dacă socrii tăi sunt plicticoşi,ei rămân totuşi o parte din familie! Dacă nu ţi-au făcut nimic îngrozitor de-a lungul vieţii şi nu te-au terorizat sau traumatizat în toţi anii petrecuţi cu ei,s-ar putea să ai o familie chiar foarte bună,un pic plictisitoare. Încearcă să te bucuri de ei aşa cum sunt,să-i accepţi fără să renunţi la modul tău de-a fi şi,mai mult decât atât,gândeşte-te din când în când că nu-i vei avea pentru totdeauna şi că este posibil ca într-o zi să-ţi fie teribil de dor de „plictiseala“ din unele zile de duminică.
Alexandru Cojocaru,psihoterapeut Mediclass,www.mediclass.ro
Dacă ai nevoie de o consultaţie sau de consiliere,scrie pe adresa alexandru.cojocaru@mediclass.ro sau sună la 0724.539.589