Spune STOP violenţei împotriva copiilor!
Salvaţi Copiii România a lansat astăzi campania „Copiii fără etichete”, care urmăreşte înlocuirea violenţei cu metode educaţionale şi parentale pozitive, pentru a asigura copiilor o evoluţie armonioasă.
„Îi ajutăm pe copiii noştri să devină Oameni Mari,dacă îi creştem fără etichetele educaţionale tradiţionale:bătaie,umilinţă,jigniri,stigma pe criterii sociale sau etnice” este mesajul cheie pe care îl transmit iniţiatorii campaniei.
Odată cu lansarea campaniei,a fost prezentat un studiu cu referire la violenţa asupra copiilor,ale cărui date sunt îngrijorătoare. În România anului 2013,38% din părinţi recunosc abuzul fizic asupra copiilor în familie;63% din copii afirmă că sunt bătuţi acasă de către părinţii lor,iar corecţiile precum „lovitul cu palma” sau „urecheala” nu sunt percepute de majoritatea părinţilor,şi într-o anumită măsură,nici de copii,ca fiind comportamente din sfera abuzului fizic. În plus,20% din părinţi apreciază pozitiv bătaia ca mijloc de educaţie a copilului;18% din copii afirmă că au fost bătuţi acasă cu băţul sau nuiaua,13% cu cureaua,8% cu lingura de lemn.
În ceea ce priveşte violenţa asupra copiilor în şcoli,în România,frecvenţa în context educaţional a comportamentelor de abuz emoţional şi verbal pe care cadrele didactice le angajează în numele „metodei educaţionale” este extrem de mare. 86% din copii sunt certaţi de către cadrele didactice atunci când greşesc;33% din copiii sunt jigniţi şi etichetaţi la şcoală de către cadrele didactice,în timp ce 7% din copii afirmă că sunt bătuţi de către profesorii lor.
Studiul evidenţiază,de asemenea,datele referitoare la stările emoţionale experimentate de copii în cadrul şcolii. Astfel,majoritatea copiilor raportează că trăiesc stări emoţionale care variază de la indiferenţă (29% din copii),anxietate,retragere,nesiguranţă şi încordare (57% din copii) şi îngrijorare (6% din copii).
Cifre îngrijorătoare arată că,în ciuda interzicerii prin lege încă din 2004 a oricărei forme de violenţă asupra copiilor în familie,părinţii nu doar că încă utilizează pedeapsa corporală în practica educaţională de zi cu zi,dar un procent semnificativ dintre ei apreciază pozitiv bătaia ca mijloc de educaţie a copilului.
Convingerea că prin pedepsire copiii vor învăţa cele mai importante lecţii este extrem de răspândită în rândul părinţilor. Cu toate astea,ceea ce copiii învaţă este total diferit de ceea ce încearcă părinţii să îi înveţe.
Campania invită adulţii să lase la o parte stereotipurile din societate şi să se raporteze la ceea ce sunt copiii prin natura lor:copiii sunt buni;ei trebuie doar ajutaţi să se dezvolte prin educaţie pozitivă,pentru a creşte echilibraţi şi pentru a deveni ”Oameni Mari”. De asemenea,campania vizează toate formele de stereotipuri şi de stigmatizare a copiilor,inclusiv pe cele etnice.
Prin această campanie se urmăreşteconştientizarea etichetelor despre copii şi comportamentele violente pe care le generează,găsirea unor soluţii pozitive pentru educarea copiilor şi schimbarea politicilor publice în interesul copiilor.