Ştii să alegi hainele copiilor?

1 58774 original jpg jpeg

A apus de mult epoca în care-ţi puteai îmbrăca odorul pe gustul tău. Odată cu vârsta grădiniţei, apar şi primele semne de cochetărie; copilul tău va fi de-acum încolo din ce în ce mai preocupat de imaginea sa.

Dacă vrei să ai linişte la cumpărături şi să se termine totul repede şi eficient,cel mai bine ar fi ca,înainte de toate,să dai singură un tur prin magazine,ca să ştii unde îl vei duce pe cel mic să-şi aleagă hăinuţele. Da,ai înţeles bine:el va face alegerea. Copilul are acest drept,de a purta ceea ce-i place,nu ceea ce consideră alţii că este potrivit  pentru el. Tu poţi să-i dai sfaturi despre materiale,modele,dar alegerea finală îi aparţine,ca să se simtă bine în colectivitate. Fără să fie nevoie să cedezi capriciilor lui,cu puţină răbdare,poţi să-l ajuţi să opteze pentru lucrurile care i se potrivesc.Gândeşte practic!

Ca să-ţi uşurezi munca,orientează alegerile copilului către materiale uşor de spălat la maşină şi care nu necesită neapărat să fie călcate. Combinaţia de bumbac şi poliester este cea mai bună,dacă nu este vorba de lenjeria de corp sau de cămăşuţe care vin direct pe piele.

Pantalonii cu elastic sunt mai practici decât cei cu nasturi sau fermoar. La „grădi”,sunt mai buni pantalonii decât salopetele,şi puloverele în jurul gâtului sau în V,faţă de cele cu guler rulat,pentru că se dezbracă mai uşor. În general,e bine să alegi haine care se îmbracă şi se dezbracă simplu,pentru că,în colectivitate,copilul trebuie să se descurce singur şi să devină repede autonom.

Atenţie la materiale! Doar nu vrei să-ţi spună că puloverul îl zgârie... Lâna pură poate da acest tip de disconfort,aşa că alege un amestec cu fire sintetice. Fii atentă şi la dubluri,etichete,nasturi,care în contact cu pielea pot fi neplăcute.

Dacă este frig,sfătuieşte-ţi copilul să aleagă două haine mai subţiri pe care să le poarte suprapuse şi să le poată scoate uşor,decât un pulover gros,în care să transpire.

Atenţie la măsuri!

Fiecare copil are ritmul lui de creştere,aşa că nu poţi alege haina numai după ce scrie pe etichetă. Cel mai bine este să le selectezi după înălţimea copiilor. În general,eşti tentată să cumperi haine cu o măsură mai mare,dar acest lucru îi poate jena pe cei mici la mişcare.

Cu ochii'n patru la pantofi!

O atenţie cu totul specială trebuie s-o acorzi încălţămintei. Înainte de 5 ani,musculatura piciorului este în formare. Deci,o încălţăminte neadecvată poate să provoace deformarea mersului. Apoi,trebuie să fii atentă la confort. Aşa se explică de ce copiii până la 7 ani au nevoie de încălţări care să le susţină bolta plantară şi gleznele. În privinţa sistemelor de închidere,cele

mai bune sunt modelele cu „arici“,pentru că cei mici nu ştiu sau nu pot să-şi încheie şireturile.

1 Primul sfat ar fi acela ca,oricât de greu ţi-ar fi,să nu reciclezi ghetuţele de la fraţii mai mari. Fiecare are călcătura şi amprenta lui plantară,motiv pentru care încălţămintea se deformează şi cel de-al doilea beneficiar va fi deranjat de acest lucru şi îşi poate deforma talpa piciorului.

2 Al doilea sfat este acela de a alege,pe cât posibil,încălţări din piele naturală şi cu talpă cât mai flexibilă. Costă mai mult,dar avantajele sunt nepreţuite în privinţa igienei şi a confortului.

Fără să fie nevoie să cedezi capriciilor lui,cu puţină răbdare,poţi să-l ajuţi să opteze pentru lucrurile care i se potrivesc.