Trucuri ca să-i fie mai uşor la grădiniţă

1 59421 original jpg jpeg

Când prichindelul tău începe grădiniţa, te gândeşti la provocările care-l aşteaptă şi la felul în care îşi face primii lui prieteni. Ne-am gândit la câteva strategii prin care îţi poţi ajuta copilul să se acomodeze cât mai repede la noua schimbare apărută în viaţa sa.

Învaţă-l câteva lucruri elementare

Ajută-l să memoreze informaţii de bază despre el,cum sunt numele său,vârsta şi adresa. În acest fel,el va şti cum să răspundă atunci când copiii sau educatoarea îi va pune aceste întrebări.

Prezintă-i noul program

Înainte de începerea grădiniţei vorbeşte cu cel mic şi povesteşte-i ce va face la noul lui loc de activitate. Oferă-i detalii legate de ora la care se va trezi dimineaţa,cum îl vei pregăti pentru plecare şi ce activităţi va desfăşura în colectiv. Poartă aceste discuţii într-un mediu familiar. Cel mai bine ar fi să-i povesteşti totul stârnindu-i curiozitatea,astfel încât să-ţi pună şi el întrebări. „Oferă-i copilului tău mai multă siguranţă de sine,atât de utilă în această nouă etapă. Spre exemplu,îţi poţi încuraja şi aprecia copilul atunci când decide să se îmbrace singur,când îşi alege hainele sau când îşi îngrijeşte jucăriile“,explică Livia Căciuloiu,psiholog la Centrul PsihoMedeor,Bucureşti.

Introdu în rutină activităţi educative

Trebuie să-l ajuţi pe cel mic să facă faţă noului program. Prin urmare,colorează alături de acesta,citeşte-i şi spune-i poveşti,rugându-l să-ţi povestească apoi ce a ascultat şi învaţă-l poezii. Totodată,lasă-l să se joace în aer liber,să alerge,să sară şi să se caţere. Toată această muncă,realizată într-un mod distractiv,îi va folosi prichindelului atunci când va începe să meargă la grădiniţă.

Explică-i diferenţele dintre copii

Nicio persoană nu seamănă cu o alta. Pentru ca el să înţeleagă ce deosebeşte o fiinţă de alta,du-l în parc sau lasă-l să se joace cu copiii din faţa blocului. În felul acesta va învăţa să socializeze,să se supună unor reguli,într-un colectiv nou. Livia Căciuloiu,psiholog la Centrul PsihoMedeor,Bucureşti spune că avându-l sub atenta supraveghere vei putea să observi şi unele situaţii conflictuale care pot apărea (refuzul de a împărţi jucării,aşteptarea la rând sau accidentarea şi apariţia unei julituri). „Învăţând de la părinţi cum pot fi soluţionate aceste provocări prin intuiţie şi comunicare înainte de intrarea la grădiniţă,copilul se va adapta mult mai uşor provocărilor de acest gen“.

Sfatul specialistului

Livia Căciuloiu,psihoterapeut,livia.caciuloiu@psihomedeor.ro

Întrebările legate de capacitatea copilului de a face faţă unui program de activitate prelungit,de a lucra alături de un adult străin sau de a se integra într-un colectiv format din copii proveniţi din familii cu principii şi valori diferite sunt întemeiate şi util de luat în considerare pentru organizarea planului de pregătire a copilului pentru grădiniţă. La fel de important este să conştientizăm emoţiile pe care le transmitem în timp ce răspundem acestor întrebări,pentru că atât atitudinea cât şi raportarea noastră la sistemul de învăţământ sunt observate cu atenţie şi interiorizate de către copilul curios şi avid de informaţie.

Citeşte şi:

La ce vârstă încep copiii să mintă

Ce boli pot lua copiii de la şcoală şi grădiniţăRecente

Fulgi sau lapte de ovaz in cafea  Sursa foto Shutterstock 1453749629 jpg
Tăierea părului îl face să crească mai repede  Shutterstock  jpg
a muri de bătrânețe  sursa foto   Shutterstock jpg
reflexoterapie palmara ok shutterstock 1270690045 jpg
Ce spune despre sanatatea ta culoarea menstruatiei  Sursa foto Shutterstock 2204663437 jpg
Obiecte toxice, potpourri, shutterstock jpg
Caini care se adapteaza usor la apartament, foto shutterstock jpg
Atentie la cheagurile de sange  Sursa foto Shutterstock jpg
clickpentrufemei screen post folBYP0ED0k unsplash jpg
foto caravana 2021 jpeg
slabesti dieta este importanta jpg
3 buchete de mireasă ce vor continua să fie populare și în 2023 jpg
De ce te prind serialele așa de tare Afla care sunt tehnicile de marketing care te fac să ți pierzi nopțile de dragul narațiunii preferate! jpg
Ai nevoie de un nou televizor în living room  Îți spunem noi cum să l alegi! jpg
Top 4 iphone hacks pe care nu le știai, dar de care ai nevoie jpg
Photo 1 @siora18 Unsplash jpg
Topuri și cămăși de damă care se potrivesc formelor mai rotunde jpg
Cum să alegi și să asortezi cizmele de toamnă perfecte jpg
bijuterii navajo jpg
Astenie de toamna, foto shutterstock  jpg