Trucuri ca să-i fie mai uşor la grădiniţă
Când prichindelul tău începe grădiniţa, te gândeşti la provocările care-l aşteaptă şi la felul în care îşi face primii lui prieteni. Ne-am gândit la câteva strategii prin care îţi poţi ajuta copilul să se acomodeze cât mai repede la noua schimbare apărută în viaţa sa.
Învaţă-l câteva lucruri elementare
Ajută-l să memoreze informaţii de bază despre el,cum sunt numele său,vârsta şi adresa. În acest fel,el va şti cum să răspundă atunci când copiii sau educatoarea îi va pune aceste întrebări.
Prezintă-i noul program
Înainte de începerea grădiniţei vorbeşte cu cel mic şi povesteşte-i ce va face la noul lui loc de activitate. Oferă-i detalii legate de ora la care se va trezi dimineaţa,cum îl vei pregăti pentru plecare şi ce activităţi va desfăşura în colectiv. Poartă aceste discuţii într-un mediu familiar. Cel mai bine ar fi să-i povesteşti totul stârnindu-i curiozitatea,astfel încât să-ţi pună şi el întrebări. „Oferă-i copilului tău mai multă siguranţă de sine,atât de utilă în această nouă etapă. Spre exemplu,îţi poţi încuraja şi aprecia copilul atunci când decide să se îmbrace singur,când îşi alege hainele sau când îşi îngrijeşte jucăriile“,explică Livia Căciuloiu,psiholog la Centrul PsihoMedeor,Bucureşti.
Introdu în rutină activităţi educative
Trebuie să-l ajuţi pe cel mic să facă faţă noului program. Prin urmare,colorează alături de acesta,citeşte-i şi spune-i poveşti,rugându-l să-ţi povestească apoi ce a ascultat şi învaţă-l poezii. Totodată,lasă-l să se joace în aer liber,să alerge,să sară şi să se caţere. Toată această muncă,realizată într-un mod distractiv,îi va folosi prichindelului atunci când va începe să meargă la grădiniţă.
Explică-i diferenţele dintre copii
Nicio persoană nu seamănă cu o alta. Pentru ca el să înţeleagă ce deosebeşte o fiinţă de alta,du-l în parc sau lasă-l să se joace cu copiii din faţa blocului. În felul acesta va învăţa să socializeze,să se supună unor reguli,într-un colectiv nou. Livia Căciuloiu,psiholog la Centrul PsihoMedeor,Bucureşti spune că avându-l sub atenta supraveghere vei putea să observi şi unele situaţii conflictuale care pot apărea (refuzul de a împărţi jucării,aşteptarea la rând sau accidentarea şi apariţia unei julituri). „Învăţând de la părinţi cum pot fi soluţionate aceste provocări prin intuiţie şi comunicare înainte de intrarea la grădiniţă,copilul se va adapta mult mai uşor provocărilor de acest gen“.
Sfatul specialistului
Livia Căciuloiu,psihoterapeut,livia.caciuloiu@psihomedeor.ro
Întrebările legate de capacitatea copilului de a face faţă unui program de activitate prelungit,de a lucra alături de un adult străin sau de a se integra într-un colectiv format din copii proveniţi din familii cu principii şi valori diferite sunt întemeiate şi util de luat în considerare pentru organizarea planului de pregătire a copilului pentru grădiniţă. La fel de important este să conştientizăm emoţiile pe care le transmitem în timp ce răspundem acestor întrebări,pentru că atât atitudinea cât şi raportarea noastră la sistemul de învăţământ sunt observate cu atenţie şi interiorizate de către copilul curios şi avid de informaţie.
Citeşte şi: