Premieră mondială! Embrioni umani creați fără ovul și spermă!

Oamenii de știință au șocat lumea întreagă atunci când au creat, în laborator, embrioni umani sintetici, fără să folosescă ovul de la femeie și spermatozoizi de la bărbat.

image

Revoluționara realizare poate ajuta în cazul avorturilor spontane și a problemelor genetice. Însă, la fel de bine, deschide o cutie a Pandorei, dă ocazia unor abuzuri fără precedent. Cel puțin asta e temerea celor care privesc cu ochi critic asemenea progres medical.

Embrionii sintetici nici măcar nu sunt legali în cele mai multe țări de pe acest pământ, lucru care dă naștere unor probleme etice și legale cum n-au mai existat până acum.

Totuși cum au fost creați niște embrioni umani sintetici? Sunt creați din celule stem embrionice, adică niște celule umane speciale, care au capacitatea de-a se dezvolta în diverse tipuri de celule, precum mușchii sau creierul.

„Spre deosebire de embrionii umani proveniți din fertilizările in vitro, unde există deja un cadru legal pentru așa ceva, nu există reglementări clare în privința acestor embrioni proveniți din celule stem”, a dezvăluit profesorul Briscoe.

Nu se știe clar cum vor continua acești embrioni să se dezvolte, după ce se va încheia prima fază a dezvoltării. Însă, după cum ne asigură echipa de cercetare de la Cambridge-California, întregul proces are mare potențial. „Ne pot oferi informații cruciale despre dezvoltarea umană incipientă. Iar aceasta este faza pe care ne-a fost extrem de greu s-o studiem și faza în care se pierd cele mai multe sarcini”, a continuat să spună profesorul Briscoe.

„Această cercetare ne poate face să înțelegem mai bine cum se formează țesuturile și organele. La fel de bine, ne poate face să înregistrăm progrese în medicina reproductivă și în rezolvarea problemelor de dezvoltare a unei sarcini”, a ținut să adauge și doctorul Ildem Akerman, profesor la Universitatea din Birmingham.

Cu toate că sunt denumiți „embrioni sintetici”, nu sunt chiar așa, având în vedere că nu sunt creați de la zero. Sunt derivați din celule stem vii, care provin de la un embrion adevărat. „Important e că acum știm că celulele stem embrionice pot deveni embrioni”, a declarat profesorul.

Un alt avantaj al acestor embrioni - pe lângă cel al studierii infertilității - e că, odată ce există așa ceva, se reduce numărul embrionilor umani pe care se fac cercetări. Totuși, mai e multă muncă până să se stabilează asemănările și deosebirile dintre un embrion sintetic și unul provenit dintr-un ovul și un spermatozoid.

foto - Shutterstock