5 idei de deserturi pentru sărbătorile de iarnă. Merită încercate!

Cheesecake cu gem de merișoare, ruladă de ciocolată, chec cu fructe uscate, prăjitură cu mac sau cu cremă de vanilie? Ce ai alege dintre aceste bunătăți dulci pentru mesele de sărbători? Îți lăsăm câte o rețetă pentru fiecare în parte pentru a alege ce îți spune inima!                             

image

Ruladă de ciocolată                

1 tavă

3 h

dificultate medie

Ingrediente

3 ouă

3 linguri făină

3 linguri zahăr

1 plc zahăr vanilat

Pentru cremă:

200 g ciocolată neagră

300 ml frișcă lichidă

3 linguri cacao

1 esență rom

50 g zahăr

Mod de preparare

Pentru blat, freci gălbenușurile cu zahărul spumă, apoi adaugi treptat făina și zahărul vanilat. Încorporezi albușurile bătute spumă. Torni aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și-l coci aproximativ 20 de minute. Răstorni blatul pe un prosop umed și rulezi cât este încă fierbinte.

Tai ciocolata neagră bucățele, le amesteci cu zahăr, cacao și frișcă lichidă. Lași pe foc mic până când ciocolata se topește, amestecând continuu. Dai la răcit, apoi adaugi esența de rom și mixezi până devine spumoasă.

Desfaci foaia de blat, întinzi jumătate din crema de ciocolată, o rulezi strâns într-o folie alimentară și o dai la frigider, o oră. După aceea, desfaci folia, tai blatul în trei bucăți diferite ca mărime, le așezi pe o tavă și îmbraci fiecare bucată cu crema rămasă, după imaginație. Adaugi un mic decor după preferință.

image

Mini-cheesecake cu gem de merișoare                               

1 tavă

1 h 30ʹ

dificultate medie

Ingrediente

300 g biscuiți digestivi

100 g unt topit

Pentru cremă:

400 g cremă de brânză de vaci

100 ml frișcă lichidă

5 linguri zahăr pudră

mix fructe de pădure, pentru decor

Mod de preparare

Zdrobești biscuiții și-i amesteci cu untul și omogenizezi. Așezi pe o tavă tapetată șase inele pentru prăjituri și pui în fiecare câte puțin din acest amestec pentru a face o bază pentru mini-cheesecake. Introduci tava în frigider.

Pentru cremă, pui toate ingredientele într-un blender și mixezi până când obții o textură pufoasă. Scoți tava din frigider și pui un strat de cremă în fiecare inel. Apoi, adaugi un ultim strat de gem de merișoare. Nivelezi și dai la rece prăjiturelele. Le lași peste noapte. La servire, ornezi cu fructe de pădure asortate.

image

Prăjitură cu mac                           

1 tavă

3 h

dificultate mare

Ingrediente

Pentru blatul de cacao:

100 g unt

300 ml lapte

150 g zahăr

3 ouă

220 g făină

1 praf de sare

2 linguri cacao

5 g praf de copt

1 esenţă de vanilie

300 g magiun de prune

Pentru blatul de mac:

6 albuşuri

1 vârf de cuțit sare

9 linguri zahăr

100 g mac

6 linguri făină

1 plic praf de copt

Pentru cremă:

350 ml lapte

1 plic budincă de vanilie

100 g zahăr

100 g unt

Pentru decor:

100 g pișcoturi

250 ml lapte

50 g ciocolată amăruie

1-2 linguri lapte

Te-ar mai putea interesa: Turtă dulce glazurată

Mod de preparare

Pentru blatul de caco, preîncălzeşti cuptorul şi tapetezi o tavă dreptunghiulară. Mixezi untul moale cu zahărul până când capătă o consistenţă cremoasă. Torni treptat 100 ml de lapte şi, la final, pui esenţa de vanilie. Încorporezi făina, amestecată cu sarea, cacaua şi cu praful de copt. La final, adaugi ouăle, unul câte unul. Torni compoziţia în tavă şi ţii blatul în cuptor până când trece testul scobitorii. După ce se mai răcește îl scoți pe o tavă, îndepărtezi hârtia de copt și îl ungi cu magiun de prune.

Pentru blatul de mac, baţi albuşurile spumă tare împreună cu sarea. Adaugi zahărul, apoi macul și făina amestecată cu praful de copt. Omogenizezi. Tapetezi o tavă, transferi compoziţia în ea şi o introduci în cuptorul preîncălzit, 30 de minute. După ce se răcorește, răstorni tava pentru blatul de cacao uns și desprinzi hârtia de copt de pe blatul de mac.

Pentru cremă, torni 250 ml de lapte într-un vas, apoi îl aşezi pe foc împreună cu zahărul. Omogenizezi restul de lapte rece cu budinca şi o torni în cel de pe foc, amestecând continuu să nu apară cocoloaşe. După ce s-a îngroşat, o dai deoparte şi înglobezi untul. O laşi la răcit, apoi o întinzi peste blatul de mac.

Pentru decor, înmoi pișcoturile rapid în laptele încălzit și le așezi peste prăjitură. Topeşti ciocolata în amestec cu lapte, pe baie de aburi, și acoperi cu aceasta prăjitura.

image

Prăjitură cu cremă de vanilie                           

1 tavă

1 h 45ʹ

dificultate medie

Ingrediente

5 gălbenuşuri

150 g unt

100 g zahăr

1 praf de copt

 sucul şi coaja de la 1 lămâie

1 cană făină

Pentru umplutura de mac:

300 g mac

250 ml lapte

150 g zahăr

250 g unt

2 plicuri zahăr vanilat

Pentru crema de vanilie:

7 gălbenuşuri

6 linguri zahăr

500 ml lapte

1 plic budincă de vanilie

250 grame unt

zahăr pudră

Mod de preparare

Pui într-un bol gălbenuşurile, untul şi zahărul şi amesteci. Adaugi sucul, coaja de lămâie, apoi făina amestecată cu praful de copt. Frămânţi până obţii un aluat elastic, după care îl întinzi cu sucitorul şi îl pui într-o tavă dreptunghiulară, tapetată cu hârtie de copt.

Pentru umplutura de mac, pui într-un vas pe foc laptele, macul măcinat, zahărul tos şi cel vanilat. Laşi să fiarbă zece minute, apoi iei de pe foc şi, după ce se mai răceşte, adaugi untul şi omogenizezi. Pui peste aluatul din tavă crema de mac şi uniformizezi. Dai tava la cuptor circa o jumătate de oră, la foc mediu.

Pentru crema de vanilie, mixezi gălbenuşurile cu zahărul, adaugi praful de budincă, apoi laptele. Pui pe foc mic, amestecând mereu până când obţii o budincă. Luăm de pe foc, acoperi cu folie alimentară şi lași la răcit. Mixezi untul, la temperatura camerei, apoi îl încorporezi treptat în budinca rece. Treci crema peste prăjitura coaptă și răcită, nivelezi și dai la rece. La momentul servirii, porționezi și pudrezi cu zahăr, apoi ornezi după imaginație.

image

Chec cu fructe uscate               

1 tavă

1 h

dificultate medie

Ingrediente

1 kg fructe uscate diverse

coaja rasă şi sucul de la 1 portocală

coaja rasă şi sucul de la 1 lămâie

180 ml rom

250g unt moale

200g zahăr    

175g făină 

100g migdale măcinate

½ linguriță praf de copt

1 linguriță scorțișoară măcinată

4 ouă mari

1 linguriță esenţă de vanilie, opţional

Pentru glazură:

125 g zahăr pudră

4-5 lingurițe lapte

Vezi şi: Salam de biscuiţi pentru masa de Crăciun

Mod de preparare

Amesteci într-o crăticioară fructele uscate cu coaja și zeama de citrice, 150 ml de rom, untul și zahărul, apoi le aşezi pe foc mediu. Le duci la punctul de fierbere, apoi dai focul mic şi le mai ţii 5 minute. 

Transferi amestecul într-un vas mare şi-l laşi la răcit. După răcire, adaugi făina, migdalele, praful de copt, scorţişoara, ouăle şi esenţa de vanilie şi omogenizezi compoziţia. O pui într-o tavă de chec, tapetată şi o dai la cuptorul încins pentru două ore. 

După coacere, înţepi checul din loc în loc cu o frigăruie şi-l umezeşti cu romul rămas. Îl laşi la răcit.  Pentru glazură, amesteci zahărul pudră cu laptele până când obții consistența dorită. Acoperi checul răcit cu glazura, apoi ornezi după imaginaţie.

FOTO: Shutterstock



Recente

Rulada cu smochine  Sursa foto shutterstock 320476976 jpg
Cum să eviți electrizarea părului când folosești peria rotativă în 5 pași simpli jpg
Trucuri simple pentru a păstra legumele proaspete mai mult timp jpg
Cu cât timp înainte trebuie sa rezervi o nuntă pe plajă pentru a evita compromisurile jpg
Cum se păstrează sănătatea sprâncenelor fără proceduri cosmetice rutine zilnice și ingrediente esențiale jpg
clikpentrufemei ro prinicpala jpeg
CLICKPENTRUFEMEI RO lotus design n print VaGdhK kI1c unsplash jpg
e10994b1ad7229e6431d1c3251f0d8ee9c jpg
Tartine cu somon  Sursa foto shutterstock 2644013155 jpg
54 55 shutterstock 2443472203 jpg
analiza reziden iala trei zone strategice pentru achizi ia de apartamente in bucure ti jpg
CLICKPENTRUFEMEI amber kipp TnIUmJxP cY unsplash jpg
20 21 shutterstock 2143408365 jpg
48 49 shutterstock 2216416051 jpg
chalo garcia 9pszsLaXh7A unsplash jpg
Rulada de bezea cu mascarpone  Sursa foto shutterstock 2550892545 jpg
Ce contează cu adevărat când alegi un cuptor incorporabil   ghidul tău pentru 2025 jpg
Sarmale de post  Sursa foto shutterstock 1922971265 jpg
e1ac91fad47f6e4b8fd68a47a7b4d76926 jpg