ABC culinar - Cum alegi mezelurile?

1 75551 original jpg jpeg

Apărute în antichitate, din nevoia de a păstra carnea pentru o perioadă mai lungă de timp, primele mezeluri au fost făcute din bucăţi macre, care erau date cu sare, condimente şi lăsate la uscat sau la afumat.

Mic istoric

Pe vremuri, mezelurile reprezentau hrana cea de toate zilele în special pentru oamenii de condiţie joasă, pentru servitori, care îşi făceau rezerve din rămăşiţele rămase de la masa stăpânilor. Totodată, reprezentau o rezervă alimentară valoroasă pentru cei care plecau în călătorii lungi pe vas sau pentru cei înrolaţi în armată.

Alimente înalt procesate

Mezelurile moderne au în componenţa lor conservanţi, aditivi, coloranţi, agenţi de îngroşare şi potenţiatori de gust extrem de periculoşi pentru sănătate  ̶  care se transformă în excitoxine, substanţe dăunătoare pentru creier. Fosfaţii şi polifosfaţii din aceste produse împiedică asimilarea calciului, ducând la atrofierea oaselor. Dacă au prea multă sare, pot fi dăunătoare pentru cei cu maladii cardiovasculare.

Au valoare energetică mare

Abundă în calorii, din cauza conţinutului de grăsimi saturate, dăunătoare pentru sănătate, căci se acumulează în organism. De aceea, este recomandat să consumi mezeluri cu moderaţie, o dată pe săptămână, dacă nu le poţi exclude total din alimentaţia ta.

Alege-le pe cele din carne macră

Dacă ai cedat poftei şi îţi doreşti să îţi desfeţi papilele gustative cu mezeluri, optează pentru cele care au în compoziţia lor carne netocată, precum pastrama de curcan, de pui sau de vită sau muşchiul de porc. Evită-le pe cele care au carne tocată şi multă grăsime, cum ar fi cârnaţii sau salamul.

Citeşte etichetele

Dacă ţi-e poftă de o felie de salam sau de parizer şi doreşti să îţi prepari o gustare, verifică cu atenţie etichetele produselor din magazin, pentru a afla din ce sunt alcătuite. Alege mezeluri de la producători tradiţionali, care nu conţin coloranţi, aditivi şi alte E-uri dăunătoare. Cele mai bune mezeluri sunt cele slab procesate, care au în componenţa lor aproape în totalitate carne şi care sunt preparate după reţete consacrate, originale. Un produs mai ieftin va avea, desigur, ingrediente mai puţin sănătoase, aşa că nu te sfii să investeşti în ceva mai scump, dacă îţi doreşti să consumi un produs sănătos şi gustos.

Atenţie! Nu le prăji, căci produc nitrozamine, implicate în apariţia diverselor tipuri de cancer.

Tabelul caloriilor

100 g

Valoare energetică 420 kcal

Proteine 17,3 g

Lipide 39 g

Valoare energetică 304 kcal

Proteine 9 g

Lipide 29,5 g

Valoare energetică 84 kcal

Proteine 17,1 g

Lipide 1,6 g

Valoare energetică 568 kcal

Proteine 21,6 g

Lipide 53,7 g



Recente

Tort de clatite  Sursa foto shutterstock 357884531 jpg
shutterstock 2050732577 jpg
Vitamina care previne tulburarile de memorie  Sursa foto shutterstock 414407089 jpg
Zacusca dovlecei  Sursa foto shutterstock 458289046 jpg
shutterstock 2404914829 jpg
Chec cu afine si fulgi de ovaz  Sursa foto shutterstock 612616646 jpg
shutterstock 2407845029 jpg
Imagine Imunoterapie SC jpg
Curatarea pernelor  Sursa foto shutterstock 1099572059 jpg
shutterstock 2318184559 jpg
Gogosele cu frisca  Sursa foto shutterstock 2357567221 jpg
băutură  foto   Shutterstock jpg
Bauturi cu efect antiinflamator  Sursa foto shutterstock 2403798969 jpg
3 obiceiuri care te ajută să te bucuri de o viață sănătoasă jpg
Supa rece cu kefir si sfecla  Sursa foto Shutterstock 1753499021 jpeg
shutterstock 2465335337 jpg
Iei medicamente cu magneziu  Veze ce efecte poate avea combinarea  Sursa foto Pixabay medicine 2994788 1280 jpg
shutterstock 2308472285 jpg
Cum il poti incuraja pe cel mic sa petreaca mai mult timp afara Top 3 sfaturi pentru parinti jpg
familie  foto   Shutterstock jpg