Cum să faci macarons cu caramel sărat
Dulciuri de casă delicate, dar care cer ceva mai multă răbdare în timpul preparării, fursecurile cu cremă macarons cu caramel sărat au nevoie de una-două zile de păstrare într-o cutie închisă pentru a avea exact acea frăgezime tipică acestui desert.

Macarons au o istorie puțin neclară. Se crede că au fost realizate în Franța în jurul anului 1533 de Catherine di Medici și patiserii ei. Familia di Medici a fost una dintre cele mai puternice familii din Europa și numele lor este sinonim cu finalul Renașterii italiene, așa că nu este surprinzător că membrii ei aveau gusturi rafinate și în ceea ce priveşte produsele de patiserie.
Desertul a devenit popular în 1792, când două călugărițe carmeliţe, care căutau azil în Nancy în timpul Revoluției Franceze, au copt și vândut macarons pentru a se întreține. Măicuţele erau cunoscute sub numele de „surorile Macaron”. Aceste macarons aveau tendința de a fi mai aproape de ceea ce cunoaştem ca fiind un fursec şi erau preparate din făină de migdale și zahăr.
În jurul anului 1900, Pierre Desfontaines de la faimoasa Patisserie Ladurée din Paris se crede că a pus o umplutură ganache între fursecurile macarons. Maison Ladurée încă există astăzi și servește macarons delicioase, cu diverse umpluturi în întreaga lume.
Ingrediente pentru două tăvi
250 g zahăr pudră
1 ½ linguri cacao
½ lingură cafea solubilă
1 vârf de cuţit scorţişoară
250 g pudră de migdale
4 albuşuri
Pentru caramelul sărat:
250 g zahăr
75 ml apă
120 ml smântână pentru frişcă
200 g unt
1 linguriţă sare de mare
Te-ar mai putea interesa: Cea mai rapidă reţetă de macarons
Mod de preparare
Amesteci zahărul pudră cu cacaua, cafeaua, scorţişoara şi pudra de migdale. Le adaugi treptat în albuşurile bătute spumă tare. Tapetezi o tavă şi, cu ajutorul unui poş, formezi cojile de macarons.
Le laşi la temperatura camerei o jumătate de oră, apoi introduci tava la cuptor, pentru un sfert de oră. Înainte de a le scoate din tavă, le răceşti. Procedezi la fel cu restul de compoziţie, pentru a doua tavă.
Vezi şi: Fursecuri cu cremă
Pentru caramel, pui pe foc mediu zahărul și apa până la topirea zahărului. Adaugi treptat smântâna pentru frişcă, amestecând constant. Dai deoparte şi înglobezi untul, apoi sarea. Răceşti caramelul. Cu ajutorul unui poş, uneşti cojile de macarons două câte două. La sfârşit, le aşezi într-o cutie închisă bine în care le vei păstra pentru a se întări.
FOTO: Shutterstock