“Cumpărați doar cantitatea necesară de alimente și nu veți face risipă! Sfaturi de la cititorii Click Poftă bună”
Facturi mai mari la curent, la întreținere, prețuri de neconceput la alimente. Viața a devenit tot mai scumpă și de la lună la lună ne gândim cum să facem să trăim totuși decent.
Orice economie e binevenită, dar să nu ne afecteze nivelul de trai. Orice schimbare merită făcută, dacă nu renunțăm la ceea ce iubim cel mai mult. Cum facem asta? Cumpătare pare a fi cuvântul cheie! Adică păstrați-vă vechile obiceiuri, dar reduceți cantitativ, nu calitativ „poftele”.
Dacă ne referim strict în bucătărie, acest deziderat s-ar traduce astfel: mai bine puțin și bun, decât mult și prost! Cu alte cuvinte, haideți să cumpărăm și să gătim mai puțin și vom reuși două performanțe notabile:
1. Mâncare de calitate
2. Risipă alimentară zero.
Am invitat cititoarele „Click! Poftă Bună” să ne dezvăluie, din propria experiență, cum reușesc să facă economie fără ca familiile lor să simtă vreun disconfort. Am adunat câteva sfaturi care te vor ajuta să-ți schimbi ritualul de cumpărături și gătit pentru a reduce risipa în bucătărie.
Veronica Istrate, din București, este o profesoară în vârstă de 55 de ani, cu multă experiență în bucătărie. Doamna Veronica ne-a făcut o listă scurtă, dar esențială de cum ar trebui să ținem sub control risipa alimetară: „Iată la ce sunt atentă eu când gătesc! Întâi fac un inventar al cămării, frigiderului și congelatorului înainte de a merge la magazin pentru a face cumpărături. Astfel, evit cumpărăturile în exces. Apoi, depozitez cu grijă alimentele, adică pun întotdeauna în față, în dulapuri, produsele cu termenul de valabilitate cel mai rapid pentru a le consuma înainte de expirare. Așa nu voi ajunge să le arunc înainte de a le folosi. Și nu în ultimul rând, al treilea sfat al meu este: folosiți resturile în mod creativ! Gândiți-vă întotdeauna cum puteți „recicla” o mâncare.”
Bucureșteanca noastră ne-a trimis și o rețetă de chec aperitiv, pentru atunci când rămâi cu tot felul de resturi prin frigider și nu trebuie să le lași să se strice.
Chec aperitiv
Ingrediente
5 ouă
200 ml lapte integral
50 g unt
350 g făină albă
150 g caşcaval sau orice altă brânză care se topește
50 g salam de vară
100 g șuncă presată
100 g măsline, fără sâmburi
½ linguriță sare
piper negru, măcinat
10 g praf de copt
Tai cubulețe toate mezelurile, iar cașcavalul îl dai prin răzătoarea mare. Preîncălzești cuptorul la 190 °C.
Într-un bol adânc, baţi ouăle cu laptele, apoi încorporezi făina cernută și amestecată cu praful de copt. După ce s-au omogenizat, adaugi untul topit și răcit, mezelurile, măslinele bine scurse şi caşcavalul ras. Condimentezi cu sare și piper negru, după gust, amesteci cu o spatulă, apoi torni compoziţia într-o tavă de chec tapetată cu hârtie de copt.
O dai la cuptor 15 minute, apoi reduci temperatura la 170 °C și mai ții checul aproximativ 25-30 de minute, până devine rumen și trece testul scobitorii. Când e gata, scoți checul din tavă și îl lași la răcorit înainte să-l servești.
În aluatul de bază poți adăuga ingredientele care îți plac, iar opțiunile sunt numeroase: bacon, cașcaval, șuncă presată, salam, telemea, măsline, ierburi aromatice, roșii uscate, ardei gras, ciuperci, dovlecei, porumb dulce și multe altele.
Teodora Mihai este o cititoare din județul Bacău. La 60 de ani, știe nu doar să gătească excelent, dar știe și cum să salveze legumele și fructele pentru cât mai mult timp. Iată ce ne învață doamna Teodora: „Eu stau la țară și am grădina mea cu legume și zarzavaturi și o livadă cu câțiva pomi. Vara când toate se coc, le adun și le pregătesc pentru iarnă. La mine nimic nu se aruncă. Din fructe fac compoturi, dulcețuri, gemuri, dar fac si fructe uscate. De asemenea, pun la uscat mărăr, pătrunjel - am toată iarna. Pun zarzavaturi la borcan, iar din roșii fac bulion. Bineînțeles, murăturile nu ne lipsesc din casă. Decât să arunc mai bine pun la congelator.”
Click! Poftă Bună nu are doar cititoare fidele, ci și domni pricepuți în bucătărie. Costache Dumitru, 67 de ani, din Sibiu, ne-a impresionat cu povestea dumnealui: „De când s-a prăpădit soția mea, eu mă ocup de casă. Îmi fac singur cumpărăturile, îmi gătesc singur, iar când vin copiii și nepoții pe la mine mereu mă laudă că am făcut o mâncare delicioasă. Și totul dintr-o singură pensie! Cum mă descurc? Nu plec la cumpărături fără listă. Asta am învățat-o de la soția mea. Când trăia mă trimitea mereu la cumpărături cu lista. Așa cumperi doar ce ai nevoie, nu dai banii pe toate tentațiile din magazin. Apoi, am mai învățat un lucru de pe vremea când încă lucram. Să nu mă duc la cumpărături cu stomacul gol. Dacă ți-e foame cumperi tot magazinul!”. Domnul Costache a fost inginer și gândește și acum foarte practic: „Atunci când risipim alimente, risipim și energia și apa necesare pentru a le cultiva, recolta, transporta și ambala. Iar dacă alimentele ajung la groapa de gunoi și putrezesc, ele produc metan - un gaz cu efect de seră chiar mai puternic decât dioxidul de carbon. Așa că atenție mare la ce le lăsăm nepoților noștri!”, trage el un semnal de alarmă.
Românii și-au adaptat comportamentul financiar în contextul creșterii accelerate a prețurilor și a tarifelor la utilități din ultimele luni, arată studiul “Money Matters” 2022, realizat de Erste Group.
Datele cercetării relevă că 77% dintre intervievați strâng bani, în prezent, pentru potențiale urgențe și cheltuieli neprevăzute, în timp ce 74% economisesc pentru a avea o rezervă de bani pentru sine sau pentru familie.
Datele studiului au mai scos în evidență faptul că:
- Românii economisesc, în medie, 351 lei pe lună, cu 42 de lei mai mult decât în 2021;
- Doar 33% pun bani deoparte pentru bătrânețe;
- 64% dintre români declară că au fost afectați de inflație, iar 38% cred că situația lor financiară s-a deteriorat în ultimul an, dublu față de 2019.