Desert cu miere. Prăjitură cu anason şi cuişoare
Una dintre prăjiturile care amintesc multora de copilărie este cea cu foi de miere şi mirodenii. Este potrivită la un ceai, ca gustare sau ca desert după o masă în familie.

Aromată şi pufoasă, această prăjitură poate fi un desert de weekend excelent. Îţi ia ceva mai mult timp s-o prepari, dar rezultatul te va mulţumi cu siguranţă. Mirodeniile pe care le poţi adăuga sunt şi sănătoase.
Anasonul stimulează secreţiile pancreatice şi intestinale, ajutând astfel digestia. Cuişoarele au proprietăţi antimicrobiene, previn dezvoltarea bacteriilor care cauzează crampe abdominale şi diareea. De asemenea, reglează glicemia şi îmmbunăţesc sănătatea oaselor. Pe de altă parte, şi scorțișoara este considerată un condiment sănătos. O recenzie a Pharmacognosy Research a cercetat diferite studii despre scorțișoară și a constatat că are proprietăţi antioxidante, antiinflamatoare, antidiabetice, antimicrobiene și anticancerigene.
Ingrediente
250 g de miere
150 g de unt
180 g zahăr
500 g făină
1 ou întreg
2 gălbenuşuri
scorţişoară
1 vârf de cuţit anason măcinat
1 vârf de cuţit cuişoare măcinate
1,5 linguriţă bicarbonat de sodiu
80 ml lapte
50 g de nuci
400 - 500 g gem
lichior de portocale
Pentru cremă:
500 ml lapte
½ cană zahăr
10 linguri griş
250 g unt
Pentru glazură:
200 g de ciocolată neagră
80 g de unt
2-3 lingurite de miere
Te-ar mai putea interesa: Prăjitură cu aluat sfărâmicios şi cireşe, ideală pentru orice moment al zilei
Mod de preparare
Amesteci mierea cu untul și zahărul. Le laşi pe foc mic până atinge punctul de fierbere. Dai deoparte.
Cerni făina, faci loc în mijloc şi pui oul, gălbenușurile, condimentele și frămânţi. La final, încorporezi laptele cu nucile tocate. Frămânţi încă cinci-zece minute şi laşi la dospit o oră.
Transferi aluatul într-o tavă tapetată şi-l introduci în cuptorul preîncălzit, timp de o jumătate de oră. După răcire, tai aluatul în trei.
Pentru cremă, pui deoparte o cană de lapte, iar pe restul îl fierbi cu o jumătate de cană e zahăr. Amesteci laptele păstrat cu grişul şi înglobezi amestecul în laptele fiert. Mai ţii pe foc mic, până se îngroaşă, amestecând continuu, cu telul. Adaugi untul la temperatura camerei pentru o vreme.
Vezi şi: Desert rapid. Prăjitură uşoară, de casă cu mousse de ciocolată
Aşezi pe un platou prima bucată de blat, o însiropezi cu lichior de portocale și o ungi cu gem. Acoperi cu a doua bucată, o însiropezi şi o acoperi cu cremă, apoi cu ultima bucată. O însiropezi şi pe aceasta.
Pentru glazură, topeşti ciocolata ruptă în bucăţi, împreună cu untul şi mierea. Omogenizezi, răceşti şi torni glazura peste prăjitură. Ornezi cu zahăr perlat.
FOTO: Shutterstock