Desert cu miere. Prăjitură cu anason şi cuişoare

Una dintre prăjiturile care amintesc multora de copilărie este cea cu foi de miere şi mirodenii. Este potrivită la un ceai, ca gustare sau ca desert după o masă în familie.

image

Aromată şi pufoasă, această prăjitură poate fi un desert de weekend excelent. Îţi ia ceva mai mult timp s-o prepari, dar rezultatul te va mulţumi cu siguranţă. Mirodeniile pe care le poţi adăuga sunt şi sănătoase.

Anasonul stimulează secreţiile pancreatice şi intestinale, ajutând astfel digestia. Cuişoarele au proprietăţi antimicrobiene, previn dezvoltarea bacteriilor care cauzează crampe abdominale şi diareea. De asemenea, reglează glicemia şi îmmbunăţesc sănătatea oaselor. Pe de altă parte, şi scorțișoara este considerată un condiment sănătos. O recenzie a Pharmacognosy Research a cercetat diferite studii despre scorțișoară și a constatat că are proprietăţi antioxidante, antiinflamatoare, antidiabetice, antimicrobiene și anticancerigene.

Ingrediente

250 g de miere

150 g de unt

180 g zahăr

500 g făină

1 ou întreg

2 gălbenuşuri

scorţişoară

1 vârf de cuţit anason măcinat

1 vârf de cuţit cuişoare măcinate

1,5 linguriţă bicarbonat de sodiu

80 ml lapte

50 g de nuci

400 - 500 g gem

lichior de portocale

Pentru cremă:

500 ml lapte

½ cană zahăr

10 linguri griş

250 g unt

Pentru glazură:

200 g de ciocolată neagră

80 g de unt

2-3 lingurite de miere

Te-ar mai putea interesa: Prăjitură cu aluat sfărâmicios şi cireşe, ideală pentru orice moment al zilei

Mod de preparare

Amesteci mierea cu untul și zahărul. Le laşi pe foc mic până atinge punctul de fierbere. Dai deoparte.

Cerni făina, faci loc în mijloc şi pui oul, gălbenușurile, condimentele și frămânţi. La final, încorporezi laptele cu nucile tocate. Frămânţi încă cinci-zece minute şi laşi la dospit o oră.

Transferi aluatul într-o tavă tapetată şi-l introduci în cuptorul preîncălzit, timp de o jumătate de oră. După răcire, tai aluatul în trei.

Pentru cremă, pui deoparte o cană de lapte, iar pe restul îl fierbi cu o jumătate de cană e zahăr. Amesteci laptele păstrat cu grişul şi înglobezi amestecul în laptele fiert. Mai ţii pe foc mic, până se îngroaşă, amestecând continuu, cu telul. Adaugi untul la temperatura camerei pentru o vreme.

Vezi şi: Desert rapid. Prăjitură uşoară, de casă cu mousse de ciocolată

Aşezi pe un platou prima bucată de blat, o însiropezi cu lichior de portocale și o ungi cu gem. Acoperi cu a doua bucată, o însiropezi şi o acoperi cu cremă, apoi cu ultima bucată. O însiropezi şi pe aceasta.

Pentru glazură, topeşti ciocolata ruptă în bucăţi, împreună cu untul şi mierea. Omogenizezi, răceşti şi torni glazura peste prăjitură. Ornezi cu zahăr perlat.

FOTO: Shutterstock