Prăjitură cu nuci
Simplă şi rapid de preparat, această reţetă are un gust pe care nu-l vei uita uşor!
Ai nevoie de
Pentru aluat200 g unt160 g zahăr500 g făină1 plic praf de coptoţet3 gălbenuşuri200 g iaurtPentru crema de nuci250 ml lapte250 g nuci măcinate1 linguriţă esenţă de vanilie150 g zahăr200 g unt topitPentru cremă de cacao400 ml smântână pentru frişcă3 linguri cacao neagră50 g unt50 g zahăr4 pere, tăiate cubuleţeÎntr-un bol, mixezi untul cu zahărul. Adaugi treptat făina, praful de copt stins în puţin oţet şi amesteci bine. Încorporezi gălbenuşurile bătute cu iaurt şi omogenizezi până obţii un aluat. Îl aşezi într-o tavă tapetată şi îl dai la cuptor, până trece de testul scobitorii.
Pentru crema de nuci, pui laptele la fiert, adaugi nucile măcinate, esenţa de vanilie şi zahărul. Le laşi să fiarbă până se îngroaşă compoziţia, apoi o dai deoparte. Când s-a mai răcit, încorporezi untul şi amesteci bine.
Pentru crema de cacao, baţi frişca lichidă şi o amesteci cu cacaua. Într-o tigaie, pui untul la topit. Adaugi zahărul, perele şi le întorci pe ambele părţi, din când în când. Până să înceapă să se caramelizeze, le iei de pe foc şi le combini cu amestecul de frişcă. Dai la rece, 2 ore.
Tai blatul în 2 felii egale. Pentru a monta prăjitura, aşezi o felie de blat, o parte din crema de nuci, crema de cacao, un alt strat de cremă de nuci, cea de-a doua foaie de prăjitură şi, la final, crema rămasă de nuci.