Preparate din miel pentru masa de sărbători. Ai trei reţete să-ţi uimeşti invitaţii!

Dacă nu concepi masa de Paşti fără un pic de miel, îţi oferim trei reţete din care să alegi: ciorbă de miel, pulpă de miel în foitaj şi friptură de miel cu sos de mentă.

Carnea de miel este o importantă sursă de vitamina B3 şi alte vitamine din complexul B (B1, B2, B5, B6, B9, B12), necesare în formarea celulelor roşii din sânge şi în prevenirea anemiei. O sută de grame de carne de miel asigură 38,3% din necesarul zilnic de zinc, ceea ce ajută la menţinerea sănătăţii prostatei şi la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. Vitamina B3 asigură protecţie împotriva unor boli ca demenţa şi a unora care apar odată cu înaintarea în vârstă. Vitamina aceasta îţi asigură şi o piele sănătoasă şi buna funcţionare a tractului gastro-intestinal.

Trebuie să cumperi carne de miel numai din locuri autorizate sanitar-veterinar. În cazul în care cumperi din măcelării sau supermarketuri, carnea trebuie să fie ştampilată. Acea ştampilă indică faptul că este verificată sanitar-veterinar, deci e sigură pentru consum. Totodată, pe etichetă trebuie menţionată ţara de provenienţă, precum şi data sacrificării. Dacă data sacrificării lipseşte, înseamnă că acea carne a fost congelată apoi decongelată. Un indiciu al congelării este aspectul lucios. Carnea de miel este acoperită de o peliculă uscată la exterior. Dacă este umedă şi lipicioasă, cu siguranţă nu e proaspătă. De asemenea, carnea trebuie să fie rozalie, nu închisă, roşiatică sau vineţie.

Ciorbă de miel

image

Ingrediente pentru patru porţii

1 kg carne de miel

3 cartofi

1 ceapă

1 morcov

1 păstârnac

500 ml borș crud

1 crenguță cimbru

sare

Vezi și: Drob "altfel"

Cum să faci ciorbă de miel

Dai un clocot la carne, apoi arunci apa, o speli și o pui din nou la fiert în trei-patru litri de apă. Iei spuma ori de câte ori este nevoie și adaugi sare, după gust.

Când carnea începe să se înmoaie, adaugi ceapa, morcovul și păstârnacul tocate. Lași să fiarbă zece minute, apoi adaugi cartofii tăiați cubulețe.

Condimentezi cu sare, după gust, adaugi crenguța de cimbru și lași la fiert un sfert de oră. Torni borșul crud, încălzit în prealabil și mai ții pe foc alte 10 minute.

Pulpă de miel în foitaj

image

Ingrediente 3-4 porții 

1 picior de miel de 1,8-2 kg 

4 căței de usturoi 

2 foi aluat foitaj 

1 crenguță cimbru 

100 g pastă de măsline negre 

1 gălbenuș 

20 ml apă 

20 ml ulei 

Mod de preparare

Încingi cuptorul la 190 °C. Cureți cățeii de usturoi  și îi feliezi. Asezonezi cu sare și piper pulpa de miel, o crestezi ușor din loc în loc și înfigi feliile de usturoi. Ungi pulpa cu ulei, o pui într-o tavă tapetată și o dai la cuptor pentru 40 de minute. O lași peste noapte la răcit. 

Te-ar mai putea interesa: Carnea de ied, mai sănătoasă decât cea de miel? Ce spun medicii

A doua zi pui pulpa de miel pe o foaie de aluat foitaj decongelată, doar partea cu carnea, și presari peste ea cimbrul. O ungi cu pasta de măsline și pui deasupra a doua bucată de foitaj. Rulezi marginile unde se unesc bucățile de aluat. Dacă este prea mult, mai poți tăia o parte din aluat.

Ungi apoi totul cu gălbenușul bătut cu apa și așezi pulpa de miel într-o tavă tapetată. Crestezi ușor aluatul cu cuțitul și dai pulpa la cuptor pentru 40 de minute, la 190 °C. 

Friptură de miel cu sos de mentă

image

Ingrediente pentru cinci-şase porţii

3 kg pulpă de miel 

1 căpățână mare de usturoi 

30 g mentă proaspătă 

30 ml oțet de vin roșu 

10 g zahăr 

20 g unt 

sare 

piper 

rozmarin 

Cum să faci friptură de miel

Îndepărtezi excesul de grăsime de pe carne și o așazi într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Cureți jumătate din căpățâna de usturoi, zdrobești cățeii și ungi friptura cu usturoi, apoi înfigi în carne crenguțe de rozmarin, și condimentezi sare și piper, după gust.

Ții friptura la marinat peste noapte, așezi în tavă jumătatea de căpățână de usturoi rămasă, tăiată la capăt, apoi dai friptura la cuptor la 170 °C,  două-trei ore până când furculița intră cu ușurință în ea.  

Scoți usturoiul copt din căpățână și-l amesteci cu menta tocată, zahărul, untul rece și oțetul. Servești friptura împreună cu acest sos. 

FOTO: Shutterstock



Recente

shutterstock 1316292563 jpg
Exercitii pentru barbia dubla  Sursa foto shutterstock 2399863527 jpg
școlar  foto   Shutterstock jpg
Tocana de legume  Sursa foto shutterstock 713004241 jpg
Cum poate magneziul reduce simptomele sindromului premenstrual la femei jpg
Cadou femeie 2448635887 jpg
Metode antistres detoxifiere mentala  Sursa foto shutterstock 2500322713 jpg
shutterstock 2045104589 jpg
shutterstock 2169907187 jpg
Metoda care ajuta aprintii sa si pregateasca rapid copiii de scoala  Sursa foto Pixabay jpg
shutterstock 617788556 jpg
Zacusca de ciuperci  Sursa foto shutterstock 750171562 jpg
Tort de clatite  Sursa foto shutterstock 357884531 jpg
shutterstock 2050732577 jpg
Vitamina care previne tulburarile de memorie  Sursa foto shutterstock 414407089 jpg
Zacusca dovlecei  Sursa foto shutterstock 458289046 jpg
shutterstock 2404914829 jpg
Chec cu afine si fulgi de ovaz  Sursa foto shutterstock 612616646 jpg
shutterstock 2407845029 jpg
Imagine Imunoterapie SC jpg