Reţetă de post. Pilaf cu urzici. Un preparat de primăvară, hrănitor şi gustos

Urzicile sunt folosite în medicina alternativă în infecţii urinare, indigestii, căderea părului, dar şi dureri de spate şi articulare. Deși planta nu pare a fi prietenoasă, este hrănitoare şi dă un gust deosebit unui pilaf sau unei supe de legume de post.

image

Mulți se grăbesc să asocieze pilaful cu iarna datorită texturii sale cremoase, dar această rețetă cu urzici este o dovadă a modului în care preparatul se pretează irezistibil de bine şi primului anotimp din sezonul cald. Urzicile sunt cunoscute pentru frunzele zimțate și perii înțepători, de aceea vei avea nevoie de mănuși la pregătirea lor.

Frunzele de urzică oferă o varietate de elemente nutritive: vitamine (A, C, complexul B, K), minerale (calciu, fier, magneziu, potasiu, sodiu, fosfor), toţi aminoacizii esenţiali. De asemenea, printre efectele benefice oferite de preparatele culinare cu urzici se numără: normalizarea tensiunii arteriale, reducerea inflamaţiilor, susţinerea vindecării în caz de infecţii urinare şi protejarea oaselor. Iată doar câteva dintre motivele pentru care ar fi indicat să le consumi cât mai des!

Ingrediente pentru patru porţii

200 g orez 

300 g urzici 

2 căței de usturoi 

1-2 fire ceapă verde 

sare 

piper 

20 ml ulei 

coajă de lămâie, opțional 

Te-ar mai putea interesa: Curiozităţi despre orez şi risotto – Cum pot fi gătite?

Mod de preparare

Alegi şi speli urzicile, apoi le opăreşti. Le treci într-un vas cu gheaţă. Toci ceapa verde și o călești în puţin ulei împreună cu orezul spălat în mai multe ape până devine translucid. Adaugi apoi cățeii de usturoi pisați și torni 600 ml de lichid, inclusiv cel rămas de la opărirea urzicilor.

Vezi şi: Orez cu mazăre şi dovlecei

Condimentezi cu sare și piper, după gust și lași pilaful să ajungă la punctul de fierbere. La final, dai preparatul la cuptor, circa 20 de minute. Servești pilaful, dacă vrei, cu coajă de lămâie rasă. 

Sfat

Apa în care ai opărit urzicile poate fi băută sau folosită pentru limpezirea părului, mai ales dacă suferi de o cădere excesivă a podoabei capilare.

FOTO: Shutterstock



Recente

wooden bowl with raw red long grain jasmine white rice rough background jpg
Clatite americane cu spanac  Sursa foto shutterstock 1956818695 jpg
Tort Raffaello  Sursa foto shutterstock 556387186 jpg
Poza de cover  Importanta asigurarii de calatorie in strainatate Ce trebuie sa stii inainte de a pleca Barbat, aeroport, coridor, laptop, rucsac jpg
Supa crema de spanac  Sursa foto shutterstock 1900603345 jpg
Cum sa selectezi telefoanele mobile pentru fotografii uimitoare ghid complet jpg
a bathing ape ss25 cele mai tari lansari de streetwear (1) jpg
Biscuiti cu cocos si crema de caramel  Sursa foto shutterstock 1315504178 jpg
clickpentrufemei ro imam kurniawan qoGdi3R3ekQ unsplash jpg
pexels heyho 6585753 jpg
Chiftele cu spanac  Sursa foto shutterstock 2025214406 jpg
shutterstock 2452382063 jpg
shutterstock 2277522461 (1) jpg
Mulțumim, Daniela, Emilia și Marian! (2) jpg
Beneficiile utilizării unui cap de manechin cu păr natural pentru practica de hairstyling jpg
Ce instrumente nu ar trebui să lipsească din trusa unui tehnician de unghii jpg
Cornuri in doua culori  Sursa foto shutterstock 31163509 jpg
Clatite cu branza si spanac  Sursa foto shutterstock 1415857712 jpg
2148845995 jpg
Organizarea meselor zilnice pentru femeia modernă cum să folosești eficient lada frigorifică jpeg