Reţeta zilei. Plăcintă poale-n brâu, pentru un plus de proteine şi... energie

Brânza de vaci este un ingredient subevaluat de unii. Sportivii o apreciază pe drept cuvânt pentru conținutul de proteine, dar alţii o includ mult prea rar în dieta zilnică. Plăcinta poale-n brâu este o variantă bună de a o mânca mai des.

image

Unul dintre avantajele consumului de brânză de vaci este că îţi aduce un plus de proteine. O cană de brânză de vaci îţi va oferi 25 de grame din acest macronutrient important. Proteinele nu numai că menţin senzaţia de sațietate, dar normalizează şi nivelul glicemiei, ajută la menţinerea sănătăţii musculaturii, oaselor, pielii, părului şi unghiilor. Aceste efecte benefice fac din preparatele cu brânză de vaci, precum plăcinta poale-n brâu, alegerea perfectă pentru micul-dejun sau gustări menite să-ţi dea energie.

Această rețetă presupune pregătirea unui aluat pe care îl tai în pătrate umplute apoi cu brânză de vaci. Pentru o umplutură mai bogată, adaugă ou, lapte, zahăr, unt. Poţi pune şi esenţă de vanilie sau zahăr vanilat. După coacere, lasă plăcinta la răcit cel puțin 20 de minute înainte de a o porţiona.

Ce ingrediente îţi trebuie pentru plăcintă poale-n brâu

Pentru aluatul de plăcintă, vei avea nevoie de:

500 g făină

10 g drojdie

2 ouă

1 lingură unt

1 lingură ulei

lapte

1 linguriţă zahăr

1 vârf cuţit sare

Pentru umplutură:

150 g brânză de vaci

1 lingură unt

1 ou

1 linguriţă făină

2 linguri lapte

1 linguriţă zahăr

1 vârf cuţit sare

Cum să faci plăcintă poale-n brâu

Dizolvi drojdia în puţină apă călduţă. Adaugi o lingură de făină până obţii un amestesc asemănător cu smântâna pe care îl pui la loc cald.

Cerni făina rămasă, faci loc la mijloc unde pui ouăle bătute cu puţină sare, dar şi untul topit şi uleiul.

Încorporezi amestecul de drojdie şi frămânţi până când aluatul se desprinde de mâini. Se poate adăuga puţin lapte pentru ca aluatul să nu fie prea tare.

Pentru umplutură, amesteci brânza de vaci cu untul, oul, laptele, făina, zahărul şi sarea.

Din aluat, întinzi foi potrivite ca grosime pe care le tai în pătrate. Pui câte o lingură de umplutură în mijlocul fiecărui pătrat şi lipeşti colţurile la mijloc.

Tapetezi o tavă rotundă cu ulei şi făină, apoi aşezi unele lângă altele bucăţile de aluat umplut şi le ungi cu ou bătut. Introduci tava la cuptor până când plăcinta se rumeneşte frumos.

FOTO: Shutterstock