Simptome care pot indica deficitul prelungit de vitamina C

Deficitul prelungit de vitamina C poate cauza o serie de simptome neplăcute. Lipsa acestui compus organic afectează părul, silueta, sistemul imunitar, articulațiile și multe altele. 

image

Vitamina C, cunoscută și sub denumirea de acid ascorbic, are mai multe funcții importante - protejează celulele împotriva stresului oxidativ, ajută la menținerea sănătății pielii, îmbunătățește absorbția fierului în organism, protejează sănătatea oculară și joacă un rol important în funcționarea normală a sistemului imunitar. 

Citește și: Vitamina C: cu ce alimente o asociem, la ce oră o luăm și ce efecte secundare are excesul 

Adulții cu vârste cuprinse între 19 și 64 de ani au nevoie de aproximativ 90 mg. de vitamina C zilnic. În caz contrar, lipsa prelungită a acestui compus organic în organism poate duce la scorbut, o boală care provoacă diferite simptome. 

Păr deteriorat 

Pentru că vitamina C susține producția de colagen în organism, lipsa ei duce la uscarea și despicarea firelor de păr de pe corp. Acest deficit îl face predispus la rupere și cădere.

Gingii sângerânde

Lipsa de vitamina C poate duce la umflarea gingiilor sensibile și la sângerare. Mai mult decât atât, un studiu a arătat că acest deficit poate provoca, în cazuri extreme, pierderea dinților. 

Apariția vânătăilor 

Deficitul de vitamina C poate afecta procesul de coagulare a sângelui, ceea ce favorizează apariția vânătărilor. Unele vânătăi pot să apară fără un motiv anume pe diferite locuri ale corpului. 

Vezi și: Vitaminele, armata sănătății. Vitamina C previne infecțiile, vitamina K este esențială pentru coagularea sângelui 

Sângerări nazale 

Vitamina C ajută la producerea de colagen, proteina care întărește vasele de sânge. În schimb, lipsa ei slăbește vasele și poate să provoace sângerări nazale frecvente. 

Anemie 

Deficitul prelungit de vitamina C poate fi asociat și cu un nivel scăzut de fier în organism, ceea ce poate provoca anemie. Simptome ale anemiei pot fi: oboseală, dureri de cap, articulare, toracice sau osoase. 

Infecții sau boli persistente 

Vitamina C menține sistemul imunitar activ, ceea ce înseamnă că reduce riscul de răceală, infecții și boli. Lipsa ei poate să favorizeze apariția acestor probleme de sănătate. 

Creștere în greutate 

Lipsa vitaminei C are legătură cu încetinirea metabolismului și, prin urmare, este legată cu apariția obezității. Un studiu a arătat că acest deficit poate favoriza apariția grăsimii abdominale.

Sursă foto: Shutterstock