Tămâia, chisturile şi ficatul: ce se întâmplă când acestea se-ntâlnesc?

1 shutterstock 787393630 jpg jpeg

Tămâia creşte pe solurile calcaroase şi sub soarele dogoritor al Arabiei şi Africii tropicale. De fapt, este un arbore ce ajunge până la patru metri înălţime, în scoarţa cărora se formează răşina ce noi o ştim drept tămâie. Oamenii acelor locuri o folosesc de mii de ani în tot felul de ritualuri datorită mirosului ei seducător, dar şi în viaţa de zi cu zi pentru puterile ei vindecătoare.

De altfel, tămâia este menţionată în una dintre cele mai vechi arhive medicale cunoscute, papirusul Eber ce datează din secolul al XVI-lea î.Hr., o listă de 877 de reţete şi prescripţii medicale din Egiptul Antic. Arabii şi astăzi mestecă tămâie, despre care glumesc că este guma lor de mestecat, pentru a se feri de tot felul de boli.

La noi, tămâia ajunge de obicei în biserici şi la evenimente religioase, unde preoţii o ard pentru a purifica şi înmiresma locul, în credinţa că astfel se răspândeşte harul lui Dumnezeu. Însă răşina miraculoasă, numită şi Boswellia serrata, a ajuns să fie folosită şi în scopuri terapeutice, având o mulţime de beneficii pentru sănătate.

Cum în compoziţia ei chimică intră gumirezine, uleiuri eterice (camfen, cadinen, felandren, olibanol) şi substanţe amare, răşina are proprietăţi benefice precum: expectorantă, analgezică, antiseptică, antiinflamatorie, antidepresivă, calmantă, sedativă.

Distruge celulele canceroase

Mai nou, oamenii de ştiinţă au descoperit că tămâia ajută la distrugerea celulelor canceroase de la nivelul ovarelor. Curele cu tămâie sunt indicate şi pentru a "topi" chisturile apărute pe ficat, rinichi şi plămâni, dar acestea nu trebuie să înlocuiască tratamentele medicale.

Unul dintre motivele pentru care tămâia este eficientă în tratamentul adjuvant al cancerului este acţiunea ei antiinflamatoare, iar inflamaţiile se află la sursa majorităţii bolilor, inclusiv a celor care pun viaţa în pericol, precum bolile de inimă, cele hepatice şi cancerul. Acidul Boswellic pe care-l conţine tămâia are proprietăţi intiinflamatoare impresionante, considerat comparabil cu medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene - care au şi efecte analgezice. Astfel, tămâia s-a dovedit a fi eficientă împotriva unui număr mare de afecţiuni precum colita, astmul, artrita, cancerul şi boala Crohn.

De asemenea, extractul de boswellia este folosit de secole pentru a trata problemele respiratorii şi infecţiile sinusurilor, ajutând oamenii să respire mai bine şi să scape şi de alte simptome, cum ar fi tusea şi durerile în gât. Mai mult, cercetările au arătat că tămâia poate ajuta şi în tratamentul alergiilor, la eliminarea mucusului din plămâni şi are efecte antiinflamatoare asupra sistemului respirator şi căilor respiratorii.

În medicina chineză tradiţională se foloseşte tămâia de mii de ani pentru a îmbunătăţi circulaţia sângelui, pentru a grăbi vindecarea şi pentru a calma durerea asociată cu infecţiile virale.



Recente

clickpentrufemei ro jpg
femeie în casă  foto   Shutterstock jpg
Deshidratare jpg
femeie ca o regină foto   Shutterstock jpg
mască de față  foto   Shutterstock jpg
Ginkgo biloba  Sursa foto shutterstock 1767278624 jpg
Fibrom uterin jpg
Mira jpg
Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg