Testul CINtec Plus

Cancerul de col uterin este o ameninţare reală, fiind a treia cauză de cancer la femei. Este determinat, în principal, de infecţia cu virusul HPV, de acele tulpini cu risc crescut.
În cele mai multe dintre cazurile de cancer de col uterin nu există semne şi simptome care să atragă atenţia şi să te determine pe tine, cea care ne citeşti în acest moment, să mergi imediat la un control ginecologic. Iar dacă până acum ştiai că doar testul Papanicolau îţi poate da indicii despre existenţa celulelor precanceroase, este bine să ştii că poţi include pe lista analizelor ginecologice şi testul CINtec Plus, despre care am stat de stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic obstetrică-ginecologie, specialist în infertilitate.
Testul Papanicolau este una dintre investigaţiile ginecologice pe care orice femeie ar fi bine să le efectueze anual pentru că, prin aceasta se pot identifica infecţii sau celule cervicale anormale, ce se pot transforma în celule canceroase atunci când nu sunt depistate la timp. Cea mai folosită metodă de recoltare este cea în mediu lichid, care are şi avantajul de a permite testarea prezenţei tipurilor de HPV cu grad ridicat de risc.
Testul CINtec PLUS, a precizat dr. Vythoulkas, este o analiză mai precisă decât testul Papanicolau şi chiar decât testul HPV, identificând acele tulpini HPV cu risc crescut, dar şi arătând cu grad de precizie destul de ridicat dacă pacienta este sau nu predispusă să dezvolte cancer de col uterin.
Testul CINtec Plus este recomandat acelor paciente al căror rapuns la testul Papanicolau iese în mod repetat, după diverse tratamente efectuate, cu celule atipice ASCUS sau LSIL, dar şi atunci când testul HPV iese pozitiv. Tehnica recoltării CINtec Plus este identică cu cea pentru testul Papanicolau, iar pentru rezultate cât mai concludente, pacientele trebuie să ştie că:
- Cea mai bună perioadă de recoltare este cea de la mijlocul dintre două menstre;
- Sunt interzise contactele sexuale înainte cu 48 de ore de recoltare;
- Nu vor face spălături intravaginale cu 48 de ore înainte de ziua recoltării;
- Dacă urmează un tratament local, recoltarea se face la 5-7 zile de la încheierea acestuia;
- Nu se efectuează imediat după un tuşeu vaginal sau o ecografie transvaginală;
- Se poate face la cel putin 2-3 zile de la examinare colposcopică, la minimum 6 săptămâni de la prelevarea unei probe de tipul HPV sau PAP şi la cel puţin 1,5 - 3 luni de la o intervenţie asupra colului uterin.
Pacientele al căror rezultat la testul CINtec Plus este pozitiv, a continuat dr. Vythoulkas, necesită investigaţii suplimentare, cum este colposcopia, şi intervenţie chirurgicală.
Testul CINtec PLUS se poate recolta ca test de sine stătător, dar se poate prelucra şi din materialul prelevat la recoltarea pentru testul Papanicolau în mediu lichid.