Cum putem controla cancerul de sân prin prevenție, screening și acces la tratament modern?

În România, incidența cancerului de sân a crescut, iar mortalitatea prin acest tip de cancer este mai mare în mediul urban comparativ cu cel rural. În țara noastră, aproximativ 80% din cazuri sunt diagnosticate în faza de cancer de sân avansat.

image

Femeile sunt îndemnate de medici să acorde o atenție mai mare diagnosticului bolii în stadiu precoce, pentru a urma la timp un tratament de înaltă calitate. Prin depistarea în fază incipientă, supraviețuirea femeilor ce au cancer de sân se poate îmbunătăți.

Factori de risc pentru cancerul de sân

Foarte multe cazuri de cancer de sân apar la femeile cu vârsta cuprinsă între 50-69 de ani. S-a observat faptul că riscul de cancer de sân crește la femei, de la vârsta de 50 de ani și scade după vârsta de 75 de ani.

Principalii factori de risc sunt: vârsta, fondul genetic, menopauza târzie, utilizarea contraceptivelor hormonale și alți factori. S-a constatat și faptul că femeile care folosesc contraceptive hormonale au  un risc cu 24% mai mare de cancer de sân, în comparație cu femeile care nu au luat niciodată astfel de tratamente. După 10 ani de la oprirea contracepției hormonale, acest risc poate fi eliminat.

Obezitatea este și ea asociată cu riscul crescut de cancer de sân, mai ales la femeile aflate la menopauză. Consumul frecvent de alcool poate crește riscul de cancer mamar cu 7%. Expunerea la radiații ionizante în scop terapeutic ar putea, de asemenea, fi asociată cu un risc de cancer de sân.

image

Strategii eficiente pentru controlul cancerului: prevenția, screeningul, accesul la servicii de diagnostic și tratament

Uneori, femeile diagnosticate cu cancer de sân, nu primesc o informare clară despre boală și opțiunile de tratament. Aceasta se întâmplă, pentru că tratamentul cancerului de sân poate implica o gamă largă de opțiuni, cum ar fi: chimioterapie, intervenții chirurgicale, radioterapie și terapii hormonale. Pentru unele femei, acești termeni tehnici pot fi greu de înțeles, iar asta produce stres și confuzie.

Pentru asta, se recomandă o comunicare cât mai bună între medic și pacient. La unele clinici de specialitate, această abordare este optimă, cum ar fi la clinica de chirurgie plastică Sphera Clinic, unde se fac și proceduri de senologie, consultații generale, ecografie mamară și alte proceduri medicale. Aici abordarea este personalizată și optimă, ea depinde de experiența echipei medicale.

Femeile diagnosticate cu cancer de sân trebuie să facă și alte analize și investigații, pentru stabilirea unor posibile metode de tratament. În cazul în care se stabilește un tratament de mastectomie, ce presupune îndepărtarea completă de sânului, stările prin care trece pacienta pot fi dificile. Cel mai supărător lucru pentru o femeie este că îndepărtarea sânului îi poate cauza o senzație că nu se va mai simți niciodată completă, sau cu adevărat încrezătoare în ea însăși.

Medicii pot oferi în astfel de situații oportunitatea de a restabili glanda mamară, astfel sânul va fi la fel de atractiv ca înainte de operație. Metodele de reconstrucție au rolul de a îmbunătăți calitatea vieții femeilor; ele includ și abordarea defectelor congenitale și corectarea anumitor probleme la persoanele care se nasc cu deformări sau malformații. Reconstrucția sânului va îmbunătăți starea psihică și emoțională a femeii, dar și stima ei de sine și viața de familie.

Printr-o mastectomie adecvată trebuie păstrate anumite formațiuni anatomice, cum ar fi pielea. Medicul ar trebui să păstreze intactă suprafața glandei mamare, respectiv areola și mamelonul, cu condiția ca tumora să nu se dezvolte în aceste zone.

Atunci când se efectuează o mastectomie, medicul ține cont și de posibilitatea reconstrucției în viitor. Efectuarea operațiilor reconstructive după afecțiuni oncologice sau traumatisme necesită o experiență avansată și o pregătire de înaltă calificare a chirurgului. O femeie care vrea să facă o reconstrucție a sânilor, trebuie să aleagă o clinică la care există o echipă de medici specialiști, profesioniști. Astfel de operații sunt destul de populare în Europa, iar rezultatele lor sunt foarte bune în clinicile moderne.



Recente

Ce alimente sunt ultraprocesate si cat de periculoase sunt  Sursa foto shutterstock 1425370253 jpg
masuta cafea jpg
Secretele unei fripturi perfecte (1) jpg
Cele mai comune greșeli în prepararea cafelei și cum sa le eviți jpg
Cadoul de Secret Santa pentru o colega de birou cum te incardezi intr un buget rezonabil jpg
Taietei cu legume  Sursa foto shutterstock 2300575485 jpg
shutterstock 670245910 jpg
Biscuiti cu alune  Sursa foto shutterstock 1666911769 jpg
namol  foto   Shutterstock jpg
pexels peterfazekas 1764089 jpg
Smoothie de mere si morcovi  Sursa foto shutterstock 2354224031 jpg
Salata de linte  Sursa foto shutterstock 2080651627 jpg
shutterstock 1312092965 jpg
shutterstock 2492769881 jpg
Fursecuri cu susan  Sursa foto shutterstock 1852921957 jpg
55bfd353 3536 4f24 97d1 719555bb9f9b jpg
Placinta ciobanului  Sursa foto shutterstock 261383545 jpg
Un aliment care pare saatos iti poate creste colesterolul  Sursa foto shutterstock 2287820521 jpg
clickpentrufemei ro parfum arabesc  jpg
Biscuiti fragezi  Sursa foto shutterstock 2074324606 jpg