Care este legătura între sinuzită și durerile de dinți? Toamna se înmulțesc aceste probleme!

Durerile de dinți nu sunt întotdeauna cauzate de probleme dentare directe. O legătură mai puțin cunoscută, dar frecvent întâlnită, este cea dintre sinuzită (inflamația sau infecția sinusurilor) și durerile dentare, în special în sezonul rece.

image

Sinusurile inflamate pot exercita presiune asupra rădăcinilor dinților, generând disconfort similar cu cel provocat de o infecție dentară. Medicul stomatolog Sorina Stroe explică în detaliu mecanismul prin care sinuzita afectează dantura și de ce este important să consulți atât un specialist ORL, cât și un dentist, pentru a exclude alte cauze și a primi tratamentul adecvat.

„Sinusurile maxilare  – cavități pline cu aer, localizate în oasele de deasupra rădăcinilor molarilor și premolarilor superiori – se află foarte aproape de dinți. Atunci când ai sinuzită, sinusurile se umflă și pot pune presiune pe rădăcinile dinților din vecinătate, provocând dureri dentare. Spre deosebire de durerile cauzate de probleme la nivelul dinților, cele generate de sinuzită sunt mai difuze și pot afecta mai mulți dinți în același timp. În plus, poate apărea durere facială, congestie nazală, secreții nazale sau presiune în zona frunții și obrajilor. Dacă ai dureri de dinți și suspectezi că sunt legate de sinuzită, este recomandat să consulți un medic ORL-ist și un dentist pentru a exclude problemele dentare propriu-zise”, explică dr. Sorina Stroe.

De ce se infectează sinusurile?

Sinusurile sunt cavități pline cu aer situate în oasele feței și craniului, în jurul nasului. Aceste cavități sunt acoperite de o membrană mucoasă (un strat fin de țesut care produce mucus) ce ajută la menținerea umidității în căile respiratorii și la protecția împotriva bacteriilor și a particulelor dăunătoare. Mucoasa sinusurilor se poate inflama atunci când există o infecție sau un alt iritant, ceea ce duce la blocarea drenajului mucusului. Sinusurile se împart în patru tipuri: frontale (în frunte), sfenoidale (în spatele nasului), etmoide (între ochi) și maxilare (sub ochi). Sinusurile maxilare sunt cel mai frecvent implicate în legătură cu durerile dentare, din cauza proximității față de dinții superiori. Inervația (legătura prin nervi) sinusurilor și dinților este comună, acesta fiind motivul pentru care problemele din aceste două zone pot influența una cealaltă", adaugă dr. Sorina Stroe.

Cum ajunge durerea de la sinusuri la dinți?

Inflamația sinusului maxilar (umflarea cavității din spatele obrajilor) poate pune presiune pe rădăcinile dinților, cauzând durere. În același mod, o infecție dentară localizată la premolari sau molari poate irita sinusul maxilar. Anatomic vorbind, în funcție de structura sinusului, unele rădăcini dentare pot fi foarte aproape sau chiar direct în sinus, ceea ce facilitează această interacțiune”, explică dr. Sorina Stroe.

Ce simptome dă inflamația sinusurilor?

„Când sinusurile se inflamează sau se infectează, drenajul mucusului este blocat, iar acest lucru creează un mediu favorabil pentru bacterii. Afecțiunea se numește sinuzită. Când ai sinusurile inflamate, simptomele pot include dureri în zona frunții, obstrucția nasului (nas înfundat pe o parte) sau secreții nazale unilaterale. Dacă durerea dentară este legată de sinuzită, aceasta este adesea însoțită de edem gingival (umflarea gingiilor), edem facial (umflarea feței) sau durere la masticație. Este foarte important să consulți rapid un medic pentru diagnostic și tratament. Antibioticele nu sunt recomandate pe termen lung, deoarece pot agrava situația”, concluzionează dr. Sorina Stroe.

@Yolo Media

Editor: Raluca Toma