5 peisaje unice

1 84251 original jpg jpeg

Nici măcar împătimiţii călătoriilor nu pot spune că au văzut totul. Pământul ne surprinde cu fenomene naturale şi cu formaţiuni unice, care mai de care mai interesante.

Bazinele sărate din Cuzco, Peru – mai precis, din localitatea Maras - oferă un peisaj incredibil: sute de ochiuri albicioase de apă suspendate în terase, pe coasta abruptă a muntelui. Bazinele datează din epoca preincaşă şi sunt exploatate şi astăzi. Apa sărată, dintr-un izvor subteran, este lăsată să se evapore la soare, iar cristatele de sare obţinute sunt, se spune, cele mai valoroase din lume.

Ochiul albastru al Saharei, din Mauritania, cunoscut şi sub numele de Structura Richat, este o structură geologică unică. Are un diametru de 50 km, dar forma sa este ceea ce îl face special. Din aer, arată ca un iris imens, albastru, de aici şi denumirea sa. Iniţial s-a crezut că este un crater de meteorit, dar acum se ştie că formaţiunea este rezultatul unui fenomen vulcanic.

image

Erta Ale din Etiopia este un vulcan activ care găzduieşte două cratere cu pereţi verticali, din care iese mereu fum – de aici şi numele dat de localnici (Erta Ale înseamnă „muntele fumegând“). În funcţie de activitatea vulcanului, lacurile de lavă dispar sau repar în cratere. Localnicii nu se apropie de Erta Ale, considerând că e locul unde trăiesc spiritele rele.

image

Uluru au Ayers Rock din Australia este un masiv stâncos vechi de peste 600 de milioane de ani şi înalt de 350 m. Populaţia aborigenă locală îl consideră un munte sacru, iar frumuseţea lui şi abundenţa de izvoare şi de peşteri cu picturi rupestre l-au făcut să fie inclus în patrimoniul UNESCO.

image

Râul Tinto din Spania este cu totul deosebit. Apa acestuia are o nuanţă roşiatică, din cauza fierului ce s-a dizolvat pe parcursul a milioane de ani, dar şi din cauza activităţii miniere din zonă. Unda râului este, de asemenea, foarte acidă, fapt care a dus la probleme de mediu. Cu toate acestea, rămâne un punct de atracţie pentru turişti.

image