Măsuri de siguranţă pe plajă. Trebuie să le ştii dacă mergi la mare!

Vara vine cu distracţie, concedii pe litoral, dar este şi perioada în care trebuie să fim foarte atenţi la riscurile pe care le aduc marea şi radiaţiile ultraviolete.

image

Ca și în cazul oricărei ieșiri în natură, există lucruri pe care ar trebui să le cunoşti dinainte, iar acest lucru este valabil şi în privinţa măsurilor de siguranță pe plajă. Una dintre cele mai cunoscute este aplicarea unei loţiuni de protecţie solară. Este ceva atât de simplu sau poate fi omis de unii, mai ales dacă merg prima dată în an pe litoral şi sunt entuziasmaţi sau dacă nu stau pe plajă, ci doar se plimbă în prima zi prin staţiunea în care sunt cazaţi. Riscă să aibă parte de arsuri solare care le pot strica tot concediul. Încearcă să aduci o umbrelă, să porţi o pălărie și să eviţi expunerea la soare între orele 11.00 și 15.00. Citeşte cele ce urmează pentru a vedea tot ce trebuie să știi ca să te fereşti de probleme în vacanţa la mare!

Reţine semnificaţia steagurilor de avertizare de pe plajă!

Steagurile ridicate de salvamari diferă în funcție de starea vremii şi de pericolele la care te expui dacă te avânţi în valuri.

Un steag roşu şi galben indică prezenţa salvamarilor şi o vreme potrivită pentru plajă. Dacă la acest steag se adaugă unul galben înseamnă că marea este agitată şi înotul nu este recomandat celor neexperimentaţi.

În locul steagului galben este arborat un steag roşu? În acest caz, înotul este interzis din cauza curenţilor puternici şi a valurilor mari.

În afara acestor steaguri de avertizare, ai grijă să respecţi şi limita marcată de geamandură şi n-o depăşeşti, cu atât mai mult dacă marea este agitată şi chiar dacă eşti experimentat.

Atenţie!

Plaja poate fi frumoasă sub un cer gri, dar dacă apar fulgere sau tunete, ar trebui să nu înoţi, deoarece fulgerele lovesc adesea pe mare şi apa este un bun conducător de electricitate.

Nu te lupta cu curenţii

Mareea este un tip de curent în care apa se mișcă rapid și puternic în interiorul mării, de obicei în direcția opusă plajei. Dacă salvamarii arborează steagul roşu înseamnă că sunt curenţi foarte puternici.

Nu încerca să te lupţi cu aceşti curenţi nici dacă eşti un bun înotător! Dacă ești prins de un astfel de curent, poţi intra ușor în panică și vei încerca în zadar să scapi din el. Dacă ţi se întâmplă vreodată, cel mai bun lucru pe care-l poţi face este să-ţi păstrezi calm. Cu siguranță nu te lupți încercând să înoți până la țărm, pentru că te vei obosi și nu vei ajunge nicăieri. În schimb, dacă ești prins într-un curent de ruptură, cel mai bun lucru de făcut este să înoți paralel cu țărm până când curentul slăbește, iar apoi poți înota până la țărm.

Vezi și: Copil pierdut pe plajă? În Brazilia, aşa îl găsesc părinţii rapid!

Cere ajutor imediat la nevoie

În cazul în care întâmpinați dificultăți în apă și începi să intri în panică, nu ezita şi începe să-ţi agiţi braţele și să strigi după ajutor. A fi puțin jenat după ce ai fost ajutat este mult mai bine decât să aștepţi până este prea târziu. Când ai nevoie de ajutor, dar nu reușești să-ți fluturi brațele sau să țipi, următorul lucru cel mai bun este să încerci să plutești sau să calci apă pe spate, astfel încât să nu te obosești.

image

De asemenea, imediat ce vezi că cineva nu se simte bine în apă, se comportă ciudat sau îi este greu să stea la suprafaţa apei, nu aştepta nicio secundă în plus. Alertează-i pe cei din jurul lui, pe salvamari sau aruncă-te în apă pentru a-l ajuta. În lipsa unui salvamar, un alt mod de a-l ajuta este să-i arunci un obiect plutitor, ca un colac, sau o frânghie pentru a-l trage înapoi la țărm.

Nu înota singur

Încearcă întotdeauna să înoți alături de un membru al familiei sau de un prieten, astfel încât, dacă se întâmplă ceva, să ai pe cineva în apropiere care să te ajute rapid.

Vezi și: Cum să mergi la plajă cu cei mici, fără stres

Cunoaște-ți limitele

La fel ca atunci când mergi pe munte, şi la mare este nevoie să-ţi cunoşti limitele şi să nu te aventurezi mai mult decât ştii că poţi face potrivit experienţei tale. Marea nu este locul pentru a te supraestima. Dacă nu poți înota suficient de bine, nu înainta prea departe.

Renunţă la gonflabilele mari

Oricât de frumoase şi atrăgătoare ar fi, coloratele gonflabile mari pot fi letale când vântul devine puternic. Vântul pe mare implică prezenţa unor curenți puternici care pot le pot atrage rapid în larg. Au existat şi cazuri de persoane aflate pe ele au intrat în panică, au sărit în apa rece şi le-a fost greu să mai înoate până la mal. Gonflabilele mari nu potrivite nici pentru copii, mai ales dacă sunt lăsaţi nesupravegheaţi. Îi fac să aventureze în zonele cu apă prea adâncă pentru ei, iar dacă se răstoarnă, îi pot împinge uşor sub apă.

FOTO: Shutterstock