Podurile de „cleştar‟ care leagă lumea

Turismul mizează pe cartea experienţelor unice, în încercarea de-a atrage tot mai mulţi vizitatori, pe care, eventual, să-i convingă nu doar să vină, ci să şi revină în anumite locuri.

canada shutterstock 1268131090ok jpg

Cel mai recent trend în turismul chinez îl reprezintă podurile suspendate cu podea din sticlă transparentă. O atracţie de top pentru amatorii de senzaţii tari, care pot experimenta conexiunea cu natura într-un mod inedit. Modelul a fost importat şi pe alte continente, de unde vă oferim imaginile pe care doar un vultur le putea privi până acum.

Muntele Tianmen, China

tianmen shutterstock 1300625704ok  jpg

În 2011, „muntele sacru“ al chinezilor din prefectura Zhangjiajie, Hunan, devenit oficial un parc național forestier în 1992, a fost înconjurat de o alee de sticlă prinsă de stânci. Construită la 1.500 de metri deasupra nivelului mării şi cu o lăţime de 1,6 metri, această „potecă montană“ pur şi simplu îţi taie respiraţia. Secţiunea de 100 de metri, denumită „Coiling Dragon Cliff“ (înfăşurarea stâncii dragonului, în traducere liberă), are vedere către şoseaua Tongtian, un drum de munte cu 99 de serpentine care urcă pe Muntele Tianmen şi care s-ar traduce „drumul spre cer“. Turiștilor li se oferă nişte papuci de pânză, similari celor primiţi la muzee, pentru a păşi pe panourile de sticlă. O nouă porţiune a fost inaugurată în august 2016.

Dachstein Skywalk, Austria

austria shutterstock 633361088ok jpg

Mai precauţi decât chinezii – mai ales că vorbim de o lansare în iulie 2013, când tehnologia unor astfel de proiecte era abia la început –, austriecii au gândit o punte suspendată în Alpi, cu vedere spre elegantul Salzburg. Înconjurat de versanţi înzăpeziţi, Dachstein Skywalk este amplasat la o altitudine de 2.700 de metri şi este compus dintr-o platformă de sticlă, un pod suspendat şi o „scară către nimic“, anume 14 trepte care se opresc brusc deasupra hăului. Cei care stau bine cu inima se pot bucura de o vedere dramatică a Gheţarului Dachstein.

Glacier Skywalk, Canada

canada shutterstock 1268131090ok jpg

Deasupra Munţilor Stâncoşi, în Parcul Naţional Jasper, inginerii canadieni au creat o punte de sticlă, ce oferă privelişti uimitoare asupra crestelor. Când a fost inaugurată, în aprilie 2014, Glacier Skywalk a creat mari controverse în districtul Columbia. Această punte în formă de U se întinde 35 de metri în exteriorul marginii stâncoase, oferind vizitatorilor şansa de-a privi direct în Sunwapta Valley, abisul de 300 de metri ce se află dedesubt. Un proiect de 21 de milioane de dolari, inspirat din punctul de observaţie al Marelui Canion din Statele Unite şi care are la bază panouri de sticlă groase de 3,81 cm.

Podul Haohan Qiao, China

haohan shutterstock 480962020ok  jpg

E al doilea proiect ambiţios, menit să pună provincia Hunan pe harta iubitorilor de adrenalină. La momentul inaugurării, septembrie 2015, era cel mai lung pod de sticlă din lume, de 300 de metri. Suspendat la 180 de metri deasupra solului, el face legătura între cele două vârfuri ale Muntelui Buddha de Piatră, din Parcul Naţional Shiniuzhai. Construit iniţial din lemn, acum are panouri de 24 mm (de 25 de ori mai solide decât o sticlă tradiţională) şi poate susţine până la 800 de persoane. După reacţiile vizitatorilor, traversarea podului din sticlă pare să fie o adevărată provocare.

Podul de sticlă Zhangjiajie, China

Zhangjiajie shutterstock 1376680322ok jpg

Inaugurat în august 2016, acest pod este una dintre cele mai îndrăzneţe structuri de sticlă construite vreodată. Lung de 430 de metri şi aflat la 300 de metri deasupra unei văi luxuriante din parcul național Zhangjiajie, deţine momentan recordul pentru cea mai lungă construcţie de acest tip din lume şi s-a vrut a fi „invizibil în natură“. Proiectat de arhitectul israelian Haim Dotan, unul dintre cele mai cunoscute nume din industrie, podul este inspirat din filmul „Avatar“ al lui James Cameron. Imaginaţi-vă 1.077 de panouri de sticlă securizată în trei straturi, cu o grosime de patru centimetri, susținute de cabluri ce cântăresc peste 120 de tone şi conceput pentru a fi traversat în același timp de 2.000 de persoane. Responsabilii au redus, însă, numărul de persoane aflate concomitent în traversarea lui la doar 600. Înainte de-a fi deschis publicului, a fost testat în condiţii extreme, cu o maşină care l-a traversat, după ce un panourile au fost lovite cu un baros. Timp de cinci ani, cei mai aventuroşi turişti s-au înghesuit să vadă minunea apărută în provincia Hunan. Din păcate, în mai anul trecut, temerile celor care suferă de fobia înălțimii s-au adeverit, după ce panourile de sticlă ale podului s-au spart, iar un bărbat a rămas suspendat la zeci de metri înălțime. Incidentul a fost cauzat de rafalele de vânt de până la 150 km/h, care şi-au schimbat brusc direcţia şi a aruncat mai multe panouri, lăsând turistul suspendat pe pod timp mai mult de o jumătate de oră, până când o echipă de intervenție a reușit să îl salveze.

Podul Ruyi, China

image

După ce ne-au arătat cât de buni sunt la construirea de platforme, chinezii se joacă cu mintea noastră şi-i provoacă şi pe inginerii din restul lumii să li se alăture cu proiecte concurente. Gândit ca un „ruyi“, un obiect ceremonial curbat, care simbolizează puterea şi norocul în folclorul chinez, această construcţie s-a lăsat aşteptată încă din 2017, dar a fost deschisă publicului abia în septembrie 2020. Acest „ochi în cer“, cum îi spun turiştii, se întinde peste valea Shenxianju la o înălţime de 140 de metri, se desface de-a lungul porţiunii suspendate în trei segmente cu forme arcuite, iar puntea este construită parţial din sticlă transparentă. Podul a fost proiectat de He Yunchang, expert în structuri din oţel, care a fost implicat şi în realizarea Stadionului „Cuib de pasăre“ din Beijing, construit cu ocazia Jocurilor Olimpice din 2008.

Podul din Bihar, India

image

În încercarea de a stimula turismul, indienii au construit un interesant pod de sticlă de 60 de metri în Rajgir, districtul Nalanda. Amplasat în mijlocul a cinci dealuri, la 2.200 de metri deasupra solului, respectă proiectul podului de sticlă din Hangzhou din China. Pe el pot păşi simultan 40 de vizitatori, care vor vedea în curând sub ei o grădină zoologică și un parc de safari, atracţiile aferente proiectului. Cu acest pod de sticlă, India speră să crească frecvența vizitatorilor atât interni, cât și internaționali.

Descoperă galeria cu cele mai periculoase poduri

@shutterstock



Recente

Prajitura poloneza  Sursa foto shutterstock 1935242111 jpg
clickpentrufemei ro jpg
femeie în casă  foto   Shutterstock jpg
Deshidratare jpg
femeie ca o regină foto   Shutterstock jpg
mască de față  foto   Shutterstock jpg
Ginkgo biloba  Sursa foto shutterstock 1767278624 jpg
Fibrom uterin jpg
Mira jpg
Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg