Vrei să previi demența? Cântă în duș și spală-te pe dinți!

Ai zice că spălatul pe dinți și cântatul în duș nu au nicio legătură cu creierul tău. Însă sunt două dintre metodele de prevenție ale apariției demenței. Ce altceva mai poți face pentru a-ți proteja memoria?  

image

Tot mai multe cercetări se concentrează pe modul în care putem împiedica creierul să se deterioreze. După cum susține Societatea Alzheimer, circa 40% din cazurile de demență pot fi prevenite. Ce trebuie să faci ca să eviți să-ți „pierzi mințile” la bătrânețe?

Schimbă-ți paharul de vin

Simplul fapt că-ți schimbi paharul de vin cu unul mai mic are efect uluitor asupra creierului tău, încetinind sau chiar împiedicând deplinul tău cognitiv. Un studiu din luna mai, cu peste 20.000 de paticipanți, ne arată că consumul a șapte pahare de vin sau mai mult de-atât e asociat cu un nivel mare de fier din creier, care duce la apariția bolilor Parkinson sau Alzheimer. Așadar ia-ți pahare mai mici, ca să scazi consumul de alcool.

Nu te culca nespălat pe dinți

Simplul periat al dinților în fiecare zi reduce riscul apariției demenței mai târziu în viață. Cu cât pierdem mai mulți dinți la bătrânețe, cu atât crește riscul declinului cognitiv. De ce oare? Studiile arată o legătură între bacteriile și inflamația cauzată de boala gingiei, având în vedere proteinele amiloide acumulate, care pot cauza Alzheimer.

Așadar perie-ți dinții câte două minute în fiecare zi, dimineața și seara. Mai mult, folosește dușul bucal, pentru sănătatea gingiilor tale, sau ața dentară, ca să eviți deteriorarea gingiilor.

Alege comedii când te uiți la televizor

Fă-ți timp pentru momente vesele în viața ta. „Simplul fapt că râdem în mod regulat reduce riscul apariției demenței”, ne pune în vedere psihiatrul Tom MacLaren. Râsul declanșează producția de dopamină și serotonină în creier, substanțe care pun pe fugă depresia. Iar depresia este un mare factor de risc pentru demență.

Cântă la un instrument

O să spui că n-ai ureche muzicală, timp sau chef să te apuci să înveți să cânți la un instrument la vârsta ta, însă nu uita că cei care o fac se bucură de o veste minunată – nu prea fac demență. „Creierul creează noi căi neuronale atunci când învață ceva nou, iar acest lucru îmbunătățește conexiunile celulare și le fortifică”, susține acelați psihiatru Tom MacLaren.

Cântă sub duș

Nu ești primadonă și nici o persoană extrovertită, care să se simtă degajat să cânte singur în baie, însă ai cel mai bun motiv din lume ca s-o faci, pentru că un asemenea moment „artistic” te binedispune și crește, astfel, cantitatea de sânge oxigenat care ajunge la creier.

Beneficiile sunt chiar și mai grozave dacă ajungi să cânți cu alte persoane. Ei bine, cântatul în grup a devenit chiar parte din tramentul administrat celor care suferă de demență, pentru simplul motiv că acele substanțe minunate, serotonina și dopamina, sunt mană cerească pentru creier.  

foto - Shutterstock