Mâncăruri de post care nu îngraşă

4 vegetables 1166428 1920 jpg jpeg

Atunci când excluzi din dieta zilnică ouale, carnea şi laptele, te gândeşti că rămâi cu puţine alimente săţioase şi pline de nutrimenţi. Total greşit! Există mâncăruri de post care ne ajută să compensăm lipsa alimentelor de origine animală, ne potolesc eficient foamea şi, atunci când sunt consumate cu moderaţie, nu îngraşă.

Mâncare de post cu fasole- salată mexicană

shutterstock 1056251753 jpg jpeg

Include în meniul tău salate cu fasole. Acestea au un conţinut bogat de fier, potasiu, zinc şi vitamina B şi destul de multe proteine. În acelaşi timp, fibrele din fasole ajută la scăderea colesterolului şi oferă saţietate pentru o durată mare de timp.

De ce ai nevoie?

4 porţii

40'

dificultate mică

Ingrediente:

400 g fasole

2-3 ardei capia

2-3 roşii

1 legătură ceapă verde

1 ceapă roşie

1 legătură pătrunjel

2-3 linguri ulei de măsline extravirgin

boia dulce

sare

Cum o prepari?

Alege fasole cu bob mare, de calitate superioară. Spal-o şi pune-o la fiert cu apă rece. După primul clocot, scurge apa şi înlocuieşte-o cu altă apă fierbinte. Fierbe la foc potrivit, pentru ca bobul să rămână întreg. Adaugă sare, după gust, când bobul este aproape fiert. Când fasolea este gata, scurge-o şi las-o să se răcească. Taie roşiile şi ardeii cuburi şi pune-le într-un bol. Adaugă ceapa roşie şi cea verde, tăiate mărunt, apoi fasolea răcită. Asezonează cu sare şi cu boia, după gust, toarnă uleiul de măsline şi amestecă.

Citeşte şi: Curcubeu pe cerul gurii - fasole verde cu usturoi, o reţetă super delicioasă şi uşor de gătit

Mâncăruri de post care nu îngraşă- supă de linte

shutterstock 1349061830 jpg jpeg

Lintea este una dintre leguminoasele cele mai uşor de digerat. Lintea este o sursă excelentă de minerale, dintre care se disting fosforul, fierul, zincul şi magneziul.

Înainte de a se pune la fiert, lintea trebuie aleasă cu atenţie şi spălată. Se lasă la înmuiat peste noapte, într-o cantitate mare de apă.  Boabele care plutesc se îndepărtează, iar apa se aruncă. Pune se pune apoi la fiert în apă curată. Consumată în salată, în amestec cu legume bogate în vitamina C, precum roşii, ardei sau broccoli, lintea îşi sporeşte proprietăţile nutritive, iar fierul pe care îl conţine este absorbit mult mai uşor. O mâncare simplă de post care nu îngraşă este supa de linte. Varietatea cea mai apreciată pentru acest fel de mâncare este lintea roşie.

4 porţii

1h

dificultate medie

300 g linte roşie

1 morcov

20 g ţelină

2 cepe

1 ardei roşu

1 roşie fără pieliţă

ulei de măsline pomace, pentru prăjit

1 lingură rasă sare

1/2 linguriţă piper

1 linguriţă coriandru boabe

1 linguriţă chimion

1 linguriţă paprika dulce

2 frunze de dafin

1 legătură pătrunjel

Spală şi curăţă legumele. Toacă ceapa şi ardeiul mărunt. Dă morcovul şi ţelina pe răzătoare. Încinge ulei într-o oală şi căleşte legumele până când se înmoaie. Spală lintea şi scurge-o de apă. Adaugă apă fierbinte peste legumele călite, apoi pune lintea. Îndepărtează spuma formată, după ce supa dă în clocot. Adaugă sarea, frunzele de dafin şi restul condimentelor. Redu focul la minimum şi mai lasă la fiert 20 de minute. După ce lintea este bine fiartă, adaugă roşia descojită, tăiată în cuburi. Mai las-o pe foc 2-3 minute. Serveşte supa cu pătrunjel proaspăt tocat.

Mâncare de post care nu îngraşă- rondele de vinete cu sos picant

shutterstock 706771939 jpg jpeg

Vinetele au foarte puţine calorii, fiind ideale pentru un meniu de post. Nu conţin grăsimi dar au, în schimb, un conţinut mare de fibre care îţi dau saţietate. Indiferent că le mănânci crude sau gătite, trebuie să fie bine coapte. Altfel, conţin solanină, o substanţă care în doză mică este inofensivă, dar în cantităţi mari devine toxică. Pot fi mâncate înăbuşite, coapte, prăjite sau fripte la grătar, dar şi crude.

De ce ai nevoie?

5-6 porţii

1h 

dificultate medie

Ingrediente:

4-5 vinete medii

3 căţei de usturoi

4-5 gogoşari

2 ardei iuţi

3 linguri oţet

sare

ulei, pentru prăjit

Cum prepari?

Taie vinetele în felii de aproximativ 1,5 cm. Freacă-le cu sare şi pune-le, într-un vas, să stea 40 de minute. Astfel va ieşi tot sucul amărui. Prăjeşte feliile în ulei, pe fiecare parte, apoi pune-le deoparte la răcit. Spală şi curăţă gogoşarii şi ardeii de seminţe. Pisează ustoroiul. Trece gogoşarii şi ardeii prin maşina de tocat. Amestecă pasta formată cu usturoi şi cu oţet. Adaugă sare, după gust, şi amestecă. Într-un vas larg, aranjează feliile de vinete şi toarnă peste ele sosul picant. 

Citeşte şi: Castraveţi muraţi în saramură. Crocanţi şi gustoşi!