Nu consumi zahăr, foloseşti îndulcitori? Atenţie, căci te pot îmbolnăvi grav. Un medic explică

1 indulcitori jpg jpeg

Pentru o viaţă sănătoasă, evitaţi consumul de sare, zahăr şi grăsimi! Acest îndemn este menit să schimbe stilul alimentar al românilor care, potrivit studiilor, sunt mari amatori de dulce. Astfel, zahărul devine o problemă pentru organism. Primul instinct va fi să-l înlocuim cu îndulcitori.

De câte ori nu ai pus în cafea sau în ceai îndulcitori în loc de zahăr? Aparent mai sănătoşi, aceştia pot cauza probleme de sănătate, spun medicii.

Nutriţionistul Gianluca Mech explică adevărul din spatele acestor îndulcitori, pentru csid.ro. Îndulcitorii sunt de mai multe tipuri, naturali sau produşi în mod artificial în laborator.

Îndulcitorii naturali

Mierea: este un aliment bogat caloric, dar cu calităţi nutritive excelente;

Stevia: provine de la o plantă originară din America de Sud. Ajută la reducerea tensiunii arteriale şi la reducerea nivelului de glucoză din sânge, dar şi a nivelului de insulină după masă;

Citeşte şi: Noduli la sân sau noduli mamari: Care sunt primele simptome

Siropul de arţar: bogat în minerale şi vitamine. Ae mai puţine calorii decât mulţi alţi îndulcitori naturali şi are proprietăţi energizante şi purificatoare;

Tagatosio: este un îndulcitor extras din lapte, deci are o sursă „naturală”, dar în realitate este un zahăr „modificat”. Este mai puţin dulce decât zaharoza, dar are mult mai puţine calorii şi nu are impact asupra glicemiei. Doza maximă care nu trebuie depăşită este de 50 g pe zi, pentru a evita efectul laxativ. De fapt, tagatoza este metabolizată de organism ca o „fibră” şi, prin urmare, stimulează tranzitul intestinal”.

Îndulcitorii artificiali

Sunt utilizaţi deoarece au calorii foarte puţine sau deloc, de aceea ajută la menţinerea unei greutăţi optime şi pot fi utilizaţi în timpul curelor de slăbire. În majoritatea cazurilor, nu au putere nutriţională, nici nu dau energie, dar pot avea un impact asupra metabolismului şi a producţiei de insulină. Unii îndulcitori artificiali au contraindicaţii absolute sau relative. Utilizarea lor nu este recomandată până la vârsta de trei ani şi în timpul sarcinii şi alăptării.

Citeşte si: Remedii împotriva fumatului: Lista alimentelor care te scapă de ţigări

Sfatul medicului: Cum şi în ce cantităţi pot fi consumaţi îndulcitorii

“Consumul de prea multe zaharuri adăugate şi carbohidraţi rafinaţi poate creşte riscul dezvoltării sindromului metabolic şi a complicaţiilor acestuia: obezitate, diabet de tip 2, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare. Aşadar, indiferent de beneficiile pentru sănătate, se recomandă utilizarea moderată de îndulcitori artificiali”, recomandă Gianluca Mech.