Salinele, comori subterane

1 75397 original jpg jpeg

Salinele oferă vizitatorilor un tratament pentru trup şi suflet. Compoziţia aerului bogat în ioni de sodiu şi galeriile spectaculoase din sare transformă aceste locuri subpământene în adevărate oaze, în care te relaxezi şi te vindeci în acelaşi timp.

Vizitele la saline sunt recomandate de balneofizeoterapeuţi atât persoanelor sănătoase, cât şi persoanele cu diverse afecţiuni. Aerosolii din salină au rolul de a distruge bacteriile şi virusurile nocive şi de a elimina toxinele, fiind benefici pentru afecţiunile respiratorii, precum sinuzite, bronşite sau boli astmatice. Temperatura în salină este scăzută, între 10 şi 15 grade, iar umiditatea de peste 70%. În structura sării se găsesc iod, calciu, potasiu, mangan, litiu şi multe alte minerale importante pentru buna funcţionare a organismului.

Praid, parc de aventură la mare adâncime

mina sare praid 11957538 xl jpg jpeg

Situată în orăşelul Praid din judeţul Harghita, salina datează de pe vremea romanilor. Zona turistică se află la o adâncime de 120 de metri. Turiştii pot vizita un muzeu dedicat sării şi mineritului unde, periodic, au loc expoziţii de artă, plus o galerie de vinuri, cu peste 300 de sortimente internaţionale. De asemenea, în salina Praid este amenajat singurul parc de aventură la mare adâncime din România, unde turiştii se pot căţăra pe stâncile de sare.

Turda – faimoasă în lume

salina turda 43513153 xl(1) jpg jpeg

Reamenajată în stil modern cu scopul de a atrage cât mai mulţi turişti, Salina Turda din judeţul Cluj este considerată una dintre cele mai spectaculoase saline naturale nu doar din România, ci şi din Europa. Turiştii pot juca minigolf, bowling, tenis de masă, fac plimbări cu barca pe lacul subteran cu apa sărată sau se dau în roata panoramică, de unde admiră stalactitele din sare.

Slănic Prahova: sanatoriu pentru astmatici

Este un obiectiv turistic important din judeţul Prahova şi se află la doar 100 km de Bucureşti. De-a lungul timpului, testele au demonstrat că acolo se află un aer extrem de curat. Cea mai mare din încăperile salinei este Mina Unirea, de 53.000 de metri pătraţi, situată la o adâncime de 208 m. Acolo au fost amenajate terenuri de sport şi locuri de joacă pentru copii. De asemenea, adăposteşte un sanatoriu, unde persoanele cu afecţiuni respiratorii sau circulatorii se relaxează în linişte. Pasionaţii de istorie au ocazia să admire basoreliefurile care îi înfăţişează pe Mihai Viteazul, Decebal sau Traian. La suprafaţă, există un interesant Muzeu al Sării.

Baie în lac la Târgu Ocna

Situată în mina Trotuş,  la 240 de metri adâncime, salina Târgu Ocna este un loc ideal de vizitat într-o excursie la munte. Acolo, în inima Moldovei, un ştrand cu apă sărată şi o bază de turism şi agrement se află la dispoziţia vizitatorilor. Alte punte de atracţie sunt lacul cu apă sărată şi o cascadă impresionantă.

Ocnele Mari şi biserica subterană

Situată foarte aproape de Râmnicu Vâlcea, mina de sare dispune de terenuri de volei, baschet, fotbal şi locuri de joacă pentru copii. O biserică cu hramul Sfânta Varvara, ocrotitoarea minerilor, a fost amenajată în interior, la aproximativ 225 de metri sub pământ.

Sala ecourilor din Cacica

Salina Cacica3 jpg jpeg

Situată în nordul Moldovei, la 40 de kilometri de Suceava, salina Cacica dispune de 8.200 de galerii armate cu lemn, aflate într-o stare foarte bună după mai bine de 200 de ani de la darea în exploatare. La intrare, se află o sculptură în sare care îl înfăţişează pe Iisus Hristos răstignit, iar după 200 de trepte urmează o bisericuţă. Tot în salină se află un lac sărat, situat la 38 de metri adâncime. Coborând prin galeriile săpate manual, vizitatorii ajung în „Grota piticilor“, în „Sala de Bal“ sau în încăperea cu ecou. La suprafaţă, există un bazin cu apă sărată în care se tratează afecţiunile reumatice.

Ştiai că...

...persoanele care suferă de afecţiuni contagioase şi boli cardiace precum hipertensiunea arterială şi angina pectorală trebuie să evite vizitele în salină sau salinoterapia?  



Recente

Cum se curăță ecranul televizorului jpg
nuntă  foto   Shutterstock jpg
Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg
Caderea parului are legatura cu menopauza  Sursa foto shutterstock 2189042279 jpg
Prajitura cu biscuiti si crema de zahar caramelizat  Sursa foto shutterstock 268179653 jpg
O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg