Ştii cum afectează ecranele luminoase sănătatea creierului?

1 ecranele lumnoase jpg jpeg

O mulţime de studii sugerează din ce în ce mai des că tehnologia, cu tot ce presupune ea, este asociată cu schimbări structurale şi funcţionale la nivel cerebral. Descoperă cum afectează ecranele luminoase sănătatea creierului!

Folosim tot mai des telefoane inteligente, laptopuri sau computere, iar acest obicei a intrat şi în rutina zilnică a multor copii, inclusiv a celor de vârste mici. Însă utilizarea acestui tip de tehnologie nu înseamnă doar beneficii în ceea ce priveşte sănătatea cerebrală. Rezultatele studiilor efectuate în ultima perioadă au arătat că există o asociere directă între utilizarea tehnologiei şi posibilele modificări ce apar la nivelul creierului. Specialiştii susţin că cele mai afectate sunt regiunile cerebrale care implică procesarea emoţională, atenţia executivă, luarea deciziilor şi controlul cognitiv.

Cei mici pot deveni uşor iritabili

În cazul copiilor care au acces la tehnologie, „sindromul ecranului electronic“ se manifestă prin suprasolicitare senzorială, lipsa de somn restabilitor, dar şi un sistem nervos care devine extrem de uşor iritabil. Creierul în dezvoltare, aşa cum este cel al copiilor de până la 12 ani, este extrem de afectat de statul în faţa unui ecran. Acest obicei poate avea efecte nedorite asupra sănătăţii cerebrale, mai precis, volumul creierului scade şi apar zone de leziuni corticale (pete întunecate pe creier, care indică faptul că neuronii şi-au încetat activitatea. De asemenea, copiii pot întâmpina probleme cu limbajul, cititul, memoria, atenţia, gândirea logico-matematică, dar şi cu controlul impulsurilor. Deseori se remarcă şi întârzieri în dezvoltarea psiho-motorie până în vârstă de 2 ani.

Ce alte modificări pot apărea

Specialiştii neurologi susţin că utilizarea tehnologiei de la vârste mici mai poate fi asociată şi cu probleme în a planifica, a organiza, în a termina temele la timp, şi are legătură şi cu o stare generală de iritare, de nelinişte (copilul trece de la o activitate la alta, când este euforic, când este supărat). În timp, pot scădea performanţele şcolare şi capacitatea lui de a interacţiona social cu cei din jur.

Tulburările de comportament, afecţiuni des întâlnite

Tot în cazul copiilor se mai vorbeşte şi despre dezvoltarea unei forme de autism virtual, care înseamnă apariţia unor întârzieri la nivelul dezvoltării psiho-motorii (de limbaj, în deprinderile sociale, dar şi tulburări de comportament – similare cu cele produse de autism).

Şi adulţii pot să sufere leziuni la nivelul creierului în urma folosirii excesive a tehnologiei; pot dezvolta un comportament violent şi îşi pot pierde capacitatea de a empatiza cu semenii.

@unsplash